Ny Tarantino-film kammer over i kærlighed - han er trods alt ikke Gud

Dokumentarfilm om Quentin Tarantino er alt for ukritisk, mener anmelder.

Quentin Tarantino debuterede som instruktør i 1992 med 'Reservoir Dogs'. Hans seneste film, 'Once Upon a Time in Hollywood', udkom sidste år. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Ritzau Scanpix)

Quentin Tarantino er Gud.

Det passer selvfølgelig ikke. Han er kun en filmmager.

Men efter at have set dokumentaren 'QT8 - The First Eight' er det svært ikke at sidde tilbage med en fornemmelse af, at Quentin Jerome Tarantino, QT blandt venner og fans, kan gå på vandet, lede adskillige folkeslag gennem Det Røde Hav og skabe mirakler med sine ord og billeder.

"Der er Quentin. Og så alle andre, bogstaveligt talt," fastslår skuespilleren og instruktøren Eli Roth. Det er stort set tonen i 'QT8'. Roth refererer ganske vist til Tarantinos særlige måde at stjæle eller låne fra filmklassikere og skabe sit eget univers ud af dem.

Men der er ingen grænser for de floromvundne lovprisninger. "Et kraftcenter af kreativitet", mener en anden. "En hel generations stemme," lyder det fra en tredje.

Fint nok. Tarantino er ubestrideligt en usædvanlig filmskaber med perler som 'Håndlangerne', 'Pulp Fiction' og 'Once Upon a Time in Hollywood' bag sig.

Quentin Tarantino solgte i 1990 sit manuskript 'True Romance' og fik dermed en fod inden for i filmbranchen. Siden har han stået bag et hav af storfilm. (© Signature Entertainment)

Der er heller ingen tvivl om, at han trak amerikansk film i en ny retning med en potent og virtuos tilgang, der grundlæggende klippede filmhistorien i småstumper og klistrede den sammen på ny. Med humor og lidenskab som lim.

Så forskellige filmmagere som Nicolas Winding Refn, Guy Ritchie og Anders Thomas Jensen havde formentlig famlet rundt i andre filmhjørner uden Tarantinos ledende lys.

Quentin Tarantino skal da roses og hyldes. Men et udsagn bliver unægteligt mere spændende af at blive udfordret. Bare en lillebitte smule.

Var skyld i Uma Thurmans uheld

Først 46 minutter inde i 'QT8' sker der noget, der lugter bare lidt af kritik - med

omtalen
af Uma Thurmans uheld under optagelserne til 'Kill Bill'.

Tarantino tog en chance og overtalte Thurman til at køre bil i en actionsekvens. I stedet for, som det er normal praksis, at sætte en stunt double bag rattet. Det endte med, at Thurman kørte galt og skadede både knæ og nakke.

Der er ingen tvivl om, at Tarantino gik over grænsen i den situation. Men instruktøren bag 'QT8', Tara Wood, lukker ham hurtigt ud af kattepinen.

"Den slags sker, uanset hvor grundigt man forbereder sig," kommenterer stuntkvinden og skuespilleren Zoë Bell, mens filmkritikeren Louis Black entusiastisk forklarer, at når man elsker filmoptagelser så meget som Tarantino, så bliver man revet med af situationen.

Det er det, der på godt dansk kaldes "noget pis". Hitler blev også revet med af situationen.

I det hele taget har Louis Black, der har været med til at søsætte kulturfestivalen South by Southwest, fået alt, hvad der har med Tarantino at gøre til at smage af geni.

Det er i det lys, at 'QT8' skal ses. Som en kærlighedserklæring. Fyldt med ligeså grænseløs hengivenhed som Tarantino altid har vist filmsproget.

Hjemsøgt af Weinstein

Tarantino-fans vil med garanti elske de farverige anekdoter fra de faste sparringspartnere. Især de cool og mere interessante tilbageblik fra skuespillerne Michael Madsen, Samuel L. Jackson og Jamie Foxx.

Den amerikanske skuespiller Samuel L. Jackson har været en af Tarantinos yndede samarbejdspartnere, og skuespilleren har medvirket i en række af Tarantinos film. (© Signature Entertainment)

Et tilbagevendende monster i 'QT8' er Tarantinos samarbejde med MeToo-svinet Harvey Weinstein. Der er ingen rosende ord til Weinstein, der tydeligvis kun er med, fordi han er elefanten i rummet i Tarantino-sammenhæng.

Han betyder ikke noget for filmen, men han vækker opmærksomhed, hvilket er ganske sigende for en film, der aldrig kommer mange spadestik ned eller stiller kontante spørgsmål.

For eksempel til Tarantinos evindelige, og til tider lidt udpinte, drøvtygning på filmhistorien, hans kærlighed til ultravold og hans bekvemme ironiske distance.

Men kærlighed. Det har 'QT8'.

(© Signature Entertainment)
Facebook
Twitter