Ny film på vej om Flemming 'Bamse' Jørgensen: 'Jeg blev virkelig rørt af hans kamp'

Anders W. Berthelsen skal spille den folkekære musiker i filmen, der får premiere i 2023.

Flemming 'Bamse' Jørgensen fotograferet i 1999, da han var aktuel med soloalbummet 'Stand By Me'. Nu bliver sangerens liv filmatiseret. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix Danmark)

'I en lille båd der gynger, sidder jeg og synger. Synger om de ting, der gi'r livet værdi. Jeg kan ikke gå på vandet, men jeg kan så meget andet. Jeg kan føle mig glad, jeg kan føle mig fri.'

Hvad enten du er 15 eller 85 år gammel, kender du utvivlsomt til sangen, som du formodentlig har skrålet med på i festligt lag fra tid til anden.

Men hvem var manden bag sangen - Flemming 'Bamse' Jørgensen - og hvilke udfordringer kæmpede han med gennem sit liv?

Det får vi svar på, når en ny spillefilm om den folkekære sanger, der døde i 2011, får dansk premiere den 12. januar 2023.

Det er skuespiller Anders W. Berthelsen, der skal spille Bamse, og det er en rolle, som både kræver en fysisk transformation, og at han smører stemmen - for han skal nemlig selv synge alle sange i filmen. Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Filmen handler om Bamse, der ud over en sejr i Melodi Grand Prix, en lang række hits og 3,5 millioner solgte albums, kæmper med at få sin fars anerkendelse.

- Som så mange andre er jeg vokset op med Flemming 'Bamse' Jørgensens musik og stemme. Men hans livshistorie kendte jeg ikke før, og her blev jeg virkelig ramt. Hans kamp for at få lov til at være her og høre til er meget rørende og vedkommende, udtaler Anders W. Berthelsen.

Bamses opvækst var nemlig dramatisk, da han som spæd blev afleveret på et børnehjem og senere adopteret af et velhavende direktørpar, der ikke kunne få børn. Faren ønskede, at Bamse skulle overtage familiens fabrik, men han blev i stedet frontmand i Bamses Venner.

Instruktør Henrik Ruben Genz skal sammen med skuespillerne Johanne Louise Schmidt og Anders W. Berthelsen bringe Flemming 'Bamse' Jørgensens fortælling til live i biografen. (Foto: © Nordisk Film)

Ud over Bertelsen finder man Johanne Louise Schmidt på rollelisten som Bamses hustru Käte, samt blandt andet Henrik Birch, Charlotte Bøving, Lars Ranthe, Signe Egholm Olsen og Brian Lykke.

Optagelserne til filmen begynder i dag i Aarhus.

'En cirkushest, der ville please publikum'

En af dem, der kom tæt ind på livet af Bamse kort før hans død, er sanger, producer og sangskriver Chief 1.

De to arbejdede sammen på det, der skulle blive Bamses sidste album - 'Tæt På', som udkom i 2010.

- Bamse var et fantastisk varmt menneske. Samtidig var han en cirkushest og en entertainer af ypperste karat fra "gamle dage", som virkelig ville give publikum noget for pengene. Om det så sled hans krop op eller krævede alt hans livsenergi, siger han.

Chief 1 arbejdede sammen med Bamse på hans sidste plade 'Tæt På'. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Ritzau Scanpix)

Chief 1, hvis borgerlige navn er Lars Pedersen, nævner som eksempel, at Bamse pendlede frem og tilbage mellem albumindspilning og tv-produktion i den periode, de arbejdede sammen.

I 2009 medvirkede Bamse nemlig i TV2-programmet 'AllStars', som han vandt med et kor fra Aarhus.

- Han ville gerne være der for folk, så jeg tror, han havde svært ved at sige nej, siger Chief 1 og tilføjer, at var det ikke for Bamses hustru, Käte, havde den folkekære sanger måske forladt os endnu tidligere.

Bamse var 63 år, da han døde i 2011.

Håber på anerkendelse

Med nyheden om at en stor, dansk spillefilm er på vej om Bamse, håber Chief 1, at det kan være med til at blåstemple sangeren.

- Gennem mange år så anmelderne ned på ham og det dansktop og country, han lavede. Så jeg håber, man kan begynde at anerkende, at det var en mand, der knoklede røven ud af bukserne og sang pissegodt, siger han.

Iført ens smækbukser vinder Bamses Venner Det Danske Melodi Grand Prix 1980. (Foto: © Bent K Rasmussen, SCANPIX DANMARK)

Filmen kommer i øvrigt i slipstrømmen af en periode, hvor mange kendte musikeres liv bliver bragt til live i populære spillefilm.

I 2018 fik 'Så længe jeg lever' om John Mogensen premiere, og samme år høstede 'Bohemian Rhapsody' om Queen og bandets forsanger Freddie Mercury læssevis af priser og anerkendelse internationalt.

Spillefilmen 'Rocket Man' om Elton John havde premiere i 2019, og de kommende år kan vi se frem til film om blandt andet Whitney Houston, Robbie Williams og Amy Winehouse.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen var der et billede af Bamse og en kvinde, som fejlagtigt blev beskrevet som hans hustru Käte. Billedet af kvinden er nu udskiftet med et andet.