Oscar-vinder giver dig spritny film i tidlig julegave: 'Den vender det hele på hovedet'

Steven Soderbergh, der blandt andet har vundet en Oscar for 'Trafic, er klar med sin nye HBO-film, 'Let Them All Talk'.

24-årige Lucas Hedges ('Manchester by the Sea', 'Lady Bird') spiller nevøen til Meryl Streeps karakter Alice i 'Let Them All Talk'. I filmen følger vi dem samt Alices to veninder og publicist på deres rejse fra New York til London, hvor Alice skal modtage en pris. (Foto: Peter andrews © 2020 The Floating Opera Company/HBO)

Det er ikke, fordi jeg har noget imod overraskelser på film, heller ikke dem, der dukker op til sidst og vender det hele på hovedet. Når de virker, er de jo fantastiske.

Når de ikke virker, af den ene eller anden grund, er det knap så fedt, men der er få filmoplevelser, der er så fantastiske som at opdage, at alt det, man har labbet i sig og troet på gennem et par timer, viser sig at være forkert. Og så spiller man hele filmen igennem i tankerne og genoplever den – og gør den, så at sige, til sin egen.

Men det er et helvede at anmelde den slags.

Det er jo umuligt at fortælle noget. Det er håbløst at forklare hvilke perspektiver der åbner sig i slutningen af Steven Soderberghs 'Let Them All Talk' da alt det, der er blevet bygget op gennem filmen, skvatter til jorden på et hotelværelse et sted i Wales.

En selvoptaget krukke

Altså, jeg kan godt fortælle, at forfatteren Alice Hughes er en selvoptaget krukke, der afskyr det nærmeste, hun er kommet en bestseller, men til gengæld er stolt af sin sværttilgængelige feinschmeckerroman. Jeg kan også afsløre, at hun er lidt af en gimpe, der har misbrugt sin gamle veninde og studiekammerat til at opbygge en figur i sin bestseller. Og at hun er en arrogant hejre, der ikke lægger skjul på det, hvis hun føler sig hævet over andre.

Jeg kan også meddele, at slutningen bringer en ny forklaring på, hvorfor Alice Hughes opfører sig, som hun gør. Og at det er en god forklaring.

Måske ikke den mest overraskende i hele verden, men det gør heller ikke noget. Den finte, instruktøren Steven Soderbergh og hans manuskriptforfatter Deborah Eisenberg har bygget op, er troværdig.

En sindrig lille og anderledes film

Jeg kan ikke gå videre end til at forklare, at vi, som seere, i princippet er i samme sko som Alices gamle veninder, Roberta og Susan, der stille undrer sig over Alices opførsel.

Først inviterer hun de gamle studieveninder med på en tur over Atlanten i den fine gamle luksusliner Queen Mary 2 – uanset, at det er mange år siden, de har set hinanden. Og så sidder hun og er utilnærmelig, endda arrogant overfor en populær krimiforfatter, hvis ikke hun disker op med højtflyvende lommefilosofier om verdens sammensætning.

Candice Bergen, der har spillet med i et hav af film og serier som 'Murphy Brown' og 'Boston Legal', spiller en af Alices' gamle veninder i 'Let Them All Talk'. Filmen er optaget over blot to uger på et krydstogtskib. (Foto: undefined © 2020 The Floating Opera Company/HBO)

- Hvad tror hun egentlig, hun er? tænker Roberta og Susan, der aldrig har hørt om den obskure forfatter, Blodwyn Pugh, hvis grav de skal besøge i Wales. På Alices opfordring, naturligvis.

Og så får vi en forklaring på Alice. Jeg kan, selvsagt, ikke forklare hvad den går ud på, men jeg kan afsløre, at Steven Soderberg og Deborah Eisenberg har skabt en sindrig lille og anderledes film, der aldrig råber højt om noget, men lader publikum få rum og plads til at undersøge samspillet mellem de tre gamle veninder.

Det virker, og det rumsterer

Lige siden debuten med 'Sex, løgn og video' fra 1989 har Steven Soderbergh haft sin egen afdæmpede tilgang til at fortælle historier. Han kan sagtens henvende sig til et stort publikum med lækre gavtyvefilm fulde af populære skuespillere, som i 'Ocean's Eleven', 'Ocean's Twelve' og 'Ocean's Thirteen'.

Og han kan lade en virus brede sig udover kloden og slå blandt andre Gwyneth Paltrow ihjel i en voldsom død for næsen af hendes familie i den forbavsende underspillede epidemifilm 'Contagion'.

Men Soderbergh er ikke meget for at bruge effekter til at få publikums opmærksomhed. Han tror på sine historier. Og han tror på publikums begavelse.

Meryl Streep har igennem sin imponerende karriere vundet et væld af priser for sit arbejde - blandt andet to Oscar's for sine hovedroller i 'Sofie's Choice' og 'The Iron Lady'. (Foto: Peter andrews © 2020 The Floating Opera Company/HBO)

Det gælder bestemt også 'Let Them All Talk', der har modet til at sætte tre kvindelige skuespilstjerner over 70 år til at trække en film afsted.

71-årige Meryl Streep har for længst understreget, at hun kan spille hvad som helst, og altid med virtuos overbevisning. Og 74-årige Candice Bergen, der var en stor stjerne i 70'erne, samt Dianne Wiest, der slog igennem i Woody Allens 80'er-film, fungerer glimrende som de undrende veninder.

Og så, pludselig, bliver det hele vendt på hovedet. Mere kan jeg naturligvis ikke afsløre. Men det virker, det rumsterer, lige så stille.

(© HBO)
FacebookTwitter