Oscar-film om barnedrab får offers mor til tasterne: Jeg væmmes over nominering

Oscar-nominering til film om mordet på en lille dreng vækker vrede hos hans familie.

Irske 'Detainment' er nomineret til en Oscar i kategorien bedste kortfilm. (© Network Ireland Television)

Forestil dig, hvilket mareridt det må være at miste sin 2-årige søn, fordi to skoledrenge dræber ham.

Det behøver britiske Denise Fergus ikke forestille sig, for det har hun oplevet på egen krop i 1993, da sønnen James blev dræbt af de to 10-årige drenge Robert Thompson og Jon Venables.

Nyheden om mordet gik verden rundt, og sidste år blev den tragiske historie lavet til en prisvindende kortfilm med titlen ’Detainment’ (tilbageholdelse, red.).

I går blev filmen Oscar-nomineret, og det har fået moderen Denise Fergus til at kritisere nomineringen på Twitter. Det skriver BBC.

- Jeg kan ikke udtrykke, hvor meget jeg væmmes, og hvor oprørt jeg er over, at denne såkaldte film er blevet lavet og nu nomineret til en Oscar, tweeter hun og tilføjer:

- Én ting er at lave sådan en film uden at kontakte eller få tilladelse fra James’ familie. Noget andet er at få et barn til at genopføre de sidste timer af James’ liv, før han blev brutalt myrdet, og dermed få mig og min familie til at genoplive det hele.

Dansk festival skubbede til Oscar-chancer

Filmen er kommet i betragtning til en Oscar, fordi den sidste år vandt hovedprisen på OFF, Odense International Filmfestival. Prisen fungerer som en adgangsbillet til Oscar-ræset.

Festivalleder Birgitte Weinberger bakker op om filmen, fordi den med sin menneskeliggørelse af de to mordere prøver at få os til at forstå, at ’det mørke og det onde lever i alle mennesker’.

- Så for mig at se er det et ekstremt vigtigt stykke kunst, vi sidder med her, fordi det netop forsøger at vise nuancerne i en debat, der ellers har tendens til hurtigt at blive meget sort og hvid, siger hun til P1 Morgen.

I filmen ser man blandt andet de to drenge blive forhørt hos politiet. Replikkerne er baseret på udskrifter af de oprindelige afhøringer og optagelser af samme. (© Network Ireland Television)

Hun kalder mordet for ondskab og en 'fuldstændig ubærlig hændelse', men mener ikke, at vi bliver klogere på menneskets dna, hvis vi lukker øjnene for, at noget sådant kan ske. Derfor vil hun ikke undvære den type film.

- Tomme provokationer er vi blevet bedre til at se henover, men hvis filmen er et spejl, der giver os mulighed for at reflektere og debattere, synes jeg, at vi bliver nødt til at kaste berøringsangsten fra os og se sandheden i øjnene, siger Birgitte Weinberger.

Film menneskeliggør 10-årige mordere

I ’Detainment’ genskaber den irske instruktør Vincent Lambe, hvordan de to 10-årige drenge fanger 2-årige James i et indkøbscenter i den britiske by Bootle samt politiets efterfølgende forhør, der er taget direkte fra de virkelige politirapporter.

Man ser altså ikke mordet, men oplever blandt andet de to skoledrenge, der grædende og vrede afhøres af politiet.

James’ mor Denise Fergus har tidligere opfordret til boykot af filmen og har opfordret Oscar-akademiet til ikke at nominere kortfilmen – hvilket 90.000 personer har bakket op om ved at skrive under på en underskriftindsamling.

Men det har altså ikke haft nogen effekt. Filmens instruktør Vincent Lambe har dog undskyldt for, at han ikke kontaktede offerets forældre, men afviser ellers kritikken.

- Filmen forsøger ikke at undskylde for de skrækkelige gerninger. Filmen er blevet kritiseret for at ’menneskeliggøre’ morderne, men hvis vi ikke kan acceptere, at de er mennesker, så vil vi aldrig kunne forstå, hvad der fik dem til at begå så modbydelig en forbrydelse.

Robert Thompson og Jon Venables blev begge dømt for mordet.

Facebook
Twitter