Nyt ungdomshit: Streaminggigant har lavet den mest 2021-agtige serie, du kan forestille dig

'Genera+ion' handler om en gruppe gymnasieelever, som hver især udforsker deres seksualitet og identitet.

'Genera+ion' forsøger ihærdigt at underholde seeren med jokes og humoristiske situationer, men serien fungerer allerbedst i de rolige og virkeligt rørende scener, mener DR's serieekspert. (© HBO)

Spoiler-advarsel: Artiklen indeholder enkelte detaljer om plottet i 'Genera+ion'.

Der er noget modigt, ja, næsten dumdristigt over at lave en serie, der refererer så direkte og ofte til samtiden, som 'Genera+ion' gør.

En betydelig del af serien forgår på telefonskærmene, hvor hovedpersonerne kommunikerer med hinanden på Snapchat, TikTok, Instagram og Grindr.

Ironisk nok gør det store fokus på skriftlig kommunikation det umuligt at bruge sin mobil selv, mens man ser serien. Så risikerer du i hvert fald at gå glip af vigtige følelsesmæssige vendepunkter.

Serien er endnu en stor ungdomssatsning fra HBO, der åbenbart ikke har fået nok anerkendte ungdomshits med 'Euphoria' og 'We Are Who We Are'.

'Genera+ion' er dog meget lettere i tonen, og den går ofte efter deciderede jokes og visuelle gags, selvom den egentlig stadig gør sig umage for at være meget præcis og ægte omkring problemstillinger og følelser i gruppen af en håndfuld queer kids i Californien.

Her kigger vi på tre ting, der gør 'Genera+ion' til et vellykket generationsportræt af ungdommen anno 2021.

1

Titlen siger det hele

'Genera+ion' er det seneste bud på en ungdomsserie fra HBO, der de senere år har satset benhårdt på at vinde indpas hos den unge målgruppe. (© HBO)

Nogle gange bliver man næsten stresset som seer af alle de samtidsreferencer, der er presset ind i 'Genera+ion': fra J.K. Rowlings tweets til realityshowet 'I Didn't Know I Was Pregnant' for bare lige at nævne et par eksempler.

Denne her serie foregår nu!

Som om man kunne være i tvivl om det... 'Genera+ion' er måske den mest 2021-agtige titel i verden.

Titlen er en direkte reference til, at hovedpersonerne alle har en sjat LGBT+ i deres liv, og så nok også en indirekte reference til det berømte citat fra Hannah i 'Girls':

- Jeg tror måske, jeg er min generations stemme. Eller i hvert fald én stemme i én generation.

'Genera+ion' vil gerne være for dette årti, hvad 'Girls' var for sidste. Sjov, charmerende, rammende, for meget.

I øvrigt: Prøv at skrive 'Genera+ion' uden at lave fejl. Den titel er så irriterende og umulig at have med at gøre! Jeg sværger, jeg har lavet fejl hver eneste gang, jeg har skrevet den i denne her tekst.

2

Karismatiske teenagere og et lille mysterietvist

Far og datter, Daniel Barnz og Zelda Barnz, har sammen skabt 'Genera+ion'. Med sig på holdet har de også Ben Barnz (Daniels mand og Zeldas anden far) og 'Girls'-skaber Lena Dunham. (© HBO)

Serien er indtil videre mere et portræt af en tid, end den er en historie.

Den handler om en gruppe teenagere i high school, der er forbundet af venskaber og forelskelser.

Den reserverede Greta er forelsket i den aspirerende fotograf Riley. Hun er så venner med skolens vandpolostjerne og queer-ikon, Chester. Arianna, der har to fædre, er forelsket i overklassefyren Nathan, der er forelsket i Chester. Chester er forelsket i sin studievejleder.

Den ekstremt populære Chester er seriens store trækplaster til at starte med.

Han er fascinerende utynget af sin queer-identitet, og han virker fuldstændigt frigjort og magnetisk. Som den homoseksuelle, men noget mere tilknappede, studievejleder siger til ham på et tidspunkt: "Du er den teenager, jeg drømte om at være."

Portrættet af Chester som ikonisk rollemodel snarere end identifikationsfigur for triste queer-børn er sigende for, hvordan 'Genera+ion' med sin lethed adskiller sig fra 'Euphoria' og 'We Are Who We Are'.

I bedste 'The Affair'- eller 'Big Little Lies'-stil er der dog lagt en rammefortælling ud over universet, så hvert afsnit starter med en hektisk sekvens fra en situation tre måneder fremme i tiden, hvor Delilah føder et barn, hun ikke vidste, at hun havde i maven.

Det skaber selvfølgelig elementær spænding om, hvem der har gjort hende gravid, men det virker også underligt afkoblet fra resten af serien.

3

Et familieprojekt - med Lena Dunham som tredje hjul

Serien skildrer den såkaldte generation Z, som består af unge, der er født i slutningen af 1990'erne og de tidlige 2010'ere. (© HBO)

'Genera+ion' er ikke bange for en hurtigt overskredet udløbsdato. Den er kun optaget af at fortælle underholdende og præcist om, hvordan det er at være ung i USA lige nu.

Forvirrende og sjovt nok bliver det fortalt med tydelige input fra tre generationer: Zelda Barnz, seriens egentlige 19-årige skaber, har udarbejdet den sammen med sin far, Daniel Barnz - og med serieikonet Lena Dunham (der stod bag 'Girls') på sidelinjen.

Så der er både generation Z-, boomer- og millenial-energi i projektet.

Det giver en dynamisk blanding, men også noget bratte tonale skift mellem sarkastisk præcision, kritisk bekymring og kærlig nostalgi.

Daniel Barnz siger om samarbejdet med sin datter i The New Yorker:

- Hver gang vi prøver at skrive jokes om emojis, så siger Zelda: "Ej, jeg ved ikke… Det lyder sådan lidt millenial-agtigt". Jeg er holdt helt op med at bruge emojis, og jeg er også begyndt at passe på med punktummer, for det er åbenbart en slags mikroaggressioner i en sms.

Serien er skiftevis ekstremt musikalsk og indfølende omkring de unges liv - og andre gange totalt tonedøv, når den går for hårdt på jagt efter store grin.

Der er rolige, kærlige scener, der får tid og plads, hvor hovedpersonerne ligger oven i hinanden i sofaer og senge og snakker og er på mobilerne samtidig på den mest troværdige måde.

Samtidig er der sekvenser, der kunne være samlet op fra klippegulvet på en ti år gammel Seth Rogen-komedie: For eksempel da Nathan, dagen efter at have fået sæd i øjet, skal stå og tage imod sin familie til sin søsters bryllup på en båd, der hedder The Flying Seaman.

Men hvis man skal tro de seneste to, ud af de tilgængelige fem, virkeligt rørende afsnit, kommer der mere og mere ro og naturalisme og færre overfjollede vitser, som serien skrider frem.

'Genera+ion' kan ses på HBO Nordic. Første sæson består af otte episoder, hvoraf de sidste udkommer i marts, samt otte mere senere på året.