Ny serie stiller det skræmmende spørgsmål: 'Kan et barn blive født ondt?'

'Defending Jacob' begejstrer serieekspert med sine nuancerede portrætter.

'Defending Jacob' bruger en hel del klassiske krimivirkemidler, men formår alligevel at forny genren gennem sine komplekse karakterer. (© Apple + TV)

Jeg troede egentlig, at jeg var færdig med krimiserier. I hvert fald de traditionelle af slagsen.

Formularen er ofte enormt åbenlys. Der bliver lagt ud med et brutalt mord, og herefter bliver nye figurer, episode efter episode, præsenteret og mistænkeliggjort, før vi i sidste afsnit endelig får svar på, om det var butleren, der havde gjort det.

Den stringente fortælleform er klaustrofobisk, og det kan af og til føles som at se en båndet fodboldkamp, hvor man spoler frem for at finde ud af, hvem der løber med sejren. Medmindre kampen er virkelig velspillet og dermed har en værdi, der er større end bare resultatet.

Det er tilfældet med den nye krimibasker 'Defending Jacob', der kan ses på Apple+.

Selvom serien er relativt klassisk fortalt, så er den et filmisk saksespark. Den overbeviser en gnaven krimiskeptiker som mig selv om, at den relativt simple whodunit-model (eller bare hvem-har-gjort-det-model), hvor seeren bliver taget med i politiets efterforskning, stadig kan kaste nogle stærke serier af sig.

Her er tre grunde til, at 'Defending Jacob' fortjener et gennemkig.

1

De bedste krimier bygger ofte på gode bøger

J.K. Simmons spiller en vigtig rolle som en modbydelig farfar i serien. Den garvede skuespiller vandt en Oscar for sin birolle i dramaet 'Whiplash' fra 2014. (© Apple + TV)

'Defending Jacob' bygger på bogen af samme navn, der udkom i 2012 og er forfattet af William Landay.

Historien tager udgangspunkt i mordet på den kun 14-årige Ben Rifkin, der sender chokbølger igennem det lille samfund i Newton, Massachusetts i USA.

Statsadvokaten Andy Barber arbejder tæt sammen med politiet for at opklare mordet og finde en mistænkt, inden tiden rinder ud. Sagen tager en ubehagelig drejning, da Barber pludselig tages af sagen, og hans 14-årige søn, der er klassekammerat med den afdøde Ben, bliver hovedmistænkt.

Andy Barber, hans kone Laurie Barber og ikke mindst deres søn Jacob får vendt op og ned på tilværelsen. Tråde til voldelige bedsteforældre og traumatiske barndomsoplevelser bliver pludselig afsløret.

Bogforlaget bag har været enormt dygtige til krimifilmatisering, der har velskrevne figurer og interessante plots, og det kan man også mærke i 'Defending Jacob'.

I serien har den norske instruktør Morten Tyldum taget temaet arv kontra miljø meget alvorligt. Seriens handlingsforløb, der bedst kan beskrives som enhver forælders mareridt, kan ikke andet end at få én selv til at tænke over, hvordan ens egne børn opfører sig, og hvorvidt de oplevelser, man har haft i sin egen barndom, har formet en.

Kan man for eksempel arve voldelig adfærd?

I serien kunne noget tyde på det, da ingen ringere end J.K. Simmons spiller en modbydelig farfar, der har en central rolle i serien og opklaringen af mordsagen.

I nyere tid har filmatiseringen af bøger givet os fremragende tv-serier som 'Babylon Berlin' og 'Sharp Objects'. Begge serier leverer uforglemmelige miljøer, interessante figurer og fortællinger, der siger enormt meget om mennesket og det samfund, vi lever i. I modsætning til de tidligere krimiserier, der ofte var overfladiske og unuancerede.

'Defending Jacob' indskriver sig i denne nye tradition. Serien formår at opridse et interessant mysterium, hvor man ikke behøver at nedstirre sin telefonskærm af ren kedsomhed.

2

Apple+ opruster med store stjerner

Det er ikke helt uvant for 17-årige Jaeden Martell at spille med i noget dystert. Han havde nemlig hovedrollen i filmatiseringerne af Stephen Kings 'It' i 2017 og 2019. (© Apple + TV)

Siden Apple+ gik i luften sidste år, har en del af strategien været at få de største stjerner med på vognen. Oprah Winfrey i sit talkshow 'Oprah's Book Club', Jennifer Aniston og Steve Carell i den uhyre underholdende serie 'The Morning Show', Jason Momoa i science fiction-serien 'See' og nu med selveste Captain America - Chris Evans - i hovedrollen på 'Defending Jacob'.

Evans er forrygende i 'Defending Jacob', også selvom hans usædvanligt veltrænede superhelte-krop måske er en anelse malplaceret på familiefaderen Andy Barber.

Han formår alligevel at portrættere alle figurens nuancer.

Fra tjekket advokat til kærlig og desperat løvefar. Over for ham spiller Michelle Dockery. En stjerne, de fleste nok vil genkende fra den populære tv-serie 'Downton Abbey', hvor hun spillede Lady Mary - én af seriens centrale figurer.

Sammen udgør de to et stærkt og troværdigt par, men det er den unge skuespiller Jaeden Martell i rollen som sønnen, den 14-årige Jacob, der har den stærkeste og mest rørende præstation.

Man er hele tiden i tvivl om, hvorvidt der gemmer sig en psykopatisk side i den lettere introverte dreng, der bestemt ikke er motivløs, når det kommer til drabet på klassekammeraten.

I dag taler vi ikke så meget om børns medfødte personlighedstræk. Vi ved efterhånden, hvor meget miljø spiller ind i opvæksten. Men hvis man selv har børn, så ved man også, at hvert barn har deres helt egen personlighed. På godt og ondt.

'Defending Jacob' vækker et klassisk og gruopvækkende tankeeksperiment: Kan man blive født ond?

3

'Whodunit' (hvem gjorde det?) anno 2020

'Defending Jacob' har fået en usædvanlig varm modtagelse på filmsiden IMDB. Her har den nye serie fået hele 8,3 stjerner ud af 10 mulige. (© Apple + TV)

Fra starten er man fristet til at gætte på, hvem der slog Ben Rifkin ihjel. Og det er der heller ikke noget galt med. Den slags gættelege er underholdende, så længe fortællingen har mere kød på end det.

Heldigvis bygger nyere krimifortællinger ikke helt så meget på den klassiske whodunit-opbygning, hvor det centrale spørgsmål er: "Hvem begik mordet?".

Men som med så meget andet, så har krimifortællingen i serieformatet udviklet sig meget. De seneste år har vi set flere whodunit-fortællinger, hvor fokus ikke kun er at finde den skyldige, men i stedet er på, hvorfor den skyldige har gjort det.

De psykologiske aspekter har fået mere plads. Fortællingerne er ikke kun drevet af plottet, hvor en todimensionel detektiv er i centrum. I stedet ser vi persondrevne fortællinger, hvor både betjent og morder bliver analyseret ned i mindste detalje.

'Defending Jacob' placerer sig et sted mellem klassiske krimiserier som danske 'Forbrydelsen' og moderne serier som Netflix' 'Mindhunter', hvor hovedfokus er på profileringen af morderne i stedet for opklaringsarbejdet.

Men vi bliver stadig godt gammeldags underholdt af mordmysteriet og klogere på Barber-familien gennem otte spændende afsnit. Jeg tror, serien vil tilfredsstille de fleste, der leder efter et godt seriekompromis, når alle andre streamingtjenester et blevet gennemtrævlet under coronakrisen.

'Defending Jacob' kan streames på Apple+.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk