Oscarvinder sætter to ord på #metoo-dagsorden: Hvad er en 'inclusion rider'?

Frances McDormand opfordrede i Oscar-tale kollegaer til at kræve mangfoldighed.

Ved nattens oscar-uddeling valgte Frances McDormand, da hun skulle takke for prisen for årets kvindelige hovedrolle, at benytte den knappe tid på podiet til at kræve mere diversitet i amerikanske filmproduktioner.

Og hun fremhævede et umiddelbart teknisk klingende udtryk: inclusion rider (på dansk særkontrakt, red.).

- Se jer omkring, damer og herrer, sagde hun, efter at hun havde bedt de nominerede kvinder i salen rejse sig:

- Vi har historier at fortælle og projekter at finansiere. Jeg har to ord, som jeg vil efterlade jer med i nat, mine damer og herrer: Inclusion rider, sagde hun.

Senere backstage uddybede hun, hvad hun havde ment. En såkaldt 'rider' er et tillæg til en kontrakt, og skuespilleren opfordrer sine kollegaer til at bruge dem i kampen for at sikre en større andel af kvinder eller etniske minoriteter på rolle- og mandskabslisten ved kommende filmproduktioner.

- Jeg hørte først om det i forrige uge. Der har altid været en mulighed for alle, der forhandler om at medvirke i en film, at bede om eller kræve en 'inclusion rider' - at der er mindst 50 procent diversitet, ikke kun på rollelisten, men også blandt crew'et, sagde hun ifølge filmbranchesitet Variety.

- Der er ingen vej tilbage. Hele idéen om, at kvinder er en trend..? Nej. Det er ingen trend. At afro-amerikanere 'trender'...? Nej, og det ændrer sig nu. Og jeg tror, at 'inclusion rider' vil have betydning, sagde hun.

Dansk producent: Kan tvinge os til at tænke anderledes

Flere amerikanske skuespillere har allerede tweetet deres støtte til kravet om 'inclusion riders', men i den danske filmbranche er begrebet dog ikke udbredt, forklarer producent på DR-serien 'Liberty' Karoline Leth.

- Som dansk producent forbinder jeg ordet 'rider' med en forkælet rocksanger, der kræver et pink hotelværelse eller glutenfri croissanter. I Danmark har vi slet ikke de forhold, hvor en skuespiller kræver sin egen trailer, siger hun.

Men personligt synes hun, "at det er en god idé":

- Faktisk er det smart af Frances McDormand at rejse det. For vi spørger jo alle os selv, hvad det næste skridt er efter #MeToo og #TimesUp. Vi kan jo ikke blive ved med at tage sorte kjoler på til prisfester. Vi skal sikre os, at det bliver mere end bare en digital bevægelse, og der kan et sådant krav være med til at tvinge producenterne til at tage nogle andre briller på, siger Karoline Leth.

- Der er jo en tendens til, at når der står ’formand’ i manuskriptet, så forestiller man sig, at det er en mand, men det kunne jo også være en kvinde, siger hun.

Forening foretrækker dialog

I Producentforeningen bakker man "fuldstændigt op" om kampen for mere inklusion og diversitet i filmbranchen, men man mener ikke, at riders er det bedste værktøj, fortæller direktør Klaus Hansen i et skriftligt svar:

- Rent praktisk ville det være en udfordring her i landet at indføre noget så bastant som 'inclusion riders' – altså at en enkelt del af en produktion, for eksempel en skuespiller, kan stille krav om en bestemt del kvinder eller etniske danskere på produktionen, siger Klaus Hansen.

https://twitter.com/brielarson/status/970525707553030144?ref_src=twsrc%5Etfw

- Det danske filmmiljø er ikke ret stort, og vi laver mange film, så de dygtige filmfolk har nok at lave. Det betyder, at et krav om at bruge folk, som er valgt på grund af andet end deres filmtekniske kvaliteter, vil gøre det vanskeligt at besætte stillingerne på produktionerne, mener han.

- Vi skal hellere vælge en anden vej, som er dialog og samarbejde, frem for at stille ultimative krav til hinanden, lyder det fra Producentforeningen.