Ondt i håret? 5 serier der er gode mod tømmermænd

Mangler du en nytårskur, der rent faktisk virker? DRs serieekspert anbefaler serier, der er oplagte til et vulgært indtag af salt, fedt og iskold cola.

'Yes No Maybe' er perfekt tømmermands-tv: Let i tonen, korte afsnit, sjov og dybt relaterbar, hvis man har været fuld og gjort et eller andet egoistisk, man fortryder i løbet af ferien, skriver DRs serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. (Foto: DR)

Nytår er overstået, og de ondeste af julefrokosterne er bag os, så nu er det tid til at restituere og lade op.

Kroppen skal have ro på sofaen, og masser af salt, fedt og sukker til bygge sig selv op igen.

Men hvad skal hovedet have? Helt sikkert tv-serier, men hvilken slags? Den perfekte tømmermandsserie er jo en individuel sag.

For nogle skal det bare være så blidt og let og uden knaster som muligt, for nogle er det vigtigt med en spændende historie, for at man holder sig vågen. Nogle har endda brug for et lille blodigt chok engang i mellem.

Derfor har vi valgt fem forskellige nye serier fra det helt blide og nære til det lidt mere nervepirrende.

Ingen af dem er for komplicerede, så vi lover, at du godt kan følge med, selvom du døser lidt hen eller lige smutter ud og henter flere ostepops, som den helt du er.

Eller altså lige bortset fra nummer fem - den er til en helt bestemt slags tømmermænd.

1

Yes no maybe I & II (DR)

(© (c) DR)

2018 var året hvor app-dating for alvor blev mainstream. Streamingverden svømmede over med dokumentarer om livet på Tinder, og der er ikke længere nogen aldersgrupper i Danmark, der ikke har set lyset.

Lige præcis på forkant med det hele var 'Yes No Maybe', der er løst baseret på manuskriptforfatteren Mads Rosenkrantz Grages egne eskapader og fuckboy-tendenser. Den er perfekt tømmermands-tv: Let i tonen, korte afsnit, sjov og dybt relaterbar, hvis man har været fuld og gjort et eller andet egoistisk, man fortryder i løbet af ferien.

'Yes No Maybe' er kærlig balsam for den skamfulde sjæl og endda med små glimt af håb for fremtiden. Ikke mindst fordi sæson to lige er landet på DR, så der er nok afsnit til en hel dag i sengen.

Se den hvis du kan lide: '29'/'30' eller 'Perfekte Steder'.

2

This is Us (Amazon)

(Foto: NBC © NBC Universal Media/Amazon)

Der er på overfladen ikke mange blidere amerikanske folk-sange end Sufjan Stevens’ guitarklimprende 'Death With Dignity', der åbner serien 'This Is Us'.

Vi møder seriens hovedpersoner, der alle fylder 36 år på den samme dag: Tykke Kate, der åbner et køleskab fyldt med fast food og sedler, som hun selv har skrevet om, at hun bør smide det ud i stedet for at spise det. Afroamerikanske Randall fanget i et hvidt kontormiljø, og skuespilleren Kenny fanget i sin egen succes i en elendige komedieserie, der fastholder ham i en evig bar overkrop.

Som sangen, der spiller over introen er det hele meget let og blidt på overfladen, men med en selvbevidst kerne af det svære ved at være menneske. Meget amerikansk, men velegnet til de mere smertefulde tømmermænd. Varm kakao i serieform.

Se den hvis du kan lide 'Six Feet Under' eller 'Gilmore Girls'.

3

Escape at Dannemora (HBO Nordic)

(Foto: Christopher Saunders © Showtime 2017/HBO Nordic)

Forestil dig 'Prison Break', bare med meget bedre skuespillere og fortalt laaaaangsomt og tålmodigt. Hvis du let kan blive stresset og overstimuleret, når du har tømmermænd er denne her til dig.

På trods af titlen opstår ideen om at bryde ud af fængslet for eksempel først et par timer inde i historien. Og når ens mentale kapaciteter er sat delvist ud af spil, fordi kroppen er i gang med at afgifte sig, så kan det være rart med en geografisk begrænsning:'*Snork* Ups. Er vi stadig i fængslet?' Vi er stadig i fængslet.

Ben Stiller bryder overraskende og overbevisende med sit image som en af de sjoveste i Hollywood, både bag og foran kameraet.

Der ikke meget 'Zoolander' eller 'Tropic Thunder' over 'Escape at Dannemora', til gengæld er det et solidt fængelsdrama med en spændende kærlighedstrekant mellem Benicio Del Toro, Paul Dano og Patricia Arquette.

Se den hvis du kunne lide 'The Night of' eller' Prison Break'.

4

Homecoming (Amazon)

(Foto: Sebastian Wulf Holm © Netflix)

Hvem ville have gættet, at en af de bedste og mest kritikerroste serier i 2018 skulle være et thriller-mysterium med Julia Roberts i hovedrollen? Ikke mig i hvert fald.

'Homecoming' fanger dog seeren fra starten med historien om en sagsbehandler, der arbejder på et særligt sted for hjemvendte soldater. Homecoming-projektet.

Samtidig møder vi hende nogle år senere, hvor hun arbejder som servitrice på en halvdårlig diner. Hvad i alverden er der sket? Og hvad stikker under 'Homecoming', der hurtigt viser sig ikke bare at handle om at genintegrere soldaterne i samfundet.

Det er en afsluttet fortælling på ti afsnit, der planter et spørgsmål i starten, som den besvarer til sidst. Selvsikkert udført med nik til Hitchcock og krimigenren - spændende og tilfredsstillende. Lige i øjet til fem timer på sofaen.

Se den hvis du kunne lide 'Mr. Robot' eller 'Sharp Objects'.

5

Little Drummer Girl (C More)

(Foto: Jonathan Olley/AMC/Ink Factory © © 2018 Ink Factory and AMC Film Holdings LLC/ C More)

Okay, okay, okay, det her er til en helt særlig type tømmermænd. Så hvis du vil have noget let, simpelt og relaterbart, så hop tilbage til starten af artiklen.

Det her er noget andet. Det er mesterinstruktøren Park Chan Wook, der prøver kræfter med serieformatet og endda med en John Le Carré-roman som forlæg. Men hvis du er en sand æstet og dine tømmermænd ikke tåler dårlig smag eller lav produktionsværdi, så skal du synke ind i denne her dybe koldkrigsverden af spioner og dobbeltagenter.

Michael Shannon og Alexander Skarsgård nyder tydeligvis rollerne som spioner, der narrer både hinanden og seeren. Så skulle man alligevel blunde og misse et twist i plottet, så kan man altid trøste sig med, at skuespillerne stråler i hver scene.

Se den hvis du kan lide 'The Americans' eller 'Natportieren'.