Oscar-nomineret producer: Det går ikke en skid dårligt for dansk film

Dansk film rider på en bølge af succes, siger Kim Magnusson, der er producer på kortfilmen ’Silent Nights’, som netop er blevet nomineret til en Oscar.

Kim Magnusson (th.) ses her under Oscarshowet i 2014, hvor han og instruktør Anders Walter (tv.) vandt en Oscar for kortfilmen 'Helium'. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Han er meget optimistisk på vegne af dansk film.

Og han har i dag ekstra god grund til at være det.

Kim Magnusson er nemlig producer på kortfilmen ’Silent Nights’, der netop er blevet offentliggjort som en af de nominerede i kategorien 'Bedste Kortfilm' forud for årets Oscar-show 26. februar 2017.

- Dansk film er jo fuldstændig fantastisk på den internationale scene, siger filmproduceren, der har været nomineret til den prestigefyldte filmpris fem gange og har vundet to.

Den ene fik han for kortfilmen 'Valgaften' fra 1998, og den anden fik han for 'Helium' fra 2014.

Derudover følger Kim Magnusson branchen tæt som formand for Danmarks Film Akademi, der blandt andet står for at uddele Robert-prisen.

20 års dansk storhedstid

Den danske succes i nyere tid tager sit udspring i dogmebølgen i 1995, siger Kim Magnusson. Dogmen blev fulgt op af en ”markant kæmpebølge i dansk film” fra slutningen af 1990’erne og frem.

- Og så har den kørt lige siden, siger Kim Magnusson og opsummerer, at vi nu er oppe på 20 års dansk succes på den internationale scene.

Den succes, Kim Magnusson måler på, er ikke kun i forhold til Oscar og andre priser. Det er også succes inden for eksport af danske film og tv-serier til udlandet.

- Når man arbejder på det internationale marked, så hører man om dansk film og tv-serier, siger Kim Magnusson.

Skuespillerne Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau bliver også ofte nævnt, og det er ifølge produceren ”en kæmpe cadeau til dansk film og teater”.

Hvad er derudover beviset på, at vi klarer os godt på den internationale scene?

- Niels Arden Oplev var med til at bane vejen med ’Mænd, der hader kvinder’, som gjorde sig fantastisk internationalt og brød alle former for alting. Også ’En Kongelig Affære’ med Mads Mikkelsen betød meget. Vi har haft mange nomineringer de seneste par år. Så der er ingen tvivl: Vi klarer det altså ufatteligt godt.

Kim Magnusson fremhæver bølgen af filminstruktører og manuskriptforfattere, der siger: "Vi tager fandme til Hollywood!”

- Niels Arden Oplev, Nikolaj Arcel, Anders August, Rasmus Heisterberg og så videre. Det er jo helt vildt at se, hvordan alle de store har arbejdet i udlandet de seneste par år, siger Kim Magnusson.

Ingen krise her!

Så hvad med den der krise i dansk film, som man snakker om?

- Alle siger ”Guuud, hvor går det dårligt for dansk film”. Det går ikke en skid dårligt for dansk film. Der er ikke nogen som helst krise.

- Det er rigtigt, at der har været færre tilskuere til mange danske film de seneste år, men det er sgu også fordi, mange danske filmfolk ikke har været her til at levere. Alle er væk lige nu, på én og samme tid.

Nu har du kun talt positivt om dansk film. Men hvad har vi af udfordringer og begrænsninger på den internationale scene?

- Udfordringerne er jo, hvis man gerne vil fastholde det store, store marked. Men lad os nu se, hvad 2017 bringer.

- Og jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal svare til dit spørgsmål, for vi kan nærmest ikke blive bedre, siger Kim Magnusson, der dog godt kunne tænke sig flere penge til branchen:

- Vi mangler nogle gunstigere økonomiske forhold for at producere flere film i Danmark. Lige nu er København ikke det foretrukne sted - selvom vi har fået Copenhagen Film Fund, som gør det godt og for eksempel har tiltrukket 'The Danish Girl', tv-serier og så videre. Men de har ikke nok penge til at sige ”Nu laver vi den nye James Bond-film”. Skattefordelene i mange lande gør, at mange foretrækker andre lande frem for Danmark.

Vi kan fortælle historier - billigt

Hvad er det ifølge dig, der har givet Danmark så stor succes på den internationale scene - hvad er det, vi kan?

- Det, vi er fantastisk til, er at fortælle historier på en billig og god måde, og vi gør det effektivt og hurtigt. Det er det, hele verden er evigt misundelige for.

Om dansk film får succes ved årets Oscarshow, finder vi ud af 26. februar.

Danmark er udover 'Silent Nights' nomineret for 'Bedste Udenlandske Film' ('Under Sandet') og Viggo Mortensen er nomineret i kategorien 'Bedste Udenlandske Skuespiller'.

FacebookTwitter