Ny serie går i kødet på USA's måske største medicinalskandale: 'Vi er nødt til at sørge for, at man står til regnskab'

'Dopesick' handler om, hvordan særligt ét firma ifølge seriens skaber har gjort folk afhængige af smertestillende piller.

(Foto: Gene Page © 2021 Hulu)

Du gør det sikkert selv – måske nærmest uden at tænke over det.

Popper en Treo eller Panodil, hvis du har hovedpine efter en lidt for våd bytur eller bare er almindeligt utilpas og influenzaagtig i kroppen.

I Danmark er smertestillende piller ofte baseret på stofferne paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyre. En endnu stærkere gruppe af smertestillende stoffer er derimod de såkaldte opioider. Det er en gruppe af stoffer, som udvindes af opiumvalmuen og blandt andet tæller morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Og dem er de især glade for at udskrive i USA.

Det gælder blandt andet den smertestillende pille OxyContin, der er skabt af medicinalvirksomheden Purdue Pharma og er omdrejningspunktet for den nye Disney+-dramaserie 'Dopesick'.

I serien har Purdue Pharmas præsident Richard Sackler som selverklæret mål at "redefinere smertens natur", som han formulerer det. Og det skal ske, koste hvad det vil, står det hurtigt klart.

Purdue Pharma lyver nemlig både for læger og patienter om, hvor afhængighedsskabende og potentielt farlige OxyContin-pillerne er.

Og så får de gjort det amerikanske svar på Lægemiddelstyrelsen – Food and Drug Administration – uvidende medansvarlig i pillens udbredelse, fordi Purdue får dem til at give OxyContin et mærkat, der lyver og siger, at pillen er mindre afhængighedsskabende end andre opioid-præparater.

Den person hos Food and Drug Administration, der fik gennemtrumfet mærkatet, skiftede i øvrigt kort tid efter job til lige netop Purdue Pharma.

Lyder det som noget, der er for godt til at være sandt? Så foretag selv en hurtig søgning på nettet.

Skaberen af 'Dopesick', Danny Strong, kunne heller ikke begribe de uhyrligheder, han stødte på, da han researchede til serien:

- Det blev et slags kaninhul. Det er svært at tro på de kriminelle handlinger, det her firma foretager sig, og hvordan det alt sammen blev styret af én familie, der tjente milliarder og atter milliarder af dollar på løgne, bedrag og lidelse.

- Man bliver lidt besat af det, for det er bare så chokerende på så mange niveauer.

Skuespiller Michael Keaton i rollen som lægen Samuel Finnix, der begynder at udskrive OxyContin til blandt andet minearbejderen Betsy. Keaton var i 2014 Oscar-nomineret for sin rolle i 'Birdman'. (Foto: Gene Page © 2021 Hulu)

Indtil videre har Purdue Pharma erklæret sig skyldig i tre sigtelser vedrørende firmaets rolle i den amerikanske opioid-krise. I marts 2020 indgik de i den forbindelse et forlig på otte millarder dollar og lovede at lukke og slukke for firmaet.

Sackler-familien, der ejede Purdue Pharma, har dog hele tiden nægtet, at de personligt skulle have foretaget sig noget kriminelt, eller at de kunne have gjort noget for at undgå krisen – på trods af, at otte medlemmer af familien sad på direktør- og bestyrelsesposter.

Senest har Demokraterne i det amerikanske parlament, Kongressen, løftet sløret for et lovforslag, der skal forhindre medlemmer af Sackler-familien i at unddrage sig retssager, fordi de har erklæret sig konkurs.

'Det er ikke særlig tit, man får mulighed for at kaste lys på sådan en historie'

Serien, der altså er en dramatisk genfortælling af én af de største medicinalskandaler i amerikansk historie, er blevet til på baggrund af Beth Macys journalistiske bog af samme navn.

I serien følger man blandt andet minearbejderen Betsy (spillet af Kaitlyn Dever), der efter en ulykke får udskrevet den nye vidunderpille af lægen Samuel Finnix (spillet af Michael Keaton).

- Det er ikke særlig tit, man får mulighed for at kaste lys på sådan en historie. Jeg lærte meget, da jeg researchede på historien, fortæller skuespiller Kaitlyn Dever om rollen.

- Min rolle repræsenterer en stor gruppe mennesker og ofre, som er afhængige af opioider, og det er vigtigt, at den historie bliver fortalt på korrekt vis. Det var hårdt at komme ind i hendes følelser, og især nogle scener var hårde. Det er ét af de projekter, der bliver hos én i noget tid.

Én af dem, der i serien er med til at sørge for, at læger som Samuel Finnix får kendskab til OxyContins mange påståede fortræffeligheder, er sælgeren Billy Cutler (spillet af Will Poulter).

Sælgeren har ene og alene til opgave at pushe lægen til at udskrive Purdue Pharmas piller, hvilket blandet andet lykkes gennem en invitation til en spændende medicinsk konference. Således bliver grundstenene lagt til det, der siden udvikler sig til en amerikansk afhængighedskrise, som ingen før har set mage til.

Will Poulter håber, at 'Dopesick' kan være med til at ændre på den fortælling om OxyContin-pillen, som Purdue Phama i årevis har forsøgt at sælge:

- Der er blevet fortalt så mange løgne om den her pille helt fra begyndelsen. Purdue kastede sig ud i en løgnagtig kampagne, og den her serie vil forhåbentlig hjælpe med at rette fortællingen om, hvordan vi endte her, lyder det fra den britiske skuespiller.

- Og det vil forhåbentlig fjerne noget af den bagvaskelse af folk, der er blevet afhængige.

Herudover håber Will Poulter også på, at Purdue Pharma langt om længe kommer til at bøde for deres handlinger:

- Hundredtusindvis af mennesker er døde på grund af OxyContin og andre opioider, fordi det er blevet udskrevet på en måde, Purdue gerne ville have. Vi er nødt til at sørge for, at man står til regnskab for sine handlinger – og at Purdue bliver stillet til regnskab for deres.

Will Poulter spiller rollen som sælgeren Billy Cutler i 'Dopesick'. Han har blandt andet medvirket i 'Narnia'-filmen fra 2010 og 'Black Mirror: Bandersnatch' fra 2018. I 2023 skal han spille Adam Warlock i 'Guardians of the Galaxy Vol. 3'. (Foto: Antony Platt © 2021 Hulu)

Firma bag pille har ikke sagsøgt serieskaber, men...

Tidligere har familien bag Purdue Pharma ellers været flittige til at ville stille andre til regnskab for deres handlinger.

Det har seriens skaber Danny Strong selv fået at føle, fortæller han:

- Ingen truer mere med at sagsøge folk end Purdue Pharma. Og samtidig sagsøger de ikke, når det kommer til stykket. Jeg tror, det skyldes, at de er kriminelle. Det er et kriminelt firma, siger Danny Strong, der samtidig understreger, at han endnu ikke har modtaget nogen konkrete sagsanlæg på grund af 'Dopesick'.

- Jeg tror bare, det er en bølle-taktik, der bruger. De følger aldrig op på det (deres trusler om søgsmål), og det ville være rart, hvis de heller ikke gjorde det i det her tilfælde. Men vi må se, hvad der sker.

Mens Danny Strong altså ikke har modtaget noget formelt søgsmål, så har han til gengæld modtaget rigeligt med breve fra Richard Sacklers advokat, forklarer han:

- Vi har modtaget de her smålige breve fra Richard Sacklers advokat i næsten et år. Jeg tror, han bliver betalt per brev, for de virker så fjollede. De skriver for eksempel, at Beth Macy har brugt et særligt ord, så hende må vi hellere passe på.

I serien får agenten Bridget Meyer fra Drug Enforcement Administration snart nys om, at Puedue Pharma har urent mel i posen. Hun bliver spillet af Rosario Dawson. (Foto: Gene Page © 2021 Hulu)

Et 'foragteligt' firma

Herudover har Strong også oplevet at blive chikaneret online af grupper, der advokerer for folk, der ikke længere kan få OxyContin og opioider, fordi det er blevet sværere at få udskrevet.

- Det er et ægte problem, at det er blevet sværere for folk, der måske faktisk har brug for pillerne, at få dem, medgiver Danny Strong, men tilføjer så:

- De folk, der angriber os, virker dog til at være uægte. De angriber os på så brutal vis, at det ikke virker som interesseorganisationer for patienter, men derimod som noget, Purdue Pharma står bag.

Igen tager han et forbehold, "men det føles virkelig som noget, de godt kunne finde på", siger han med henvisning til en anden af firmaets taktikker; nemlig brugen af de såkaldte pain societies – eller smertelindringsorganisationer – til at fortælle om pillens fortræffeligheder.

Purdue Pharma har nemlig før benyttet sig af "uafhængige" organisationer til at forsvare sig selv og deres stærkt afhængighedsskabende piller.

- De viser sig så at være helt eller delvist finansieret af Purdue Pharma, lyder det fra Danny Strong.

For Will Poulter er det svært at vælge, hvad der ifølge ham er det værste, firmaet har gjort:

- Er det at bede deres salgspersoner bestikke læger? Er det deres fabrikation af data? Er det at gemme beviser? Eller er det at skræmme tidligere ansatte til stilhed?

- Jeg tror, det værste må være, at de med fuldt overlæg har gjort hundredtusindvis af mennesker afhængige og været skyld i deres død. Og at de nægter at stå til regnskab for det. Det er foragteligt.

FacebookTwitter