Op å då! I dag ville Dirch Passer være fyldt 90 år

PORTRÆT: Dirch Passers liv var præget af både succes, medvind og et ødelæggende pres. I dag kunne den folkekære komiker have fejret et rundt hjørne.

- Popularitet er en skøn ting, hvis den er ægte, og hvis den bunder i noget rigtigt og naturligt, udtalte Dirch Passer i 1974. Og populær, det var han. Faktisk er han stadig elsket for sit skuespil og sin komik. (Foto: Børge Lassen © Scanpix)

Dirch.

Man behøver bare at sige fornavnet, og så er alle danskere med på, hvem der er tale om.

For selvom det efterhånden er 36 år siden, at Dirch Passer døde, så er komikeren stadig elsket for mange for sine film, sange og revynumre.

I dag kunne Dirch Passer være fyldt 90 år – og der er god grund til at fejre ham, siger forfatter og forlagschef Ole Sønnichsen, der har skrevet biografien ’Dirch Passer’.

- Han var noget helt unikt i danmarkshistorien. Nu sidder vi jo og taler om ham her langt mere end 30 år efter hans død, fordi han på en måde er evigt aktuel. De ting, han lavede, var tidløse, siger Ole Sønnichsen.

Leverede "genial komik"

I løbet af sin karriere nåede Dirch Passer at spille med i ufattelig mange film – blandt andet ’Charles Tante’, 'Baronessen fra benzintanken’ og ’Mig og Mafiaen’.

Derudover gav han os revyklassikere som ’Hoppegyngen’, ’Mudderkliren’ og ’Tømmerflåden’. Og det var netop på scenen, at Dirch Passer fik mest ros og formåede at vise sit særlige talent for komik, mener Ole Sønnichsen:

- Hvis du ser sketchen om hoppegyngen eller den russiske klovn - der personligt er min favorit - og hvis du ser de gamle ting fra ABC Teatret, så er det jo genial komik.

Dirch Passer som russisk klovn i Cirkusrevyen i 1967. Her hjælpes han af Lily Broberg og Daimi. (Foto: Allan Moe © Scanpix)

Gode forfattere er "bøffen med løg"

Selv nedtonede Dirch Passer sit talent en smule i et interview med DR i 1974:

- En skuespiller er ikke noget uden en god forfatter, hvad end det er revy eller farce eller en komedie. Det er simpelthen ilten, det er saltet, og det er bøffen med løg og alt det, der skal til, for at man holder sig oppe, sagde han.

Problemet var bare, at Dirch Passer sagde ja til for meget. Tilsæt derudover presset om at leve op til et image som den evigt sjove mand. Den cocktail sled til sidst komikeren op.

- Ingen mennesker kan spille med i over 100 film og sørge for, at det bliver godt. Og han var så desperat for altid at komme ud og optræde, at han sagde ja til at åbne campingudstillinger og hoppe i swimmingpools og alt muligt åndssvagt, siger Ole Sønnichsen og konstaterer:

- Det er jo dybt trist, at han selv var med til at det kunstneriske billede af ham blev mudret.

Der var ikke altid ros til Dirch Passers film i pressen, men på scenen var omtalen oftest positivt - for ikke at sige direkte jublende. Særligt hans parløb med Kjeld Petersen og deres fælles crazykomik gik rent ind hos både anmeldere og publikum. (Foto: Olaf Ibsen © Scanpix)

Og her siger Dirch noget sjovt...

Dirch Passers største fiasko var derfor, at han ikke formåede at forvalte sit talent, mener forfatteren, der har interviewet en lang række mennesker, der kendte komikeren. Både familie og nære venner.

- Han har jo sagt ja til filmmanuskripter, hvor der bare stod: Her kommer Dirch Passer ind og siger noget sjovt. Når der ikke er mere rolle defineret, bliver det jo ikke godt, siger Ole Sønnichsen.

Selvom det var et pres at være ”Hele Danmarks Dirch”, så holdt den folkekære komiker meget af opmærksomheden fra den almindelige dansker på gaden:

- Popularitet er en skøn ting, hvis den er ægte, og hvis den bunder i noget rigtigt og naturligt, sagde han til DR i 1974.

- Hvis der kommer en og slår mig på skulderen på gaden og siger: ”Det er sjovt at se dig” og ”tak”. Det er gerne det udtryk, man hører: ”Tak for mange gode timer,” bliver der sagt. Det, synes jeg, er at være populær på en skøn måde.

Dirch Passer havde travlt med film. Også i 1960 hvor dette billede er taget. Hele otte spillefilm blev det til det år - blandt andet 'Baronessen fra benzintanken' og 'Sømand i knibe'. Derudover nåede han også lige to teaterstykker og en revy. (Foto: Børge Walther © Scanpix)

Fik ærespris som et spark i røven

Mindre populær var Dirch Passers film derimod hos mange af de danske anmeldere.

I 1961 fik han sågar en Æres Bodil - hans første Bodil-statuette - af de danske filmkritikere. Den var dog ikke ment som en hyldest til Passers bidrag til dansk film.

Dirch Passer fik i stedet prisen, fordi han ”med et stort talent har ladet sig misbruge af danske producenter og i håb om, at han snart må få en rolle, der svarer til hans talent,” som der stod i begrundelsen.

- Nogle gange har folk travlt med at nedgøre Dirch Passer – at det, han lavede, ikke var fint nok eller var for folkeligt. Men han var jo folkelig i ordets bedste betydning. Han elskede noget, der var bredt tilgængeligt og noget, folk kunne grine hjerteligt af, siger Ole Sønnichsen.

Daimi og Dirch Passer sang 'Hvem har du kysset i din gadedør' i Cirkusrevyen i 1967. en revy, hvor Dirch også optrådte som temperamentsfuld russisk klovn. (Foto: Kurt Lorentzen © Scanpix)

Statue af Dirch?

Og de hjertelige grin fortsætter.

I dag fejres Dirch Passer i hvert fald blandt andet på teatret Aveny-T på Frederiksberg.

Her mindes blandt andre Klaus Pagh, Judy Gringer, som han dannede par med i en årrække, Dario Campeotto og Daimi deres gamle ven og kollega med et hyldestshow.

Showet er arrangeret af Dirch Passer Festivalen, der i samme anledning samler ind til en statue af dagens fødselar.

Herunder kan du se Passer fortælle om en dramatisk oplevelse, der har haft betydning for hans skuespil:

  • Blå bog: Dirch Passer

  • Født 1926 i København og døbt Dirch Hartvig Passer.

  • Uddannet på Frederiksberg Teaters elevskole.

  • Opnåede stor succes som den ene halvdel af komikerparret Kellerdirk Bros. sammen med Kjeld Petersen.

  • Medvirkede i mere end 100 film og en lang række revyer – blandt andre Cirkusrevyen.

  • Vinder en Bodil for sin filmrolle i ’Mig og Mafiaen’ i 1974.

  • Var gift to gange og fik to døtre.

  • Faldt om af hjertestop 3. september 1980 inden Tivolirevyens forestilling og dør samme aften på hospitalet.Kilder: Gyldendal, DFI.dk og Wikipedia.

Facebook
Twitter