Oscar-vinder trækker sig fra trans-rolle efter kritik: 'Jeg vil lære af mine fejl'

Halle Berry blev mødt af massiv kritik, da hun forberedte sig til at spille transkønnet mand i film.

Halle Berry er den seneste skuespiller, der har droppet en rolle som transkønnet, fordi hun ikke selv er det. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

At være Hollywood-skuespiller med trang til nye, udfordrende roller kan være lidt af et minefelt. Det har Halle Berry erfaret, efter hun i et interview på Instagram i fredags fortalte, at hun forberedte sig til en ny rolle.

- Det er en figur, hvor kvinden er en trans-figur, så hun er en kvinde, der er ved at ændre køn til at blive en mand. (…) Hvem, den kvinde var, er så interessant for mig, og det vil måske blive min næste rolle, sagde hun blandt andet ifølge det amerikanske filmsite Variety.

Selvom den erfarne skuespiller endnu ikke officielt havde fået rollen, så blev hun mødt af en byge af kritik, fordi hun ville spille transkønnet mand - men også fordi, hun valgte at kalde den transkønnede mand for en kvinde.

De skal fortælle deres egen historie

Mandag aften måtte Halle Berry så gå bodsgang på de sociale medier. Her undskyldte hun for sine udtalelser og fortalte, at hun nu trækker sig fra rollen.

- Det transkønnede miljø skal unægteligt have muligheden for at fortælle deres egen historie, skrev hun og beskrev, at kritikken hen over weekenden havde fået hende til at tænke sig om.

- Som en ciskønnet kvinde forstår jeg nu, at jeg ikke skulle have overvejet den rolle. (…) Jeg er taknemmelig for den vejledning og kritiske debat, der har været over de seneste dage, og jeg vil fortsætte med at lytte og lære af denne fejltagelse, skrev hun i et opslag på Twitter og kaldte sig selv en allieret af miljøet.

Scarlett Johansson i samme problem

Flere andre skuespillere har også været i modvind, når det gælder roller som transkønnede i film.

I 2018 havnede Scarlett Johansson i samme stormvejr, da hun skulle spille den transkønnede gangsterboss Dante Tex Gill i filmen 'Rub and Tug'. Først forsvarede hun, at hun som ciskønnet kunne spille gangsterbossen, fordi andre skuespillere havde gjort det før hende, men kritikken blev til sidst så voldsom, at hun trak sig fra rollen.

Scarlett Johansson havnede også i problemer, da hun skulle spille transkønnet. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Herhjemme har debatten også kørt både foran og bag kameraerne. Da den ciskønnede Mikkel Boe Følsgaard tog en paryk på og spillede en mand, der skifter køn til en kvinde, blev det blandt andet diskuteret, om det var i orden, men størstedelen af anmelderne var enige om, at Mikkel Boe Følsgaard var fremragende som transkønnede Agnethe.

Skuespillerforbund: Kunsten kan blive taget som gidsel

Benjamin Boe Rasmussen, der er formand i Dansk Skuespillerforbund, understreger, at han går ind for repræsentation, men han mener også, at det er problematisk, når ciskønnede som Halle Berry dropper en rolle som transkønnet.

- Man risikerer at tage kunsten som gidsel, når man opstiller sådanne dogmer. Det kan være et problem for fortællingen, hvis man forsøger at lave det til dokumentarisme på bekostning af at fokusere på, hvem der er bedst til at gøre historien levende, siger han og peger på Amazon-serien 'Transparent' som et godt eksempel på, hvor den ciskønnede mand Jeffrey Tambor spillede en figur, der var ved at blive til en kvinde.

Selvom han anerkender, at historien ville have været lige så stærk, hvis det var en transkønnet, som spillede Jeffrey Tambors rolle, så peger han på, at det kunne have været sværere at finde den helt rigtige skuespiller til rollen, hvis man kun castede blandt transkønnede.

Filmfestival boykotter stadig

Hos LGBTQ-filmfestival MIX boykotter man film, hvor transkønnede karakterer bliver spillet af ciskønnede skuespillere. Derfor mener festivalleder Andrea Coloma også, at det fornuftigt, at Halle Berry dropper rollen.

- Transkønnede skuespillere får ikke lov til at spille ciskønnede. Der er ikke særlig mange transkønnede roller, og for mange af de roller har været spillet af ciskønnede, siger hun.

Men kan det ikke føre til dårligere og måske færre historier, hvis filmbranchen er bange for at lave film om transkønnede, hvis de risikerer at få kritik?

- I MIX kigger vi først og fremmest på filmens kvalitet. Det har vi altid gjort. Og der er masser af gode film derude med transkønnede skuespillere. Men jeg vil også gerne vende den om: Vi har været ude at sige, at vi boykottede, men i filmindustrien har der længe været en boykot af transkønnede skuespillere, selvom industrien ikke selv har sagt, at der var en boykot. Hvorfor er der for eksempel ingen transkønnede skuespiller, der har en rolle som ciskønnet i en film som 'John Wick'?

Facebook
Twitter