Ny Peter Madsen-film skaber ophidset debat: 'En dybt kontroversiel historie'

Fotografen og flere medvirkende tager afstand fra Netflix-dokumentar om ubådssagen.

Den nye dokumentarfilm 'Into the Deep' handler om menneskene, der var tæt på den morddømte ubådsbygger Peter Madsen. Den havde premiere på Sundance-festivalen og kommer senere på året på Netflix (Arkivfoto: Ida Guldbaek/Ritzau Scanpix) (Foto: Ida Guldbaek © Scanpix)

Hun troede egentlig, hun skulle lave en dokumentar om Peter Madsens raketbyggeri. Filmen 'Into the Deep' endte dog med at blive noget ganske andet, end instruktør Emma Sullivan først havde forestillet sig.

For midt under filmens tilblivelse begyndte sagen om mordet på journalist Kim Wall nemlig at rulle. Emma Sullivans kameraer blev samtidig ved med at filme – dog med et helt andet fokus.

Filmen 'Into the Deep' er endt som en film om de mennesker, der var tæt på den nu morddømte opfinder og ubådsbygger Peter Madsen. Og den anmelderroste film har været ramt af hård kritik lige siden premieren på Sundance-festivalen 24. januar.

Én af de medvirkende i dokumentaren, Anja Olsen, har rettet skarp kritik mod filmen. Hun siger, hun optræder i den mod sin vilje.

På Twitter skriver hun (oversat fra engelsk):

- Jeg medvirker mod min vilje i dokumentaren 'Into the Deep'. Jeg sagde flere gange tydeligt til instruktøren Emma Sullivan, at jeg ikke ville være med, og at det ville være farligt for mit helbred efter et traume i forbindelse med mordsagen.

Under tweetet fortsætter kritikken:

- Jeg vidste først, at jeg var med i filmen, da den blev udtaget til Sundance og solgt til Netflix. Jeg har nægtet at skrive under på en udgivelseskontrakt.

Filmens producent Mette Heide har afvist kritikken. Hun udtaler i en mail til dr.dk:

- Jeg har sidst mødtes med Anja i oktober 2018, hvor jeg fortalte hende om intentionerne med filmen. Ved samme lejlighed informerede jeg hende om, at filmen ville komme ud på Netflix. Nogle måneder efter mødet gav Anja sit sidste interview, som er det interview med hende, der primært indgår i filmen. Politiet anholdte Peter Madsen i august 2017. Anja Olsen har undervejs været fuldt informeret om filmens indhold og ændring, skriver hun i mailen.

- Jeg har siden december 2019 forsøgt at få kontakt med Anja Olsen for at vise hende filmen, også inden færdiggørelsen. Som producent er det vigtigt at være i tæt dialog med de medvirkende, men Anja Olsen har ikke ønsket at mødes.

Fotograf tager afstand til filmen

Filmens fotograf, australske Cam Matheson, har også været ude og tage afstand fra filmen.

- Jeg kan på ingen måde støtte op om filmen i den nuværende form (…) Med undtagelse af Peter Madsen har alle medvirkende i dokumentaren min fulde opbakning og sympati, står der i en udtalelse på Cam Mathesons hjemmeside.

Han har efterfølgende uddybet sin kritik overfor Ekko, der i disse dage har bragt en række artikler om kritikken af filmen:

- Jeg kender til mindst to personer, som var bekymrede for at være med i filmen, men hvis kritik ikke blev taget til efterretning. Og jeg er forfærdet over produktionens håndtering af de medvirkende, sagde Matheson til Ekko 13. februar.

Også Mathesons kritik bliver afvist af Mette Heide, der skriver i en mail:

- Cam Matheson har ikke set filmen. Jeg har været ledende producer siden januar 2018 og er på intet tidspunkt blevet kontaktet af Cam Matheson om de medvirkende. Cam Matheson har ikke været i kontakt, efter han ønskede yderligere kreditering, som ikke blev efterkommet af Plus Pictures.

Filmen har desuden modtaget støtte fra en anden af de medvirkende, der har udtalt sig anonymt i en e-mail til Politiken:

- Jeg er så taknemmelig over Emma (Sullivan)s arbejde og det faktum, at hun med dokumentaren har givet mig en stemme i hele det her forløb.

'Nogen har glemt at spørge de medvirkende'

Journalist og vært Kurt Strand, der står i spidsen for på P1-programmet Mennesker og medier, kalder 'Into the Deep ' for "en helt, helt speciel historie". Han har ikke selv set filmen, men udtaler sig principielt på grundlag af det, der er skrevet og sagt om den.

- Med denne her sag ved vi på forhånd, at vi har at gøre med en dybt kontroversiel historie, så der må man som filmskaber hele tiden overveje, hvad der giver mening i den konkrete situation, siger Kurt Strand og uddyber:

- Når historien pludselig får et andet fokus end det, de medvirkende synes, de har sagt ja til fra starten, så er det almindelig god stil at sikre sig, at de medvirkende er med på, at præmissen har ændret sig. På mig lyder det, som om der er nogen, der undervejs har glemt at spørge: "Nu ændrer vi fokus, er I med på det?"

Den planlagte dokumentar om Peter Madsens ubådseventyr sluttede brat, da han i august 2017 slog den svenske journalist Kim Wall ihjel ombord på sin ubåd. (Foto: Mikko Suominen © Getty Images)

'Vi er ude i et meget følsomt landskab'

Kurt Strand fortæller, at han selv af og til har oplevet, at hvis der er opstået ballade eller tvivl om præmisserne for et interview, så skyldes det næsten altid, at aftalen ikke har været klar nok inden interviewet.

Han understreger i den forbindelse, at det altid er journalistens – eller her filmskabernes – opgave at sørge for, at der er styr på aftaler og præmisser inden et interview.

- Og det her er ikke en hvilken som helst historie. Vi er ude i et meget følsomt landskab. Det betyder ikke, at man ikke skal lave film om det, men det betyder, man skal være meget bevidst om, hvordan ting kan blive opfattet.

Er der en etisk eller moralsk grænse for, hvad man bør lave dokumentarer om?

- Man kan lave dokumentarer om alt. Men jo mere kontroversiel en historie og jo flere følelser, der er involveret, jo mere skal man tænke sig om.

Vi har uden held forsøgt at indhente en kommentar fra instruktør Emma Sullivan.

OBS: Siden artiklens udgivelse er Mette Heide vendt tilbage på vores henvendelse. Hendes udtalelser er skrevet ind i artiklen. Desuden fremgik det ikke, hvorvidt Kurt Strand havde set filmen. Det er tydeliggjort nu.