Ny serie vil udfordre dit syn på sex: 'Det er en kæmpe ting for os alle'

Instruktøren bag ny TV 2-serie manglede selv helte at spejle sig i, da hun voksede op. Det vil hun ændre på med 'Sex'.

- Han er jo syg i hovedet!

Scenen fra tv-serien 'Matador', hvor Mads Skjern i raseri smider sønnen Daniel på porten efter at have opdaget Daniels homoseksualitet, er der med stor sandsynlighed mange, der stadig kan huske.

Og selv om homoseksuelle ikke altid er blevet smidt på porten i fiktionens verden, så har de tit været henvist til enten tragiske, komiske eller stereotype roller, mener instruktør Amalie Næsby Fick.

Det forsøger hun at ændre på med den aktuelle serie 'Sex', der kan ses på TV 2 Play.

- Jeg sprang selv ud som homoseksuel som 21-årig og havde ingen rollemodeller at spejle mig i. Det er ikke min historie, vi har lavet, men det er enormt personligt for mig at være med til at fortælle en historie som denne her, forklarer Amalie Næsby Fick og uddyber:

- Da jeg var lille, troede jeg, at det at være homoseksuel var lig med at være latterlig. Jeg synes ikke, jeg havde nogen helte at spejle mig i. Homoseksuelle var altid lidt en joke eller lidt kiksede.

I 'Sex' følger vi 22-årige Cathrine (spillet af Asta Kamma August), der står fanget mellem sit trygge forhold og en ny, sprudlende forelskelse. (Foto: Nicolai Lok/Profile Pictures © TV 2)

'Sex er en kæmpe stor ting i alle vores liv'

Sådan er det ikke i 'Sex', hvor vi følger 22-årige Cathrine. Hun står i stampe i sit forhold med den jævnaldrende Simon, der ikke har lige så meget lyst til sex, som hun selv har.

Cathrines søgen efter begær får hende til at indlede en affære med kollegaen Selma – og så er den seks afsnit lange serie ellers skudt i gang med alskens overvejelser omkring seksualitet, utroskab, venskaber, monogami og kærlighedens beskaffenhed anno 2020.

Det er en vigtig pointe i serien, at det ikke handler om, hvilken seksualitet Cathrine har, understreger Amalie Næsby Fick.

- Det handler om, at sex er en kæmpe stor ting i alle vores liv, og det fylder meget mere og har mange flere nuancer, end vi tillader os selv at tale om, forklarer instruktøren.

- Det er vigtigt for mig at nuancere forståelsen af seksualitet og vise, at det ikke altid er hverken nemt eller nødvendigt at komme den ned i kasser. Det vigtigste er at fortælle, at seksualitet og sex er en kæmpe stor og svær størrelse for os allesammen.

'Sex' er med andre ord Amalie Næsby Ficks forsøg på at sætte nogle seksuelle emner på dagsordenen, som ifølge hende normalt er tabubelagte.

- Vi fucker op og gør dumme ting allesammen, men det gør os ikke til dårligere mennesker.

I 'Sex' står Cathrine i stampe i sit forhold med Simon (spillet af Jonathan Bergholdt Jørgensen). - Seksualitet er en stor del af vores liv, og det ville være fedt, hvis det blev lidt mere okay at snakke om det på et helt ærligt plan, mener seriens instruktør, Amalie Næsby Fick. (Foto: Nicolai Lok/Profile Pictures © TV 2)

Har selv kæmpet med seksualitet

Amalie Næsby Fick har skabt 'Sex' på baggrund af Clara Mendes' manuskript, mens rollerne som Cathrine, Simon og Selma spilles af henholdsvis Asta Kamma August, Jonathan Bergholdt Jørgensen og Nina Terese Rask.

- Jeg var fuldstændig grebet af manuskriptet og blev taget tilbage til, da jeg selv var teenager. Jeg tænkte: 'Bare der havde eksisteret sådan en serie, da jeg var yngre.' Jeg synes, det er helt vildt vigtigt at tale om sex i et nuanceret, men stadig lettilgængeligt sprog.

Amalie Næsby Fick har en helt særlig, personlig aktie i temaet omkring seksualitet. Hun kæmpede nemlig selv med sin seksualitet, da hun voksede op.

- Der er så mange, der siger, at det ikke er særlig svært at være homoseksuel i dag. Det er måske til dels rigtigt, og det er selvfølgelig lettere nu end før i tiden. Men det var fandeme svært for mig, da jeg var 14 og boede i Silkeborg – og selvfølgelig har det stor betydning for, hvem jeg er i dag, at jeg i så mange år havde en enormt ensom hemmelighed, siger hun og fortsætter:

- Den eneste fremstilling af homoseksuelle, jeg kendte til, var, når en mand var enormt feminin eller en kvinde var enormt maskulin, og det blev der altid talt nedsættende om – eller i hvert fald med en humoristisk distance. Derfor troede jeg i mange år, at jeg ikke selv var lesbisk, eller måske håbede jeg bare, at jeg ikke var det.

- Der er selvfølgelig mange ting, der er blevet bedre i dag, men jeg tror stadig ikke, man skal super langt uden for København, før det er lige så svært at vokse op som homoseksuel, som det også var for mig, da jeg voksede op, siger Amalie Næsby Fick. Her ses de fire gennemgående personer i 'Sex': Øverst til venstre Cathrine, under hende Selma (spillet af Nina Terese Rask) og nederst til venstre Simon. Til højre veninden Nanna (spillet af Sara Fanta Traore). (Foto: Nicolai Lok/Profile Pictures © TV 2)

Vil tale om tingene på en nuanceret måde

Igen understreger Amalie Næsby Fick, at "kasserne" ikke er vigtige – altså om Cathrine i serien måtte være hetero-, biseksuel eller noget helt tredje. Det handler derimod om at tale om tingene på en nuanceret måde. Også når det gælder emner som monogami, forhold og lyst.

- Det ses som tabuiseret og forkert, hvis en mand ikke har lyst til sex. Ligesom det gør, hvis en kvinde har meget lyst. En kvinde skal helst have lyst i kraft af mandens lyst. Det har været slående, hvor mange der har troet, at Simon-karakteren enten var bøsse eller impotent, fordi han ikke havde lyst.

Det ligger med andre ord helt uden for skiven af vores dagligdagsforståelse af køn og seksualitet, at en heteroseksuel mand pludselig ikke skulle have lyst til sex. Og vi dømmer det, hvis en kvinde har for meget lyst.

- Jeg tror ikke, der skal særlig meget til, før man kommer til at føle sig forkert, når man vokser op. Det levede liv er ofte så meget anderledes end det, der er skildret i fiktionens verden, pointerer Amalie Næsby Fick.

Hun håber, at 'Sex' kan være med til at vise, at "ingen af os egentlig er så underlige, når det kommer til stykket", hvis vi blot tør tale med hinanden om tingene.

- Jeg bliver glad, hvis man kan hvile lidt mere i sin seksualitet, uanset hvordan den ser ud, efter at have set serien.

'Sex' kan ses på TV 2 Play.

'Sex' består af i alt seks afsnit, der hver varer omkring 12-15 minutter. (Foto: Nicolai Lok/Profile Pictures © TV 2)