Ny Netflix-film med stjerne-par giver den hårdeste mavepuster: 'Tårerne triller ned ad kinderne'

Scarlett Johansson og Adam Driver fyrer den af i den eminente 'Marriage Story'.

(Foto: WILSON WEBB © Netflix)

Det var midt under det store skænderi lidt over midtvejs i 'Marriage Story', at noget faldt på plads.

Nej, ikke faldt på plads. Det var mere det, at noget ramte og endda omfavnede et punkt, som i mange år bare har ligget derinde.

Det har det helt sikkert også i dig – altså med mindre du er så ung, at du aldrig har prøvet at befinde dig midt i en af de der diskussioner med din kæreste eller ægtefælle, hvor du kan mærke, at noget er helt galt.

Der, hvor du er vred, men mest af alt ked af det, fordi du slet ikke har lyst til det her.

Der, hvor du kæmper som en besat for at finde de ord, der beskriver dine følelser, mens du samtidig bliver bombarderet af bebrejdelser og trusler fra det menneske, du faktisk elsker, men som du lige nu har lyst til at stoppe 30 klude i munden på og studere, mens det langsomt bliver kvalt.

'Marriage Story' er en historie om en skilsmisse - sådan en med advokater og hele molevitten. Her ses Scarlett Johansson (th.) med Laura Dern, der spiller hendes advokat. (Foto: WILSON WEBB © Netflix)

Skænderiet i stuen er en mavepuster

Du kan sagtens indvende, at skænderiet lidt over midtvejs i 'Marriage Story' er sat op for at imponere os. For at vise hvor meget Scarlett Johansson og Adam Driver kan fyre den af som skuespillere, og hvor dygtig instruktøren Noah Baumbach er til at vise noget af det mest komplekse og sværeste, der findes at gøre naturligt... nemlig et skænderi i en dagligstue.

Men scenen er også en mavepuster og et af de øjeblikke, hvor det bliver så befriende klart, at mennesker, der ikke kan udstå synet af hinanden, ofte elsker hinanden højt.

Og hvor det bliver tydeligt, at selvom vi mennesker har lært at splitte atomer og flyve til månen, har vi stadig utrolig langt at rejse, før vi lærer at begribe vores eget følelsesliv.

'Marriage Story' er i særdeleshed en kærlighedshistorie.

Den kunne lige så vel have heddet 'Divorce Story', for den handler om et par, der skilles, men det er deres kærlighed, deres basale følelser for hinanden, som filmen forsøger at trække frem og forstørre.

Allerede i filmens åbningsscene, i en finurlig og dynamisk montage, beskriver Noah Baumbach alt det, som Nicole og Charlie elsker ved hinanden – evnen til at dedikere sig til deres dreng, Henry, evnen til at lytte til fremmede mennesker og så videre.

Og så viser det sig, at den række af smukke sider, de begge kan finde ved hinanden, er en opgave, som en skilsmisseterapeut har givet dem.

Adam Driver, der især er kendt fra serien 'Girls', filmen 'Star Wars: The Last Jedi' og 'BlacKkKlansman', spiller den skilsmisseramte mand Charlie. (© Netflix)

Noget er gået skævt.

Nicole har opgivet sin lovende karriere som filmskuespiller for at være en del af den teatertrup, Charlie instruerer i New York, og mens Charlie har dedikeret sig til truppen, som han har opfattet som deres i fællesskab, er Nicole i det stille blevet frustreret, fordi hun har kvalt sine drømme om at rykke til Los Angeles og indspille film.

Der bliver spillet, så det slår gnister

Det er – naturligvis – det superkorte resume af Nicoles og Charlies forhold.

Der ligger meget mere derinde og ulmer i et virvar af fortrængninger, forskydninger og følelser, men noget af det fantastiske ved 'Marriage Story' er, at den formår at give et komplekst billede på de mange små skruer og møtrikker, der har løsnet sig og skubbet kærligheden ud af kurs.

Noget af det andet fantastiske ved 'Marriage Story' er, at Noah Baumbach forstørrer alle følelser ved at sende parret i armene på et par ualmindeligt griske advokater, der foregiver at ville parret det bedste, men kun er optaget af penge og renommé.

I hænderne på de to advokater, der bliver spillet, så det slår gnister, af Laura Dern og Ray Liotta, bliver selv den mindste prut til en eksplosion. At Nicole har vist bryster i en uskyldig scene i en ungdomsfilm bliver for eksempel til den mest snavsede amoralitet, man kan forestille sig.

Men det mest fantastiske ved den her vidunderligt velturnerede og velformulerede tragiske komedie er, at den gør en skilsmisse til en kærlighedshistorie. Så tårerne triller ned ad kinderne.

Og så vi kan mærke, at når Adam Driver skriger Scarlett Johansson i hovedet, at han håber, hun får kræft og dør i en bilulykke, så er det den største kærlighedserklæring, han kan give hende.

'Marriage Story' kan ses i de danske biografer i en uge, inden filmen får premiere på Netflix 6. december. (© Netflix)