Nye detaljer viser, at Alec Baldwin øvede scene, hvor han skulle sigte mod kameraet

Instruktøren stod lige bag den skuddræbte filmfotograf, viser nye dokumenter frigivet af politiet.

Den 63-årige skuespiller Alec Baldwin øvede en scene, hvor han skulle pege sin pistol direkte mod kameralinsen og ramte både filmfotograf Halyna Hutchins og instruktør Joel Souza, som stod bag Hutchins, viser ny vidneerklæring frigivet af politiet. (Foto: © ANGELA WEISS, Ritzau Scanpix)

Hvordan kunne det gå til, at skuespiller Alec Baldwin skød og dræbte filmfotografen Halyna Hutchins samt sårede instruktøren Joel Souza under indspilningerne til en kommende westernfilm?

Det spørgsmål har fyldt siden ulykken i torsdags, der fandt sted på optagelserne til filmen 'Rust', hvor netop Baldwin har hovedrollen.

Nu viser nye dokumenter, at det var under gennemgangen af en scene i en kirke, at ulykken fandt sted, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Af dokumenterne fremgår det, at Alec Baldwin øvede sig i at sigte direkte mod kameralinsen, hvor Halyna Hutchins stod.

- Joel (Souza) udtalte, at de havde placeret Alec (Baldwin) i en bænk i en kirke bygget på settet, og han øvede sig i et lave et træk (med pistolen, red.) på tværs af kroppen, står der.

Altså at trække en revolver med højre hånd, når hylsteret sidder på venstre side af kroppen.

Det forklares desuden, hvorfor instruktøren, Joel Souza, kunne blive ramt af skud, hvilket ellers har været blandt de mange spørgsmål i efterspillet efter ulykken. Han stod nemlig lige bag ved Hutchins.

- Joel (Souza) sagde, at han så over skulderen på Hutchins, da han hørte det, der lød som et smæld efterfulgt af et højt bang.

Instruktøren mindes, at Hutchins beklagede sig over smerte i maven og holdt sig om livet.

Først herefter opdagede instruktøren, at han selv blødte fra skulderen.

Hvor Hutchins omkom af skudulykken, er Joel Souza nu udskrevet fra hospitalet.

Filmfotografen Halyna Hutchins blev tilbage i 2019 udråbt som en af de nye stjerner inden for filmfotografi af American Cinematographer magazine. (Foto: © SWEN STUDIOS, Ritzau Scanpix)

En forklaring på noget af mysteriet

At både filmfotografen og instruktøren kunne blive ramt i den samme ulykke, vurderede den danske våbenmester Hummer Højmark tidligere som værende "meget mærkeligt".

- På alle de Hollywood-film og danske film, jeg har lavet, har filmfotografen fysisk stået bagved kameraet på et filmset. Og instruktøren sidder typisk i et telt foran en fjernsynsskærm og kigger på det, der sker.

- Det er meget mærkeligt, at en skuespiller ved et uheld skulle pege på kameraet, hvor filmfotografen står, og bagefter drejer sig med en så stor vinkel, at man skyder filmens instruktør, fortalte Hummer Højmark til dr.dk, da vi talte med ham i sidste uge.

Det mysterium ser nu ud til at have fået en mulig forklaring.

Det er dog også siden kommet frem, at flere medarbejdere havde forladt produktionen forud for ulykken, fordi de var utilfredse med dels deres arbejdsvilkår, men også med sikkerheden på settet.

Produktionsselskabet bag westernfilmen, Rust Movie Productions, forklarede i sidste uge, at de "ikke var gjort opmærksom på nogen officielle klager vedrørende våben- eller rekvisitsikkerhed på settet, men at man nu vil igangsætte en intern undersøgelse, mens produktionen er lukket ned", ifølge Deadline.

Ingen sigtede i sagen

Meldingen fra myndighederne er, at Alec Baldwin har samarbejdet med efterforskerne, og at han er "en fri mand".

Det er i kirken, man ser her på billedet, at ulykken fandt sted. Billedet er et luftfoto af filmsettet på Bonanza Creek Ranch i Santa Fe, New Mexico. (Foto: © KOB TV NEWS, Ritzau Scanpix)

Den amerikanske skuespiller omtalte selv hændelsen som en "tragisk ulykke", da han for første gang kommenterede på ulykken i fredags.

- Der er ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg efter den tragiske ulykke, der tog Halyna Hutchins' liv. En kone, en mor og en dybt beundret kollega, skrev Baldwin på Twitter.

- Jeg er i kontakt med hendes mand og tilbyder min støtte til ham og hans familie. Mit hjerte er knust for ham, deres søn og alle, der kendte Halyna, skrev skuespilleren.

Det lokale politi i Santa Fe i staten New Mexico undersøger stadig ulykken og har fortsat ikke sigtet nogen i sagen.