Ny julekalender bryder med årtiers tradition – og seerne elsker det

Hitserien 'Klassen' er blevet til en julekalender, som havde premiere allerede i november.

Husker du dengang, verden stod og faldt med vennerne ovre i skolen og fremlæggelsen i morgen?

December er lige om hjørnet, og det betyder, at årets tv-julekalendere er på trapperne. Traditionelt har julekalenderne premiere, når julemåneden begynder den 1. december. Men én julekalender har tyvstartet i år, og de to første afsnit er i gennemsnit set af 74.000 danskere på nettet.

'Klassens Jul' er en julekalender, som handler om ganske almindelige børn i en ganske almindelig skoleklasse. Handlingen er en forlængelse af den populære DR Ultra-serie 'Klassen', og den havde allerede premiere den 24. november. Morten Dannisboe er producent, både på tv-serien og julekalenderen, og han forklarer:

- Man går jo ikke i skole i weekenderne. Julekalenderen udspiller sig én til én med den dag, som det er i virkeligheden. Det skal passe til målgruppens egen hverdag. Den 23. og 24. er det altså lørdag og søndag, men der har vi fundet på noget alligevel.

Fortæller historier i øjenhøjde

Det med, at 'Klassen' skal være så autentisk for målgruppen som muligt, er en af byggestenene i den store succes, som serien har haft.

- Vi har forsøgt at fortælle historierne i øjenhøjde og på en måde, der ligner børnenes hverdag. Det foregår i en skole, hvor børnene er det meste af deres vågne tid, og så har vi fundet de problemer, udfordringer og glæder, som de har, siger Morten Dannisboe.

- Det kan være alt fra, at to pige kommer i skole med samme trøje på – drama over det – til mobning på nettet og blufærdighedskrænkelse. Spektret spænder enormt vidt. Vi prøver at lave et autentisk billede af at være 12-13 år i Danmark lige nu.

Facetime og Fidget Spinners

Det er ikke kun voksne mennesker, der skriver på serien og julekalenderen. Produktionen har blandt andet juniorredaktører inde over de forskellige scener for at udfordre de voksnes billede af, hvordan det er at være barn.

- Vi nåede af have Fidget Spinners med, og vi nåede at tage dem ud igen, da de ikke var cool mere. Vi har også opdaget, at børnene aldrig ringer til hinanden. De facetimer i stedet, fortæller Morten Dannisboe.

De unge skuespillere har ikke fået traditionelle manuskripter at øve sig på. I stedet har de fået udleveret nogle situationer, og så har børneskuespillerne improviseret foran kameraet, så tonen bliver så rigtig og nutidig som muligt.

Rollen som Frederik spilles af Salomon Stampe Frederiksen. (© STV & DR)

En bedste ven

Og stjernerne i 'Klassens Jul' er lige præcis de mange børneskuespillere.

Selvom universet handler om en hel skoleklasse, så følger julekalenderens handling karaktererne Frederik og Josefine. De to børn er ikke bare klassekammerater, de er også bedste venner – og nu skal Josefine skifte skole. Et valg, der knuser Frederiks hjerte. Se selv her:

- Det er selvfølgelig vildt forfærdeligt, for Frederik vil jo ikke miste sin bedste ven, fortæller 14-årige Salomon Stampe Frederiksen, som spiller Frederik i 'Klassens Jul'.

- Hvis jeg selv mistede min bedste ven, ville jeg have det på samme måde. Som Frederik også siger, er det svært at finde en, man har det rigtig godt med og kan fortælle alt til.

Pubertet, pigefnidder og drengevenner

Salomon er ikke ny i 'Klassen'-universet. Hans karakter blev nemlig introduceret i sidste sæson. Og den unge skuespiller er glad for seriens succes, at der allerede er 74.000, som i gennemsnit har streamet de første to afsnit af 'Klassens Jul' online.

- Vi når ud til en målgruppe, som oplever de her ting. Vi kan få et budskab ud om, hvordan man gør, når man for eksempel oplever online mobning og hjælpe børn, som har været ude for de her ting. Og så er det rigtig sjovt, det vi laver, siger Salomon Stampe Frederiksen.

Nicoline Melbye spiller rollen som Josefine i 'Klassens Jul'. (© STV & DR)

12-årige Nicoline Melbye spiller rollen som Josefine. Hende der skal skifte skole og forlade den hjerteknuste Frederik tilbage. Hun forstår godt, hvorfor 'Klassen' lykkes så godt.

- Før jeg kom med i 'Klassen', så jeg også serien selv. Jeg kunne se mange af de problemer, som der var i min egen klasse. Sådan noget med at komme i puberteten og pigefnidder og drengevenner.

Bedre end fødselsdag

Sidste år sendte DR Ultra en række special-afsnit af 'Klassen' i julemåneden. Men det er første gang, at holdet har lavet en decideret julekalender.

- Børn elsker jo julekalendere, for der er meget tit magi og mystik i, og julen er bare i det hele taget er en skøn tid, siger Salomon Stampe Frederiksen.

- Jeg elsker julen, og jeg begynder at høre julemusik i starten af september. Jeg synes bare, det er den bedste tid, bedre end fødselsdag. Så 'Klassen' plus julekalender, det er bare fedt.

Sidste episode af 'Klassens Jul' blev først optaget færdig i sidste uge, nærmere bestemt den 24. november – samme dag, som første afsnit af julekalenderen havde premiere.

- Det var rigtig mærkeligt, fortæller Nicoline Melbye.

- Men det var egentlig meget hyggeligt. Efter optagelserne sad vi sammen og snakkede og så nogle 'Klassen'-afsnit. Så sagde de voksne, at vi skulle sige farvel. Så begyndte vi at kramme, og så græd den ene, og så græd alle.

Alle de bærende roller i 'Klassens Jul'. (© STV & DR)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk