Ny HBO-serie er som bumsen du bare må trykke på

HBO Nordic har med Steven Soderbergs hospitalsserie 'The Knick' givet os endnu en mulighed for at mæske os i nøgenhed, kropsvæsker og gode historier. Filmselskabets Maria Månson har anmeldt de første syv afsnit.

Trods genbrug af lægeserie-stereotyper så kan 'The Knick' alligevel noget. Clive Owen spiller hovedrollen i serien, der både byder på blod, bæ og kokain. (© HBO Nordic)

Vi befinder os i New York i starten af 1900-tallet, hvor tyfus, syfilis og opiums-buler stadig var en del af hverdagen.

Knickerboxer-hospitalet danner rammen for et bredt persongalleri af læger og sygeplejersker med Clive Owen som det altdominerende omdrejningspunkt i rollen som den kokain- og opiumafhængige overlæge, Dr. John Thackery.

Clive Owens rolle er ikke en nyskabelse, den er nærmere reglen end undtagelsen. Tænk blot på en lægeserie som 'House', der også har en gnaven, medicinafhængig men rædsomt dygtig læge i hovedrollen.

Til gengæld gør Owen det så godt, at man uden problemer kan "forstå", at han har brug for euforiserende stoffer til psykisk at overleve de mange, der dør i blodbad - bogstaveligt talt - mellem hænderne på ham.

Vammelhedens lyksalighed

Trods seriens umiddelbare genbrug af lægeserie-stereotyper, så kan 'The Knick' alligevel noget.

Serien tapper ned i den almenmenneskelige fascination af os selv, vores krop og dens funktioner. Så at se serien bliver samtidig en rejse ned i det helt tætte og fysiske. På én gang frastødende og dragende. Som bumsen man ikke kan lade være med at trykke på. En vammelhedens lyksalighed.

Det er vidunderligt med en serie, der tør vise os kroppen, som den er og var og dermed samtidig give os en dyb taknemmelighed for de landvindinger inden for lægevidenskaben, der netop blev gjort af innovative og tilsyneladende grænseløst eksperimenterende læger i begyndelsen af forrige århundrede.

Midt i tv-seriens guldalder

Steven Soderbergh har instrueret alle ti afsnit, hvilket i sig selv er endnu et bevis på, at det er på den lille skærm, det sker for tiden. Vi står midt i tv-seriens guldalder. Det er her de gode historier, de vovede billeder og alle de æstetiske eksperimenter foregår.

'The Knick' er ingen undtagelse. Især på seriens lydside har Soderbergh sørget for, at oplevelsen føles meget anderledes end i tv-fladens andre læge-serier. Cliff Martinez, der bl.a. lavede det fremragende soundtrack til danske Nicolas Winding Refns 'Drive' har også leveret det elektroniske akkompagnement til 'The Knick'.

Og det er næsten det bedste ved serien. Tema-musikkens æteriske, men alligevel insisterende elektroniske rytme, er en genial modpol til det støvede, beskidte og gammeldags hospital. På den måde forudgriber og spejler den moderne musik handlingen. I 'The Knick' møder fortiden fremtiden, og sød lægevidenskab opstår.

Facebook
Twitter