Ny DR-vært står i spidsen for afslørende dokumentarserie: Det er Danmarks mest spændende job

I dag går programmet ’Afsløret’ i luften. Vi har mødt programmets vært Jens Langhorn til en snak om jobbet, drømmen - og David Bowie.

Jens Langhorn har altid drømt om at lave afslørende journalistik. 3. oktober er der premiere på det undersøgende program 'Afsløret' på DR1, hvor Jens Langhorn er vært. (© dr)

Jens Langhorn var bare 13 år gammel, da han selv oplevede det danske retssystem på nærmeste hold.

Han var blevet overfaldet og havde blandt andet brækket næsen. Noget hans forældre bestemt ikke mente skulle gå ustraffet forbi. Og overfaldet blev anmeldt.

Kort tid efter sad den lille Jens Langhorn i retten og forklarede, hvad der var sket:

- Der oplevede jeg på egen krop, hvor rart det var at fortælle min side af historien i en retssal og at se ham, der overfaldt mig, få en dom med det samme. Han fik en betinget dom på 14 dage, så konsekvenserne var ikke uoverskuelige for ham, forklarer Jens Langhorn.

- Men for mig var det en oplevelse af, at retssystemet havde lyttet til mig og givet mig medhold i, at han havde gjort noget forkert. Det gav en god følelse af retfærdighed.

En følelse, som de første to programmer af det nye undersøgende DR1-program 'Afsløret', hvor Jens Langhorn er vært, viser, at en del desværre ikke oplever i deres møde med det danske retssystem.

Jens, Bowie og damerne

Jobbet som vært på 'Afsløret' er Jens Langhorns drømmejob. Det var arbejdet som afslørende graverjournalist, der fra en ung alder var målet for Jens Langhorn.

Men i stedet endte han på skolebænken ved Københavns Universitet.

- Jeg fik en masse teoretisk viden, men ingen praktisk erfaring. Så jeg var bagud på point i forhold til at kunne lave afslørende journalistik på tv, indrømmer Jens Langhorn om tiden på universitetet.

Og hvad gør man så? Man søger en praktik på et tv-program, der taler til en anden stor passion: Musikken.

På praktikpladsen på DR2-redaktionen bag ’Musikprogrammet’ fik Jens Langhorn i 2006 lov til at være med i produktionen af en programrække om én af hans helt store musikalske helte: David Bowie.

Han røg til både New York og Berlin for blandt andet at interviewe én af Bowies tidligere elskerinder, en transseksuel kvinde.

- Det var virkeligt en drøm at lave det program, siger Jens Langhorn med tydelig stolthed og begejstring i stemmen.

Men der er langt fra David Bowie til konfronterende graverjournalist.

Og dog.

En drøm går i opfyldelse

Jens Langhorn landede, efter et par afstikkere, på den redaktion, der blandt andet står bag forbrugerprogrammet ’Basta’ (TV2) og det afslørende ’Operation X’ (TV2).

- Jeg har lært hele processen omkring afslørende journalistik af de bedste mennesker i branchen under min tid på redaktionen bag programmer som ’Operation X’ og ’Basta’, forklarer Jens Langhorn om de knap fem år han var tilknyttet som journalist på redaktionen, før han sidste år selv blev vært for programmet ’Whistleblower’ (TV2).

- Den afslørende og konfronterende journalistik er en helt speciel del af journalistfaget. Det, du skal kunne, er ikke noget, du kan lære på en skolebænk. Det kræver erfaring og oplevelser på egen krop.

Den personlige erfaring og faglige ballast

Og netop erfaringen fra sit eget positive møde med retssystemet, da han var blot 13 år gammel, har Jens Langhorn gjort brug af i de første to programafsnit i 'Afsløret', der handler om de mange straffesager i Danmark, der oplever gentagende udsættelser.

I søndags kunne '21 Søndag' fortælle historien om de to bibliotekarer Heidi og Karin, der anmeldte en tidligere kollega, der blandt andet var begyndt at sende dem breve af pornografisk karakter og oprette sexannoncer i deres navn.

Første retsmøde var tilbage i december 2012, hvor den anklagede ikke dukkede op.

Det gjorde han heller ikke til de efterfølgende 18 planlagte retsmøder, så fem år senere er sagen til dags dato ikke afsluttet.

Sagen om de to bibliotekarer er blandt de sager, Jens Langhorn har fulgt de seneste ni måneder:

- Når man er forurettet i en sag forventer man en hurtig afgørelse fra vores retssystem, forklarer Jens Langhorn.

- Men i nogle af sagerne har afgørelsen trukket ud så længe, at retssagen er blevet en større byrde end selve overfaldet for ofrene.

- Danmarks mest spændende job!

Selvom jobbet med den afslørende journalistik betyder konfrontationer med folk, der ikke har lyst til at snakke med én, så elsker Jens Langhorn sit job.

- Det er Danmarks mest spændende job. Hvis man altså kan lide denne her form for journalistik. Også selvom vi har mange lange dage på redaktionen undervejs, konkluderer Jens Langhorn.

Men som med et hvert andet job, er det ikke altid en dans på roser.

- Det sværeste ved jobbet er, når man skal begynde forfra med en ny sag.

Og det sker enten når en sag er færdiggjort, filmet og sendt - eller når en sag falder fra hinanden undervejs i processen, fordi det er umuligt at finde de afgørende beviser:

- Vi oplever til tider at have en kilde, der kan fortælle hele historien og som måske ligefrem kan bevise det. Men fordi man skal beskytte kilden, kan beviset ikke bruges, forklarer Jens Langhorn om den frustrerende proces, der ofte går forud for tilblivelsen af et program.

- Så skal vi selv grave nye beviser frem. Og nogle gange er det simpelthen umuligt. Så må man lægge en sag på hylden, som man ellers ved er en rigtig god historie. Og som man måske har arbejdet på i to måneder.

Et farligt job?

Når man lever af at sætte fokus på de ting, som enten privatpersoner, institutioner eller virksomheder prøver at skjule for resten af verden, bliver man sjældent modtaget med åbne arme, når man konfronterer folk.

- Det vildeste miljø, jeg som afslørende journalist har været med til at dykke ned i, var miljøet omkring hvidvaskning af penge i vekselbureauerne på Nørrebrogade i København, fortæller Jens Langhorn om arbejdet med TV2-dokumentaren 'Storsvindel i vekselbranchen' tilbage i 2016.

- Vi så særligt på ét vekselbureau, som mest af alt lignede et lille skur, men som havde angivet en årlig omsætning på knap 600 millioner kroner, forklarer Jens Langhorn og fortsætter:

- Der var tale om systematisk hvidvaskning af penge fra organiseret selskabssvindel og narkomiljøet.

Ikke umiddelbart den mest ufarlige hvepseredde at stikke sin kameralinse og konfronterende spørgsmål ind i.

Det til trods, har Jens Langhorn endnu ikke oplevet en situation, hvor han for alvor var bange:

- Selvom jeg i forbindelse med mit arbejde flere gange har stået i situationer, hvor det er vigtig at være på vagt, fordi en konfrontation kan gå i alle mulige retninger, så har jeg været forskånet for episoder, hvor jeg har været decideret bange.

Det er derimod bevisførelsen af de sager, de undersøger, der for alvor er udfordringen i jobbet:

- Det er en stor udfordring ved denne her form for journalistik. Vi skal endegyldigt kunne bevise noget, som mange ønsker, at vi ikke afslører.

Du kan se første afsnit 'Afsløret - Retten er udsat' 3. oktober kl. 20:45 på DR1.

OM ’AFSLØRET’

  • ’Afsløret’ er en programserie af i alt seks undersøgende og konfronterende dokumentarprogrammer.

  • Værtsbåret med Jens Langhorn som vært.

  • De første to programmer omhandler straffesager, der, i modsætning til lovens målsætning, bliver trukket i langdrag.

  • Programmerne følger både sagerne og skildrer også skæbnerne bag de enkelte sager.

  • Første programafsnit sendes 3. oktober på DR1 kl. 20:45.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter