Ny film om forbudt forelskelse bliver siddende i kroppen: Derfor er den noget helt særligt

To unge kvinders forelskelse er omdrejningspunktet i den nye, spanske film 'Carmen & Lola'.

De to hovedroller i 'Carmen & Lola' rammer den nysgerrige sødme helt perfekt, mener anmelder Ida Rud. (© Scanbox)

Bare ét blik på Carmen.

Mere skal der ikke til, for at 16-årige Lola forelsker sig hovedkulds i den smukke pige.

De er begge to romaer og bor i de tætbyggede forstæder til Madrid. I et ildeset parallelsamfund lever sigøjnerne, som de selv kalder sig, efter gamle traditioner og regelsæt. Stokkonservativt og voldsomt mandsdomineret.

17-årige Carmen er derfor allerede forlovet med en jævnaldrende fyr, som hun dårligt nok kender. Kvinder skal giftes tidligt og føde nogle unger.

Hun glæder sig, og familien har investeret i en kjole med absurde mængder similisten og kig til navlen samt øreringe så store som tekopper i anledningen af forlovelsesfesten.

Lola har andre planer, diskret hjulpet på vej af sin undertrykte mor. Få romaer kan skrive og regne, men Lola går i skole sammen med en masse 'hvide', som faderen med vrængende stemme kalder spanierne.

Som uvidende seer er det svært at se, at Carmen og Lola overhovedet skulle være mørkere i huden end andre spaniere med deres lækre olivenglød. Men der hersker ingen tvivl i filmen: Da Carmen søger en frisørelevstilling, bliver hun mødt med et: 'Du er jo roma?'

Både Rosy Rodríguez, der spiller Carmen og ses på billedet her, og hendes medspiller Zaira Romero, der spiller Lola, debuterer som skuespillere i 'Carmen & Lola'. En film, der allerede har vundet adskillige priser på filmfestivaler rundt omkring i verden. (© Scanbox)

Farlig forelskelse

Da Lola skal have forældrenes tilladelse til, at hun må tage på skoleekskursion, flipper faren ud. Datteren kan jo allerede skrive, hvad mere har hun brug for? Hun skal jo bare stå i hans markedsbod, hvor der sælges frugt og grønt, og så er det ellers på tide, at hun bliver gift – og han er pisseligeglad med, om det er en grov type, bare det er en roma.

Men Lola ved, at hun er lesbisk, og efter sit første møde med Carmen udvikler der sig et venskab mellem de to unge piger. Godt hjulpet på vej af, at det faktisk er Lolas fætter, som Carmen skal giftes med.

Da det går op for Carmen, at Lola er lesbisk, væmmes hun først. Det er hun opdraget til, og homoseksualitet er sjældent set i deres samfund.

Men hurtigt bliver hun nysgerrig efter at vide mere. Da hun finder ud af, at Lola aldrig har kysset en pige, spørger hun, hvordan hun så kan vide, at hun er lesbisk? Men Lola svarer klogt tilbage, at hvis Carmen aldrig har kysset en pige, kan hun jo heller ikke vide, om hun er lesbisk.

Ung kærlighed opstår. Kameraet er håndholdt og helt tæt på de to unge piger, der holder hånd, nusser lår og hår og kysser. Det er meget dydigt og kært. Men i det sammenspiste miljø er der sladderdrevne øjne overalt.

Det er ikke ofte, der er mulighed for at se spansksprogede film i de danske biografer. Men nu har du chancen med 'Carmen & Lola'. (© Scanbox)

Imponerende debutanter

Zaira Romero og Rosy Rodríguez er selv romaer og spiller henholdsvis blide Lola og bramfri Carmen. De to piger har ingen tidligere erfaring, men de rammer den nysgerrige sødme helt perfekt.

Indblikket i romaernes kultur og liv er dét, der gør filmen til noget særligt. De medrivende sange i kirken, festerne og den bidske stolthed over at være roma.

Ellers er der tale om en ret ordinær kærlighedshistorie om to unge piger, der vil hinanden, men møder modstand fra dem, de elsker. Det er gjort langt bedre og stærkere med 'Fucking Åmål' i 1998, 'Brokeback Mountain' i 2005 og den intense 'Adéles liv' fra 2013.

Heldigvis er film om homoseksuel kærlighed blevet helt normalt, og 'Carmen & Lola' har ud over sit interessante indblik i en minoritet også masser af humor. Derudover har den en ekstremt dramatisk og vanvittigt velspillet slutning, som sidder længe i kroppen, efter man forlader biografen.

(© Scanbox)
Facebook
Twitter