Ny tendens: Højgravide standuppere indtager scenen - og de finder sig ikke i noget pis!

Nu er kvindelige komikere ikke længere nødt til at spille efter de uskrevne regler for standup, der i høj grad er etableret af mænd.

Ali Wong fortæller, hvordan hun hele tiden kommer til at score hjemløse, fordi hun tror, det er hipstere, men får et chok, når de efter sex vil sættes af på bænken i den lokale park: 'Åh nej, ikke igen'. (© Ken Woroner/Netflix)

Det er vildt, at vi inden for de seneste to års tid har fået adskillige eksempler på store, etablerede komikernavne, der har optrådt højgravide på scenen.

For det er på mange måder den ultimative trippelstreg under det facit, at kvinderne ikke længere er nødt til at spille efter de (uskrevne) regler for standup, der i høj grad er etableret af mænd.

Der har altid været kvindelige, succesfulde standuppere, men man har altid haft følelsen af, at de var undtagelsen, der bekræftede reglen.

Og de dygtigste, som Ellen DeGeneres, Joan Rivers og Roseanne Bar, har unægteligt vendt deres køn til en fordel og gjort dem umulige at ignorere.

Men både i USA og herhjemme har de kvindelige standuppere indtil de seneste år stukket ud som sorte svaner.

Nu er vi nået så langt, at man kan optræde gravid, uden det overskrider nogen grænser i sig selv.

I det nye show 'Growing' bruger Amy Schumer sin synlige graviditet til at motivere et ret betydningsfuldt skifte i sin comedy væk fra singlelivet og 'Mostly Sex Stuff', som hendes gennembrudsshow hed.

Nu kommer vi helt i detaljer med kropslige tabuer, ikke mindst de uciviliserede sider af graviditeten: 'Jeg skulle have googlet 'graviditet'. Det er ikke som i filmene. Jeg kaster jo 'Exorcisten'-meget op hver dag', som hun siger i 'Growing'.

Her er de tre bedste eksempler på komikere, der har optrådt højgravide.

1

Amy Schumer: 'Growing'

- Jeg har altid elsket Schumer, mest for hendes skamløse konfrontationer med kropslige tabuer med udgangspunkt i egen krop, skriver Kasper Lundberg. (© Netflix)

Det er, som om graviditeten har revitaliseret Schumers comedy.

Hun har nogle af sine stærkeste og mest introspektive bits meget længe og får endda sneget en elegant passage ind om sin mands Aspergers-diagnose.

Hun fortæller virkelig sjovt og af-tabuiserende om, hvordan det faktisk var alle hans symptomer, hun forelskede sig i, og om, hvordan de træner naturlige smil til deres bryllupsbilleder.

Jeg har altid elsket Schumer, mest for hendes skamløse konfrontationer med kropslige tabuer med udgangspunkt i egen krop.

Og i 'Growing' tager hun livtag med alt fra svampeinfektioner og morens enorme kønsbehåring til kvælningsporno og besvær med at holde på afføring under en graviditet.

Den passage, jeg grinede allermest af, var en bit om dickpics, hvor hun spekulerer på, om trangen til at sende dem er en slags revanche for teenagerens skam over uønskede rejsninger.

Det er et oprigtigt interessant psykologisk bud på den ekstreme forskel på udbud og efterspørgsel.

Og det leder hende til den virkelig sjove og tankevækkende konklusion, at modsvaret ikke er et vagpic, men et tampic - altså et billede af en blodfyldt tampon.

2

Natasha Leggero: 'The Honeymoon Special'

'The Honeymoon Special' er et virkelig sjovt koncept, hvor Natasha Leggero og hendes mand, Moshe Kasher (der også er etableret komiker), optræder en halv time hver for sig og en halv time sammen til sidst. (© Netflix)

'The Honeymoon Special' er et virkelig sjovt koncept, hvor Natasha Leggero og hendes mand, Moshe Kasher (der også er etableret komiker), optræder en halv time hver for sig og en halv time sammen til sidst.

Leggero møder publikums applaus over hendes store og flotte gravide mave med et iskoldt: 'Slap lige af med klappene, jeg kan stadig nå at abortere'.

Snarere end et tungt åg bærer Leggero sin graviditet som et magtfuldt tegn på kvindelig dominans.

Fra hendes udsagn om, at det nok er bedst, at hun går på først, som den mest berømte i parret, til når hun hånligt langer ud efter en ivrig computerspiller i publikum: 'Ved du godt, at da Napoleon var i din alder, havde han besejret det meste af Europa?'.

Fornærmelsen rammer ikke hende selv, for hun er jo tydeligvis i gang med at begå et mirakel i sin livmoder.

3

Ali Wong: 'Baby Cobra' og 'Hard Knock Wife'

Ali Wong har optrådt med et standup-show under begge sine graviditeter - begge i tredje trimester. (© Alex Crick/Netflix)

Det kan godt være, at der nu er flere komikere, der har optrådt med store, gravide maver.

Men der er kun én, der har gjort det med to forskellige shows og to forskellige graviditeter. Begge gange i sidste trimester.

Ali Wong var ikke rigtig kendt uden for standup-miljøet, før hun blev et popkulturelt fænomen med sit gennembrudsshow 'Baby Cobra'.

Her var hun syv en halv måned henne og ligner, at hun er ved at eksplodere.

Men hun laver et af de sjoveste, mest effektive og beskidte shows i standup-historien.

Det er vidunderligt befriende og grænseoverskridende at høre en højgravid kvinde joke om, hvordan sex med mænd uden hår er som at knalde med en delfin.

Og hvordan hun hele tiden kommer til at score hjemløse, fordi hun tror, det er hipstere, men så får et chok, når de efter sex vil sættes af på bænken i den lokale park: 'Åh nej, ikke igen'.

Alle tre shows kan ses på Netflix.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk