Ny Netflix-satsning med dansker begejstrer: 'Det er den bedste fantasyserie lige nu'

Netflix' nye fantasyserie 'Shadow and Bone' har blandt andre danske Simon Sears på rollelisten. Serieekspert er begejstret.

Hovedrollen som Alina Starkov i 'Shadow and Bone' spilles af skuespilleren Jessie Mei Li. Det er hendes første store rolle. (Foto: © DAVID APPLEBY, Netflix)

Der er en mystisk begivenhed i 2012, som jeg ikke har nogen forklaring på, men som jeg ikke kan dy mig for at gøre opmærksom på.

Den israelsk-amerikanske forfatter Leigh Bardugo og den danske forfatter Jakob Martin Strid udgiver begge en ekstremt populær bog, hvor idéen om et overnaturligt mørkt hav fyldt med uhyggelige væsner spiller en central rolle.

Og de handler selvfølgelig begge om en gruppe af gæve helte, der er nødt til at sejle ind i mørket.

Leigh Bardugos 'Grisha'-trilogi er blevet til en ny og vellykket fantasyserie på Netflix, 'Shadow and Bone', men for folk, der har set eller læst 'Den kæmpestore pære', vil skyggehavet føles underligt bekendt.

I 'Shadow and Bone' finder den forældreløse korttegner Alina pludselig ud af, at hun besidder fantastiske, magiske evner - mere specifikt evnen til at påkalde sig og manipulere solens kraft.

Hun er i seriens sprog en grisha. I en verden, hvor det største problem er et stort, mystisk mørkehav, som splitter den fiktive verden, Ravka, er evnen til at kunne kanalisere sollys selvsagt en unikt værdifuld ressource.

Skyggehavet er fyldt med volcraer, som er kæmpestore, blodtørstige, fuglelignende monstre.

I børnebogen 'Den kæmpestore pære' er Det Natsorte Hav den sidste store forhindring, Mitcho og Sebastian skal igennem for at redde dagen. Der er fyldt med genfærd og andre uhyggelige ting, "som om et stykke af natten var på havet, midt om dagen".

Måske tænker du: "Okay, og hvad så? Det er jo bare et tilfælde. Dem er der millioner af hele tiden". Eller måske tænker du: "Ej, hvor sjovt. Der er altså mere mellem himmel og jord!"

Hvis du tilhører den første gruppe, behøver du nok ikke at bruge tid på 'Shadow and Bone'. Men det er det, der er så fedt ved fantasy. At man kan læne sig ind i en verden, hvor man ikke behøver at diskutere, om synkronicitet og højere kræfter findes. Hvor man ikke skal skændes om statistik og sandsynlighedsberegninger med jer fra den første gruppe.

Ud over ideen om mørkehavet har 'Shadow and Bone' selvfølgelig ikke noget med 'Den kæmpestore pære' at gøre. Men her er tre andre ting, der gør den til den bedste fantasyserie lige nu.

1

Baseret på et solidt bogforlæg

'Shadow and Bone' er baseret på hovedtrilogien i Grisha-universet samt to ekstrabøger i samme verden. (© © 2021 Netflix)

En god bogserie lader til at være afgørende for at kunne lave en god fantasyserie. Jeg skal ikke rippe alt for meget op i, hvad der skete med vores allesammens 'Game of Thrones', da HBO løb tør for bøger.

'His Dark Materials' fungerer. 'The Nevers' er noget utroværdigt rod. Jeg er ikke helt sikker på 'The Witcher', men lad nu den ligge. Fælles for ovennævnte er, at de både havde bøger og computerspil som forlæg.

'Shadow and Bone' er baseret på hovedtrilogien i 'Grisha'-universet og to ekstrabøger i samme verden, men med andre personer, som kaldes Six of Crows.

Det giver to plotspor, hvor det ene er klassisk fantasy om en udvalgt hovedperson med særlige evner, tunge pligter og dybe længsler i en verden af mørke omstændigheder.

Alina kommer på hekseskole (jeg mener grisha-palads) og mærker en stærk og farlig tiltrækning af skolens rektor, Mørkningen. Samtidig kæmper hun med det gryende ansvar og omverdens forventninger til, at hun skal redde hele Ravka fra Skyggehavet. Den del af plottet trykker på alle mine bløde 'Harry Potter' og 'Hunger Games'-punkter.

Den anden store del af plottet følger de elskelige banditter fra Six of Crows, men i starten er det lidt svært at sluge de 20-årige gangstere med høje hatte, der drikker dyr whiskey og sidder i alvorlige kriminelle forhandlinger.

Det føles lidt som en teenageversion af holdet fra 'Peaky Blinders', der leger 'Ocean's Eleven', men det tilføjer unægteligt noget underholdende action til et univers, der ellers godt kan blive lidt selvhøjtideligt og 'Twilight'-følelsesladet.

2

Zarpunk

Bøgernes fans har givet universet navnet "zarpunk", fordi det låner fra det russiske zar-imperium i starten af 1800-tallet. (Foto: © DAVID APPLEBY, Netflix)

Selvom vi er i en fiktiv verden, har Bardugo baseret Ravka på det russiske zar-imperium i starten af 1800-tallet.

Det har gjort, at bøgernes fans har givet seriens genre kælenavnet "zarpunk". Det viser sig utroligt brugbart i en filmatisering, fordi det giver hele verden en følelse af vellykket sammenhæng, som på samme tid er eksotisk og troværdig. Tøjet, arkitekturen, teknologien har alt sammen en fælles æstetisk rettesnor.

Det samme gør sig gældende for magien. Eksotisk, men troværdig og overraskende velegnet til filmatisering. For ellers bliver magi selv i de bedste fantasyserier hurtigt til en gang ligegyldig glitterstøv eller stråler af forskellige farver, der flyver forvirret rundt på skærmen.

Men på skolen, hvor Alina skal lære at styre sine kræfter, kalder de det ikke for magi, men for "den lille videnskab". Det er, fordi grishaerne har evnen, ikke til at trylle, men til at manipulere elementerne på et molekylært niveau.

Nogle kan bruge luften til at skabe et voldsomt tryk, der kan bruges som våben. Nogle kan hidkalde brændbare gasser fra atmosfæren, men de skal stadig bruge en gnist for at lave ild.

Det gør effekterne betydeligt mere smagfulde og troværdige end mange andre fantasyserier. Og samtidig har man en intuitiv fornemmelse af magiens begrænsninger, fordi de trods alt er baseret på kræfter, vi kender fra naturen.

3

Simon Sears

Danske Simon Sears (th.) spiller Ivan, der er Mørkningens (Ben Barnes, tv.) højre hånd. (Foto: © DAVID APPLEBY, Netflix)

Okay, det virker måske som en tilsnigelse at påstå, at Simon Sears er på en top tre af de bedste ting ved 'Shadow and Bone', fordi han kun har en enkelt scene eller to i de fleste afsnit i første sæson.

Men du skal glæde dig til at se ham med russerhue og en knaldrød, sirligt broderet uldfrakke.

Efter gennembruddet som Christian i DR-serien 'Herrens Veje' har Sears blandt andet spillet ung betjent, der kommer i fedtefadet i sidste års actionhit 'Shorta'.

I 'Shadow and Bone' har han æren af at spille Ivan, der fører Alina til Grisha-paladset, hvor hun skal trænes til at overvinde Skyggehavets farer. Han er Mørkningens højre hånd og yndlingsgrisha.

Hvis serien holder sig til bogforlægget, kommer han til at spille en central rolle flere gange i løbet af historien og på mange måder fungere som et negativt spejl til Alinas udviklingshistorie.

Du kan se 'Shadow and Bone' nu på Netflix.