Nyt seriebrag giver kvinder mystiske kræfter: 'Jeg håber, at den vil give folk håb'

Skuespillerne Laura Donnelly og Ann Skelly spiller hovedrollerne i den nye HBO-serie 'The Nevers'.

Laura Donnelly (tv.) og Ann Skelly (th.) er nogle af dem, der har fået mærkelige kræfter, efter et overnaturligt fænomen har ramt 1800-tallets London. (© HBO)

Oppe under Londons tykke skyer i slutningen af 1800-tallet bevæger et lysende objekt sig pludselig frem. Mens både overklassen med de fine hatte og pøblen med sved på panden står måbende og kigger mod lyset i på himlen, falder flere kvinder sammen.

Med ét forsvinder det mærkelige lys fra himmelen igen. Alt bliver igen normalt, som intet var sket. Dem, der ikke faldt til jorden, har glemt alt om det mærkelige fænomen, som de eller lige har stået og gloet på. Men kvinderne, der faldt, kan huske det hele. Og det mærkelige er, at de nu har fået forskellige og yderst mærkelige superkræfter.

Et par år før selve handlingen finder sted, er London blevet ramt af et overnaturligt fænomen. Frem fra himmelen er brudt et lys frem, der har kastet små lyse fnug ned over byen. Nogle af fnuggene har inficeret primært kvinder og givet dem særlige evner. (© HBO)

Sådan lyder den overordnede handling i den nye HBO-serie 'The Nevers', der har premiere 12. april. Selvom det kunne være indledningen til en Marvel-agtig heltefilm, hvor superheltene bekæmper bidske skurke med storhedsvanvid, så er der et helt andet tvist i serien.

De anderledes kvinder, som blandt andet kan kaste med ild, tale en håndfuld mærkelig sprog eller se ind i fremtiden, bliver nemlig den nye underklasse. For det victorianske London er på ingen måde klar til at rumme kvinderne, der både har charmerende evner, men også nogle i den mere foruroligende ende. For det truer den harmoni, som hele samfundet er bygget op omkring.

Samtidig gør det ikke hele affæren nemmere, at de fortryllede kvinder, som har fået navnet the touched (på dansk de rørte), bekæmper hinanden.

Og det er netop jagten på de anderledes, der er med til at gøre serien interessant, mener Laura Donnelly.

I serien spiller hun den praktiske og halvkølige Amalia True, der også er en af de fortryllede kvinder. Hun forsøger at redde de andre kvinder, som blandt andet politiet holder et vågent øje med, og som bliver jagtet af andre, fordi de er anderledes.

Det er primært kvinder, der er blevet fortryllet, efter det overnaturlige fænomen dukkede op over London. Men det er på forskellige måder. En af dem er blevet en kæmpe. (© HBO)

- Jeg holder mest af at lave noget, der er flere lag i, så det ikke kun er ren underholdning. Det er en af grundene til, at 'The Nevers' er godt, fordi serien både er underholdende, sjov og fyldt med action. Men samtidig sætter den også gang i samtaler om racisme, kvindehad, lighed og retfærdighed, der stadig er relevant at tale om i vores samfund i dag, siger Laura Donnelly.

Industrialiseringen spiller stadig ind på vores tankegang i dag

Selvom serien foregår i London midt under den rivende industrialisering, hvor Storbritanniens dronning Victoria lagde navn til en hel tidsalder, regerede et verdensimperium, og klassesamfundet for alvor blev synligt, så handler serien om mange ting, der stadig er relevant i dag.

Det mener i hvert fald skuespilleren Ann Skelly, som også beskytter the touched mod dem. Hun spiller den mere moralske videnskabskvinde Penance Adair.

- Victoriatiden lagde grundlaget for den tidsalder, vi er i i dag, fordi netop den tid var så kraftfuld. Jeg tror, der stadig er en form for tømmermænd efter den tid på grund af den tankegang, der prægede perioden. Der er stadig rester fra den tid, som skal ændres i dag – blandt andet med at inkludere flere, siger Ann Skelly.

Penance Adair, der bliver spillet af Ann Skelly, er videnskabskvinde og har skabt en bil, mens de andre londonere kun kører i hestevogn. (© HBO)

Kendt skaber forlod serien midt i det hele

'The Nevers' er skabt af Joss Whedon, der tidligere har skabt film og tv-serier som 'The Avengers', 'Justice League' og 'Buffy - Vampyrernes skræk'. Allerede dengang tv-serien blev bestilt af HBO, kaldte han den ifølge Variety for den mest ambitiøse fortælling, han havde skabt.

Han forlod dog projektet i november sidste år på grund af "fysiske udfordringer i at lave en så stor tv-serie midt under en global pandemi". Det skete samtidig med, at Warner Bros., der i øvrigt ejer HBO, var i gang med en undersøgelse om Joss Whedons ledelsesstil i forbindelse med produktionen af 'Justice League'.

Joss Whedon har skrevet manuskript til blandt andet 'Angel', 'Buffy - Vampyrernes skræk', 'The Avengers' og 'Justice League'. Han har desuden også instrueret flere serieafsnit og film. (Foto: Axelle/Bauer-Griffin © 2018 Axelle/Bauer-Griffin)

Her kritiserede 'Justice League'-skuespilleren Ray Fisher manuskriptforfatteren for indirekte at have truet ham og hans karrieremæssige fremtid.

Tidligere er Joss Whedon også blevet kritiseret af flere medvirkende i 'Buffy – Vampyrernes skræk' og spinoff'en 'Angel'. Her forlød det, at han skabte et giftigt miljø og en form for personlighedskult omkring sig, hvor dem, der ikke tilhørte den kult, blev hånet.

Laura Donnelly sagde dengang til medie The Wrap, at hun kun havde gode oplevelser med instruktøren.

- Jeg var knust, for jeg havde haft en vidunderlig oplevelse i arbejdet med ham. Det var virkelig en fornøjelse at gå på arbejde hver dag. Jeg ønsker det bedste for ham. Han valgte at forlade showet, og det må man acceptere.

Skuespiller: Serien skal give en følelse af håb

Ann Skelly og Laura Donnelly, der er født i Nordirland og i Irland, håber, at seerne tager flere ting med sig fra serien.

- Jeg håber, den kan få folk til at få mere medfølelse og empati. For at skabe et samfund, der fungerer for alle, er der brug for mere af det – også på trods af de forskelligheder, der er imellem os, siger Laura Donnelly.

- Jeg håber, at serien vil give en form for følelse af håb, siger Ann Skelly.

- Selv inden pandemien kom, kunne der nogle gange være en følelse af, at verden var ved at miste nogle ting, som vi før tog for givet. Pandemien har også lært mig, at det er vigtigt at have et håb i livet, og at man forsøger at opnå noget. Og det håb håber jeg, at serien kan være med til at give, siger den irske skuespiller.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk