Ole Bornedal: Der burde laves flere film i Jylland

Instruktørens nye film 'Dræberne fra Nibe' er optaget i den nordjyske by, hvor den også havde gallapremiere i aftes.

- Der er en tendens til i filmbranchen, at det hele skal foregå i København. Og det synes jeg er et sindssygt stort problem, siger Ole Bornedal. (Foto: Per Arnesen © dr)

Hvorfor skal vi have så mange københavnerfilm? Sådan spørger den nordjysk-fødte instruktør Ole Bornedal, der i næste uge har premiere på sin nye film 'Dræberne fra Nibe', som han har skrevet og instrueret.

Filmen er optaget i den lille nordjyske by, der også har lagt navn til filmens titel. I hovedrollerne ses Nicolas Bro og Ulrich Thomsen, der spiller de to håndværkere og venner Ib og Edward, som er kørt sur i deres livløse ægteskaber med konerne Gritt og Ingrid, spillet af Mia Lyhne og Lene Maria Christensen.

Ib og Edward leger med tanken om at leve det søde liv for de sorte penge, de begge har tjent og gemt, og efter et kæmpe skænderi med deres koner, hyrer de i en brandert en russisk lejemorder til at gøre det af med dem.

En handling, der ikke nødvendigvis behøver at foregå i Nibe, men for Ole Bornedal var det en nødvendighed, at filmen skulle laves i Jylland.

- Der er en tendens til i filmbranchen, at det hele skal foregå i København. Og det synes jeg, er et sindssygt stort problem. Jeg er træt af at se, at 80 procent af de danske film er fra et køkken i Rødovre eller en café i indre by i København, siger Ole Bornedal.

Supergod location i Nibe

Men et af problemerne med at lave film uden for København er ofte finansieringen, siger han.

- Det er rigtig dyrt at flytte ud af København, og så bliver det pludselig meget svært at finansiere. Det er jo dyrt at lave film, og i det øjeblik, vi flytter ud af København, er det som om, at pengene rasler ud af lommerne, siger han.

I hovedrollerne ses Ulrich Thomsen, Nicolas Bro, Mia Lyhne og Lene Marie Christensen. (Foto: Per Arnesen)

At det så lige blev Nibe, netop denne film skulle optages i var i høj grad på grund af byens smukke omgivelser, siger instruktøren.

- Det skulle være 'Dræberne fra et eller andet'. Og så skulle vi finde den rigtige by. Nibe er et smukt sted med den fantastiske fjord, så det var en super god 'location'. Og så har beboerne været så gode til at samarbejde. Stemningen har været virkelig god, og folk har været meget hjælpsomme, siger Ole Bornedal.

Ud i krogene

'Dræberne fra Nibe' er blandt andre finansieret af Den Vestdanske Filmpulje, der ligesom Ole Bornedal gerne ser, at flere film laves uden for storbyen. Og også skuespillerne er enige.

- Jeg synes, det er rigtig godt at komme ud i krogene og se noget forskelligt, fordi det er jo noget andet end det, vi normalt ser i København, siger Mia Lyhne.

Flere scener i filmen er optaget på det lokale værtshus 'Jernkroen', hvor skuespillerne også har haft mange gode timer.

- Der har vi altså hygget os. Det har været dejligt at vende tilbage til Nibe en masse dage, og vi har boet lidt forskellige steder. Det har været godt, siger Nicolas Bro.

- Og så har folk bare virkelig budt os velkommen. Det er altså noget andet end på en café i København. Og det synes jeg næsten er det mest bemærkelsesværdige. Det er jo ikke en anden tid, det er bare en anden afkrog, siger Mia Lyhne.

'Det har jeg da æ' hørt no'et om'

Hjælpsomheden i Nibe mindes Ole Bornedal også fra et andet projekt i det jyske. Da han i midten af 1990'erne optog tv-serien 'Charlot og Charlotte', som han også skrev og instruerede, var holdet gennem Jylland, hvor hovedrollerne i serien spillet af Ellen Hillingsø og Helle Dolleris var på 'roadtrip'.

- Jeg kan huske, at vi havde aftalt med en bonde i nærheden af Viborg, at vi kunne parkere hos ham med vores fire-fem lastvogne. Så skulle vi grave et kæmpestort hul i hans mark til den her scene, hvor Preben Christensen køres ned af en mejetærsker, siger Ole Bornedal.

- Så står vi der og er i fuld gang, og så kommer bonden hen til mig med et græsstrå i munden og spørger: 'Hva' er det, I laver?' Jeg svarer, at vi jo har aftalt, at vi skal filme her, og så siger han til mig: 'Det har jeg da æ' hørt no'et om'. Men da han så ser Preben Christensen, siger bonden, at hvis han kan få Preben Christensens autograf, så er det i orden, fortæller Ole Bornedal.

- Og det ville altså bare aldrig være sket på Sjælland. Den der lakoniske ro og stilhed, der findes i Jylland, siger han.

Nibes smukke natur, som Ole Bornedal lægger vægt på, ses i flere af scenerne i filmen. (Foto: Per Arnesen)

Jysk manuskript på bånd

Men med en film i Jylland var der lidt udfordringer med sproget. Ole Bornedal ville gerne have, at skuespillerne fik lidt nordjysk ind under huden, og derfor indtalte han, der selv er født i Nørresundby, hele manuskriptet på vaskeægte nordjysk. En podcast, som skuespillerne så kunne lytte til og øve sig ud fra.

- Man ser ofte i dansk film, at alle skal tale sådan lidt københavnsk eller rigsdansk, som også lyder københavnsk. De skuespillere, der er med i filmen er fra forskellige steder i landet, og de kunne så lytte til den her podcast, som jeg indtalte med min nordjyske dialekt, siger Ole Bornedal.

- Dermed ikke sagt, at de taler som nogen fra Nibe. Det vil man aldrig kunne komme til, siger han.

Mia Lyhne og Nicolas Bro, der begge er fra København har da også nydt godt af den jyske podcast, der kunne hjælpe dem med de jyske replikker.

- Men jeg håber ikke, at folk tager de briller på, hvor de skal bedømme, om vi nu udtaler hvert et ord på ægte nordjysk, for det gør vi ikke. Men vi prøver, så godt vi kan. Og det giver da lidt charme, at vi ikke bare snakker, som vi plejer, siger Mia Lyhne.

FacebookTwitter