Over 1.000.000 solgte billetter: Danske film redder biograferne

'Det er de danske film, som bærer det hele på deres skuldre lige nu,' lyder det fra Danske Biografer.

De danske film strømmer ud i biograferne og kan blive den coronaredning, som biograferne har efterspurgt. Det helt nye skud på stammen, 'Retfærdighedens Ryttere', er ingen undtagelse. (Foto: FilmFyn / Alex Tran. © ©Alex Tran 04/11/2020)

'Druk', 'Shorta' og 'Far til fire og vikingerne'.

Det er blot tre i rækken af populære danske film, der siden efterårsferien har fået publikum til at trække mundbindet på og krybe ind i biografmørket.

- De danske film går fantastisk lige nu, siger John Philipsen, der er biografchef i Nordisk Film Biografer i Odense.

Druk er topscoreren med knap 700.000 solgte billetter. Tallet stiger hver dag.

Med de mange nye danske film på plakaten blev oktober en succes på trods af manglende indtægter fra udenlandske film. I alt er der blevet solgt 100.000 billetter i den måned.

Det danske filmboost kommer til at redde biograferne fra at gå konkurs, vurderer brancheforening.

- Det er de danske film, som bærer det hele på deres skuldre lige nu. Det er endnu bedre, at de danske film også er gode og appellerer bredt, forklarer direktør i Danske Biografer Lars Werge.

Høje forventninger til ny, dansk film

Coronakrisen udskød allerede før sommerferien en del udenlandske film. Det betyder, at de danske film har fået al opmærksomheden.

Det helt nye skud i dansk filmhistorie er ingen undtagelse.

- Forventningerne til 'Retfærdighedens Ryttere' er høje. Den har overtaget premieredagen for den nye James Bond-film. Vi håber, at den kan være en tilsvarende erstatning, fortæller Lars Werge.

Smugkig på optagelserne til en skydescene til filmen 'Retfærdighedens ryttere' (Video: Hanne Høier og Anne Mette Thrane).

Det er blandt andet skuespillerne Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro, der rammer det store lærred med den dramatiske komedie.

De arbejdede også sammen med instruktør og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensens i 'Blinkende Lygter' (2000), 'De grønne slagtere' (2003) og 'Adams æbler' (2005).

'Retfærdighedens Ryttere' er optaget på Fyn, og i onsdags slog den sine første foldere til gallapremieren i Odense. Fra den 19. november kan den ses i hele landet.

Og forventningens glæde - og pres - er også at spore både hos skuespillerne og instruktøren:

'Det siger næsten sig selv'

Selvom efterårsmånederne har været en succes, er biograferne stadig pressede.

Frem til november 2020 blev der solgt cirka 45 procent færre biografbilletter end samme tidspunkt året før.

- Det er jo en større nedgang med det antal lukkedage som følge af corona. Så det siger næsten sig selv, at det er meget svære tider, men indtil videre er der ingen biografer, der er lukket, siger Lars Werge.

Og det ser heller ikke ud til, at der er konkurser på vej.

Det er nemlig ikke kun vante biografgængere, der har købt billetter og popcorn i denne måned.

- Der er nogen, der sjældent kommer, som er begyndt at bruge biografen igen. Det er superdejligt, siger biografchef John Philipsen.

Hvis du skal i biografen, så husk et mundbind. Du må tage det af, når du har sat dig på din plads.

Facebook
Twitter