Ny piratside er filmproducenternes mareridt

Hjemmesiden Popcorn Time ligner til forveksling Netflix, men er i stedet fyldt med ulovlige udgaver af helt nye biograffilm. Ekstrem skræmmende udvikling, mener digital analytiker.

Hjemmesiden Popcorn Time ligner til forveksling Netflix, men er i stedet fyldt med ulovlige udgaver af helt nye biograffilm. Ekstrem skræmmende udvikling, mener digital analytiker.

Forestil dig brugervenligheden i Netflix og læg dertil de nyeste biograffilm i den bedste lyd og billedkvalitet.

Så har du opskriften på Popcorn Time.

Et nyt program, der kan downloades på din computer, og som selv finder piratudgaver af helt nye biograffilm på nettet, og gør det muligt for dig at se dem med det samme.

Ekstrem simpel brugerflade

Hidtil har ulovlige downloads været en kompliceret affære for den almindelige computerbruger.

Men Popcorn Time er ekstrem simpelt, og giver indtrykket af, at man blot er i gang med at streame en film fra en lovlig streamingtjeneste.

Og den udviklingen er ekstremt bekymrende, mener digital analytiker Claus Bülow Christensen.

- Et program som Popcorn Time er på mange måder filmproducenternes mareridt. Man kan se de nyeste biograffilm, men til forskel fra en side som The Pirate Bay, så springer Popcorn Time alt det besværlige ved ulovlige downloads over, siger Claus Bülow Christensen.

Kriminelt at bruge

Brugervenligheden er samtidig med til at give indtrykket af, at man ser filmene helt lovligt. Men det er slet ikke tilfældet, forsikrer Claus Bülow Christensen.

- Det er både amoralsk og kriminelt at benytte Popcorn Time. Men det er stadigvæk meget svært for rettighedshaverne at straffe folk, siger Claus Bülow Christensen.

Svært at finde rundt

Hos Rettighedsalliancen, der blandt andet repræsenterer filmbranchens interesser, vil man ikke sige noget om, hvorvidt de vil gå efter de danskere, som benytter Popcorn Time.

- Vi vil ikke jagte nogen, men i stedet oplyse og vejlede brugerne. Vi kan se, at de kriminelle bliver bedre og bedre, og det er ekstremt svært for brugerne at finde rundt i, hvad der er lovligt og ulovligt. Derfor forsøger vi venligt at minde folk om, at der findes lovlige alternativer, siger Maria Fredenslund.

Ekspert: Filmbranchen har fejlet

Claus Bülow Christensen mener, at et produkt som Popcorn Time viser, at filmbranchen har fejlet.

- Det her er et nakkedrag til den danske filmbranche, som ikke har formået at levere nogle lovlige alternativer der er gode nok, siger han.

Skal man de ulovlige downloads til livs er løsningen enkel: De lovlige alternativer skal have bedre funktionalitet og de nyeste film skal frigives hurtigere.

- Vi ved fra amerikanske undersøgelse at antallet af ulovlige downloads falder, når lovlige streamingtjenester får nye titler hurtigere. I øjeblikket er det beklageligvis sådan, at man får en langt bedre service på de ulovlige tjenester, end på de lovlige, siger Claus Bülow Christensen.

Opdateret: Lørdag morgen er sitet Popcorn lukket.

FacebookTwitter