Opdagede du fejlene? 5 gange, hvor holdet bag ’Matador’ klokkede i det

Der går nemt ged i den, når man i slutningen af 1970’erne laver drama om 30’erne og 40’erne. 'Matador'-ekspert fortæller om de fem sjoveste fejl her.

Fru Fernando Møhges fødselsår er i forvejen en stor forvirring. Men det er også lidt usikkert, hvilken dato hun har fødselsdag. (Foto: Rolf Konow © dr)

Mange elsker 'Matador', og serien bliver her 40 år efter sin fødsel stadig rost for at være noget af det bedste danske tv-drama.

Men ikke alt er helt fejlfrit i den gamle serie.

Fansiden matadoronline.dk har nemlig modtaget masser af henvendelser fra meget opmærksomme og engagerede 'Matador'-seere med eksempler på scener, hvorfilmholdet ikke helt har pudset brillen ordentlig af og fået opdaget fejlene, inden serien kom ud.

Derfor har vi bedt Janus Madsen, der står bag fansiden, om at finde frem til de fem sjoveste brølere fra alle 'Matador'-afsnittene. Og bare rolig. Du slipper for at gå igennem samtlige 24 afsnit med en lup – for du får de sjoveste fejl her.

Artikel om fru Fernando Møhge handler om roman

I afsnittet ’Fødselsdagen’ er der et portræt af fru Fernando Møhge i Korsbæk Tidende. Selvom billedet og overskrifterne handler om fødselaren, så handler selve teksten om noget helt andet. Blandt andet om Johannes V. Jensens roman ’Dr. Renaults Fristelser’, som først udkom i 1935.

Og som om det ikke var nok, så foregår afsnittet to år før, bogen udkom.

- Korsbæk Tidende er jo oprindelig venstreavisen Østsjællands Folkeblad, som blev forsynet med et nyt hoved og lokale artikler og annoncer fra Korsbæk og omegn, inden den blev brugt i optagelserne.

- Det har naturligvis været oplagt, kun at udskifte fotos og overskrifter, da ingen på den tid kunne forestille sig, at teknologien ville gøre det muligt at zoome ind på brødteksten i artiklerne for at gå den efter i sømmene, siger Janus Madsen.

Agnes har det meget svært med tal

Agnes Jensen udvikler sig til Korsbæks store forretningskvinde, men helt styr på tallene har hun altså ikke.

I afsnit 22 sidder hun og lægger en række tal sammen. Men da kameraet zoomer ind på tallene – og oven i købet fokuserer på, at Agnes sætter to fede streger under resultatet, kan man se, at den er helt gal.

Agnes får de mange tal til at give 288,40, men det rigtige beløb er 428,40.

- Det sjove ved denne fejl er, at den overhovedet er opdaget. Men det viser, at nogle går så meget op i serien, at de ligefrem sætter den på pause og tager lommeregneren frem for at regne efter. Men det er selvfølgelig også en ret stor fejl, Agnes laver, siger Janus Madsen.

Den totale fødselsdagsforvirring

Fru Fernando Møhges fødselsdag er én stor forvirring i afsnit syv. Afsnittet handler blandt andet om, at ingen rigtig ved, om tante Møhge fylder 100 eller 90 år.

Men hvis man lytter og ser tydeligt efter, så ved holdet bag ’Matador’ heller ikke, hvilken dato den gamle Møhge har fødselsdag.

I stuen hos familien Varnæs siger Maude i begyndelsen af afsnittet, at tante Møhge har fødselsdag den 27. Men da tante Møhge og de andre gæster har sat sig til bords og kaster sig over desserten for at fejre hende, står der 6. november 1933 på kagen.

- Måske er det en regissør, som har klokket i det. Fejlen virker i hvert fald ret dum. Forvirringen om fru Fernando Møhges fødselsdag kommer oven på forvirringen om, hvorvidt hun fylder 100 eller 90. Så forvirringen når en helt uventet højde, lyder det fra Janus Madsen.

Maude forudser faren ved husstøvmiden

Vi bliver i det velpolerede hjem hos familien Varnæs lidt endnu.

Som mange af os ved, har Maude et helt hysterisk forhold til støv, urenheder og bakterier. Men hvad, mange af os nok ikke ved, er, at hun tilsyneladende er så hysterisk omkring det, at hun ret faktisk forudser de problemer, de mikroskopiske, ulækre husstøvmider medfører.

I afsnit 5, som foregår i 1932, ved selv de førende eksperter endnu ikke, hvilken konsekvenser miderne kan have for vores sundhed. Men det ved Maude. Hun holder sig på ingen måde tilbage, da hun giver Agnes en reprimande, fordi huspigen ikke er grundig nok med støvekluden.

- Maude spørger Agnes, om hun er klar over, hvor mange millioner støvmider der er i husstøv. Men miderne blev først opdaget i 1964. En læge har fortalt os, at han var den første, der skrev en videnskabelig artikel om det i Danmark, siger Janus Madsen.

Er oberst Hackel egentlig oberst?

Oberst Hackel omtales - og frem for alt optræder - som en solid oberst. Men måske skulle den ellers meget nøjagtige oberst slå koldt vand i blodet og tælle sine stjerner på skulderen. For enten lyver han, ellers bærer han en uniform fra før, han blev oberst.

- Oberst Hackel omtales som oberst, men han har altså kun to stjerner på skuldrene. Når man har to stjerner, så er man kun oberstløjtnant, som er en rang under oberst, siger Janus Madsen.

Desuden bliver det nævnt i afsnit 11, som foregår i 1936, at oberst Hackel har arbejdet for Forsvarsministeriet. Men Forsvarsministeriet blev først oprettet i 1950, efter at Krigsministeriet og Marineministeriet blev lagt sammen.

Du kan se mange flere sjove fejl fra 'Matador' på matadoronline.dk.

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at man i ’Matador’-afsnittet ’Skyggetanten’ ser et motorvejsskilt i en scene. Det er dog en gammel kran, der kan ses i klippet. Derfor er klippet og teksten til den første fejl i artiklen blevet erstattet med en ny beskrivelse af en anden fejl samt et nyt klip. Dr.dk beklager fejlen.