Ny film udfordrer dine fordomme: Mænd, der gifter sig med thai-kvinder, er ikke bare nogle lumre liderkarle

'Hjertelandet' tager os med langt om bag fordommene om danske mænd, der gifter sig med thailandske kvinder.

(© Autlook Filmsales)

Det er svært at få øje på menneskene, når en mand fra Thy i det nordlige Jylland gifter sig med en kvinde fra Thailand.

Vores fordomme, der ofte henter inspiration de allermest tvivlsomme steder, får i stedet øje på to typer: en snasket, måske endda liderlig mand, der åbenbart ikke kan finde en kvinde i sin hjemegn - og gad da nok vide hvordan det kan være - og derfor smider penge på bordet og importerer en af de der små asiater, der gerne spreder benene og laver mad på bestilling for at score kassen i en fart.

Hvis de typer også rumsterer i de mest snuskede hjørner af din underbevidsthed, er dokumentaren ‘Hjertelandet’ som at åbne døren fra et tankstationstoilet, der netop er benyttet af et old boys-rugbyhold fra Hviderusland, og træde ud i den friskeste luft.

Med ét bliver sjufterne fra Thy og skøgerne fra Thailand til komplekse mennesker, præcis som du og jeg.

Ikke bare nogle lumre typer

Niels Jørgen, Kjeld, John og Frank er ikke bare nogle lumre typer med behov for en lille fiks ting, der gør hvad rigtige mænd siger, i stedet for at slås med en selvstændig og besværlig dansk kvinde.

De tænker muligvis på sex, og det er forholdsvis normalt, men primært er de ensomme, måske endda eventyrlystne, måske fascinerede af det fremmede og ukendte. Og de er i hvert fald ikke simple.

Og Sommai, Kae, Basit og Mong er ikke blot kvinder, der skal tjene hurtige penge i Danmark.

Flere af dem har oplevet voldelige mænd i Thailand. De længes efter tryghed og ordnede forhold. Og de vil gerne sikre en sund økonomi for deres familie.

I den udveksling mellem forskellige ønsker og behov og lyster opstår en håndfuld skæbnefortællinger, der muligvis ser anderledes ud end vi andres, men som har langt flere fællestræk end forskelle.

Det usædvanlige ved ’Hjertelandet’ er, at den er optaget over ti år.

Den følger op på instruktørerne Sine Plambech og Janus Metz’ to foregående dokumentarer om de Thy-thailandske forbindelser, ’Fra Thailand til Thy’ og ’Fra Thy til Thailand’, der blev vist på DR i 2007 og 2008.

De to gamle film er klippet til rundt regnet en halv time, hvorefter instruktørerne viser, hvor Sommai, Niels Jørgen, Basit, Frank, Mong, John, Kae og Kjeld er i dag, ti år senere.

Mong og John er et af de par, der medvirker i 'Hjertelandet'. (© Autlook Filmsales)

Fortællinger om liv og kærlighed

Det er især her, beretningen om de thailandske kvinder og de nordjyske mænd bliver til meget mere end fire ægtepar på tværs af kulturelle, geografiske og økonomiske barrierer. Nu er det for alvor mennesker, der folder sig ud.

Sommai, der var en af de første kvinder fra Thailand i Thy, vil gerne etablere et hjem for sig selv og sin familie i Thailand. Hvad gør hendes mand gennem 25 år, Niels Jørgen, så?

Han rejser med til Thailand, men sætter sig i et hjørne og filosoferer over hvor livet, den filur, og kærligheden, den drillepind, har ført ham hen.

Hjemme i Danmark er Kae og Kjeld vokset til et solidt, næsten kernedansk ægtepar med fælles børn, mens Basit og Frank er gået fra hinanden, tilsyneladende i en støvsky af hårde ord og beskyldninger. Tilliden mellem de to blev aldrig etableret.

Undervejs holder de fire ægtepar på tværs af Thy og Thailand næsten op med at være fortællingen om ensomme danske mænd og fattige thailandske kvinder. Det bliver fortællinger om levet liv, om kærlighed, om de valg, vi selv tager, og de valg, livet tager for os.

’Hjertelandet’ er kort fortalt en film, du vil føle dig dejligt meget klogere af at se.

Facebook
Twitter