Ny film om Greta Thunberg rammer danske biografer: 'Det er svært at forstå, at jordens fremtid ligger i hænderne på en 16-årig'

Biografaktuelle 'Greta' følger på spændende vis Greta Thunbergs kamp for klimaet, men misser muligheden for at bringe noget nyt til fortællingen.

Svenske Greta Thunberg blev verdenskendt i august 2018, da hun startede den første skolestrejke for klimaet. Siden har hun talt for sin sag ved diverse konferencer og har mødt flere statsledere for at få sit budskab igennem. (© Camera Film)

Det kunne være ret fedt med en ny vinkel på Greta Thunberg.

Nu har vi set hende i nyhedsudsendelse efter nyhedsudsendelse kæmpe den mere eller mindre samme kamp for at få de samme voksne til at begribe, at meget tæt på 99 procent af de mennesker, der rent faktisk har nærstuderet klimaet, anbefaler, at der gøres noget drastisk NU.

Vi kender Greta Thunberg. Eller vi ved i hvert fald, hvad hun står for.

Så hjerteligt velkommen til dokumentaren 'Greta', der beskriver Thunberg, som filmmageren Nathan Grossmans kamera har fanget hende gennem et års tid, dag og nat, på hotelværelser og til demonstrationer i USA og i det meste af Europa.

Det er en oplagt mulighed for at træde om bag medieklichéen og for eksempel finde ud af, om lille Greta faktisk er sine forældres marionet, som konspirationsteoretikerne hvisker om i hjørnerne.

Jordklodens fremtid i hænderne på en 16-årig

Hvordan skal en 16-årig pige med diverse psykiske udfordringer, som aspergers, OCD og selektiv mutisme, ellers kunne tale mod klodens mest magtfulde (mænd)? Og er det måske ikke hendes kendismor, operasanger og Melodi Grand Prix-vinder Malena Ernman, der har skrevet bogen 'Scener fra hjertet', der handler om Greta og familiens miljøkamp?

Siden Greta Thunbergs første skolestrejke for klimaet, er idéen blevet til en hel international bevægelse (Klimastrejke), hvor elever og studerende bliver væk fra deres skoler (særligt om fredagen) for til gengæld at demonstrere med ønsket om at skabe handling for at bremse global opvarmning og accelerere den grønne omstilling. (© Camera Film)

I almindelighed er det virkelig svært at forstå, at kampen for jordklodens fremtid ligger i hænderne på en 16-årig svensk skoleelev – godt nok en meget velformuleret 16-årig, men alligevel?

Eventyrerne og religionerne bugner med beretninger om det uspolerede barn, der skal redde verden – eller i det mindste fortælle de voksne, at de "ikke har noget på" i al deres tåbelighed, som det for eksempel sker i H. C. Andersens 'Kejserens nye klæder'.

Men altså, her i den virkelighed, som for alvor gør ondt, når man slår sig på den - er det så en 16-årig skoleelev, der skal fortælle os, hvad vi skal gøre?

Dermed ikke sagt, at 16-årige skoleelever ikke ved noget om noget. Idéen om at et menneske først kan sige noget begavet, når det har passeret sin 18 års-fødselsdag, sådan som flere politikere taler om, er absurd. Men vi er ikke vant til at se 16-årige som politiske forgrundsfigurer.

Greta Thunberg har været nomineret til Nobels Fredspris for sit arbejde for den grønne omstilling. (© Camera Film)

Nej, 'Greta' fortæller ikke rigtig noget nyt om Thunberg. Ikke noget, vi ikke selv kan gætte os til.

Det er ikke den store overraskelse, at hun kan fjolle lige så meget som enhver anden teenager, og vi ved udmærket, at hun kan stå fast med en imponerende beslutsomhed, når angrebene og chikanen og mobningen slår til fra diverse fronter, fra både trolde på de sociale medier og fra Brasiliens præsident, Jair Bolsanaro, og USA's Donald Trump. Og hun kan sige fra over for sin far, skuespilleren Svante Thunberg, der er med hende overalt.

Det måske mest overraskende ved 'Greta' er, at franske præsident, Emmanuel Macron, ser ud, som om han ikke aner, hvad han skal stille op med sit møde med svenske Greta.

'Greta' viser os det, vi allerede vidste

Øv, det havde været skønt med et nyt blik på den svenske verdensberømthed.

Det havde givet god mening at få nogen, næsten uanset hvem, til at reflektere over, hvad Greta repræsenterer i vor tid: Et håb? Et spinkelt håb? En forkælet møgunge? Curlingforældrenes endelige verdensherredømme? En frelsende engel? Verdens største punker? En civilisations sammenbrud? En ny tids begyndelse? Barndommens uigenkaldelige død?

Hvad som helst. Bare noget andet end en film, der fortæller os alt det, vi allerede ved – eller ikke gider vide eller hurtigt kan regne ud – om Greta Thunberg.

(© Camera Film)
Facebook
Twitter