Oscar-show fanget i kraftig modvind: Fire priser uddeles under reklamepauserne

Fire priskategorier vil ikke blive vist live på tv, når Oscars løber over skærmen.

Både storfavoritten 'The Favourite' (tv.) og 'Bohemian Rhapsody' (th.) er nominerede i kategorier, der ikke vises live, når det store Oscar-show løber over skærmen den 24. februar 2019. (Foto: Yorgos Lanthimos/ - © Twentieth Century Fox Film)

Det prestigefyldte filmakademi, der hylder det bedste inden for hovedsageligt den amerikanske filmverden ved den årlige Oscar-uddeling, har besluttet, at fire af de i alt 24 priskategorier skal præsenteres under reklamepauserne i showet den 24. februar 2019.

De fire priser bliver altså ikke vist live på tv.

Det er en beslutning, der har fået flere prominente Hollywood-personligheder, som instruktørerne Martin Scorsese og Quentin Tarantino og skuespiller og instruktør Seth Rogen, til at skrive et åbent brev til akademiet, hvori de skarpt kritiserer beslutningen.

- At degradere disse essentielle filmhåndværk til en lavere status ved den 91. Academy Awards-ceremoni er intet mindre end en fornærmelse mod dem af os, som har viet vores liv og passion til netop disse fagområder.

Skuespiller og instruktør Seth Rogen er blandt dem, der har skrevet under på det åbne brev. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix)

De fire kategorier, der i år går glip af at blive vist live på tv, er 'Bedste fotografering', 'Bedste klipning', 'Bedste makeup- og hårstyling' og 'Bedste kortfilm'.

Kategorien 'Bedste kortfilm' er i øvrigt blandt de kategorier, hvor Danmark har gjort sig gældende ved den prestigefyldte prisuddeling igennem årene.

94 filmskabere har i skrivende stund underskrevet det åbne brev, ifølge The Hollywood Reporter. Et brev, der også anfægter, om akademiet med denne beslutning overhovedet lever op til deres formål.

- Når anerkendelsen af de folk, der er ansvarlige for skabelsen af fremragende filmkunst, bliver formindsket af den selvsamme institution, hvis formål er at beskytte filmkunsten, så opfylder akademiet ikke længere sit løfte om at hylde filmkunsten som en kollaborativ kunstform, står der i brevet.

Ingen vil fremstå som mindre værd end andre

Som modsvar til den stigende kritik af beslutningen i såvel det åbne brev som på sociale medier har Oscar-akademiet onsdag aften amerikansk tid udsendt et brev, hvori de forsikrer kritikerne i, at:

- (...) ingen af kategorierne ved det 91. prisshow vil blive præsenteret på en måde, der får de nominerede samt vindere til at fremstå som mindre værd end andre kategoriers vindere.

Præsidenten for Oscar-akademiet, John Bailey, forklarer desuden, at planen er, at man viser prisoverrækkelsen og vindertalerne fra de fire kategorier i en nedklippet version senere i showet.

Filmen 'A Star is Born' med Lady Gaga og Bradley Cooper i front er blandt favoritterne til årets Oscar-uddeling med i alt syv nomineringer. (Foto: Neal Preston © Warner Bros. Entertainment Inc)

Han påpeger desuden, at beslutningen om at uddele priser under reklamepauserne blev godkendt af akademiets 54 medlemmer i august sidste år, ifølge The Hollywood Reporter.

Her blev det også aftalt, at man hvert år vil skifte ud i, hvilke fire til seks kategorier der bliver vist i en nedklippet version, så ingen af de nominerede eller vindere i de 24 kategorier føler sig overset eller mindre værd.

Et af akademiets argumenter for det nye format i år er, at det vil nedbringe det lange prisshow fra knap fire timer til i stedet tre timer. Det ligger dog ikke helt klart, hvordan de fire priser vil skære 60 minutter af prisuddelingen.

Facebook
Twitter