Onani, hårtab og stoffer: Komikeren Louis C.K. deler det hele med sit publikum

PORTRÆT: Amerikanske Louis C.K. er ikke bange for at tale om alt det grimme og kiksede ved livet. I aften optræder han for første gang i Danmark med sit udsolgte show.

Komikeren Louis C.K med det borgerlige navn Louis Székely spiller også med i film. Her ses han til premieren på animationfilmen 'Kæledyrenes hemmelige liv', hvor han har lagt stemme til hunden Max. (Foto: Roy Rochlin © Getty Images)

Louis C.K. er ikke bleg for at fortælle om alt det, som de færreste råber højt om. Endda med et skælmsk smil på læben.

Hans børn ved for eksempel alt om, at han har taget mange stoffer som ung.

Og hans publikum har efterhånden hørt ham fortælle mange vittigheder om, hvordan han har sex – eller hvordan han letter trykket alene.

I aften kan hans danske fans blive endnu klogere på den amerikanske komiker, når han deler jokes og personlige anekdoter ud i Forum på Frederiksberg.

Det er første gang, han optræder i Danmark, så billetterne blev hurtigt langet over disken, da de blev sat til salg. Faktisk er showet udsolgt – og det giver rigtig god mening.

Louis C.K. er en flittig gæst hos de amerikanske talkshows. Her ses han hos Jimmy Fallon sidste år. (Foto: NBC © 2015 NBCUniversal Media)

Han rammer den købedygtige målgruppe

Det mener tv-mand Keld Reinicke, der er ekspert i tv-serier - et format, hvor Louis C.K. har markeret sig med komedieserier som ’Lucky Louie’ og den roste ’Louie’.

Serier, som han i øvrigt selv har skabt og skrevet.

- Mange af hans tv-programmer er mindre mainstream, og derfor er han heller ikke at finde på de helt store kanaler. Til gengæld er dem, der følger ham, kæmpe-vilde med ham, så han er god til at please sit publikum, siger Keld Reinicke og fortsætter:

- Det er den købedygtige målgruppe og kultureliten, han rammer. Så det kan godt være, han ikke fanger alle, men til gengæld sikrer hans målgruppe, at der bliver udsolgt til hans shows.

Keld Reinicke kalder Louis C.K for ”en markant, eksperimenterende og unik komiker”, og roser den 48-årige amerikaner for selv at ville bestemme, hvor skabet skal stå.

Se Louis C.K's monolog fra 'Saturday Night Live' fra 2013.

Stjerner på stribe i egen netserie

Men når man eksperimenterer, er man i sagens natur ikke altid sikker på et hit.

Senest har han skabt den tragikomiske serie ’Horace and Pete’, der kun kan købes via komikerens egen hjemmeside.

På rollelisten fik han selskab af kendte skuespillere som Steve Buscemi, Alan Alda og Jessica Lange, men serien sendte for få penge til banken. Derfor droppede Louis C.K. tidligere i år planer om en anden sæson.

Men så er der jo mere tid til andre projekter.

Vær sjov eller få tæsk

Lige nu er han derfor vendt tilbage til at optræde med standup, hvilket som sagt bringer ham til Danmark i dag.

Og det var netop sådan, han startede sin karriere som komiker. Med en mikrofon i hånden.

Dengang var det bare på barer og klubber frem for store steder som Madison Square Garden i New York, hvor han bland andet optrådte sidste år.

Der var du altså nødt til at få folk til at grine, ellers risikerede du jo tæsk.

louis c.k.

- Jeg startede på klubberne i Boston, og der var du altså nødt til at få folk til at grine, ellers risikerede du jo tæsk, sagde Louis C.K. til Vulture tidligere denne sommer.

- Jeg elskede at se nogen optræde, bare være sig selv og sige lettere upassende ting på en frygtløs måde, forklarede han videre, om hvorfor han valgte at gå komikervejen.

Louis C.K. lægger stemme til hunden Max i den nye animationfilm 'Kæledyrenes hemmelige liv'.

Giver yngre komikere håb - ligesom Gintberg

I dag er det ham, der siger upassende ting på en stor scene. Nu som en voksen mand.

Og det gør han godt, ifølge den danske komiker Christian Fuhlendorff, der kalder ham "en af de allerstørste".

- Louis C.K's succes viser, at man godt kan sumpe lidt rundt, inden man får succes. Han giver mænd sidst i 30'erne håb - lidt ligesom Jan Gintberg, siger Christian Fuhlendorff.

Keld Reinicke er også begejstret.

- Louis C.K. er ikke bange for at vise, at han er blevet en mand i 40’erne, der mister håret, og tale om, hvad man kæmper med i den alder.

  • Blå bog: Louis C.K.
  • Født: 1967
  • Borgelige navn: Louis Székely
  • Amerikansk komiker, manuskriptforfatter og skuespiller
  • Slog for alvor igennem med den selvbiografiske serie ’Louie’ om en single newyorker-komiker med to døtre.
  • Har spillet med i en række film blandt andet Woody Allens ’Blue Jasmine’, den stjernespækkede ’American Hustle’ og senest familiefilmen ’Kæledyrenes hemmelige liv’.
  • Har i sin tv-serie ’Louis’, der indtil videre har fået fem sæsoner, haft nemt ved at få kendte til at spille med. Indtil videre tæller rollelisten Chris Rock, David Lynch, Jerry Seinfeld, Joan Rivers og Robin Williams.
  • Kilde: Imdb.com og Wikipedia.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve