Overgreb, tvangsægteskab og gidseltagning: Disse tre danske film skal kæmpe om en Oscar-nominering

Dansk Filminstitut har tirsdag offentliggjort hvilke tre danske film, der er indstillet til at blive Danmarks Oscar-bud til 2020.

Det er nogle af dansk films helt store stjerner, der spiller hovedrollen i de tre film, der skal dyste om en Oscar; Esben Smed ('Ser du månen, Daniel'), Trine Dyrholm ('Dronningen') og Jesper Christensen ('Før frosten'). (© Nordisk Film)

Den ene handler om en kvinde, som indleder et seksuelt forhold til sin 17-årige stedsøn. Den anden handler om en bonde i 1800-tallet, der kæmper for at forsørge sin familie. Og den tredje handler om en dansk fotograf, der bliver holdt som gidsel hos Islamisk Stat i over et år.

Handlingsmæssigt er der ikke mange fællestræk mellem de tre danske film 'Dronningen', 'Før frosten' og 'Ser du månen, Daniel', men de tre film har nu det til fælles, at de dyster om at blive Danmarks bud i kategorien 'Bedste ikke-engelsksprogede film' ved næste års Oscar-show.

Det afslører Dansk Filminstitut i en pressemeddelelse.

Den danske Oscar-komité har kunnet indstille film, der har premiere i perioden 1. oktober 2018 - 30. september 2019 til næste års Oscar-uddeling. Derfor kan filmen 'Ser du månen, Daniel' med Esben Smed i hovedrollen blive nomineret, selvom danskerne først har mulighed for at se den i biograferne fra den 29. august. (Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN © Nordisk Film)

- Her i første runde har vi valgt tre film, som vi mener har oplagte kvaliteter i Oscar-sammenhæng. De tre film er stærke og velfortalte historier, der på hver deres måde sætter et spejl op for os, som prikker til os, som underholder, og som får os til at tænke. Det er glædeligt, at vi kan vælge tre kandidater, der på så fornem vis understreger, hvor bredt dansk film favner, udtaler Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for den danske Oscar-komité.

Både 'Dronningen', der er instrueret af May el-Toukhy, og 'Før frosten', der har Michael Noer som afsender, har været store publikumsucceser herhjemme med mere end henholdsvis 330.000 og 200.000 solgte billetter.

'Dronningen' med Trine Dyrholm i hovedrollen - her over for Gustav Lindh - har allerede modtaget flere priser i udlandet. Blandt andet modtog den tidligere år publikumsprisen på den prestigefyldte Sundance Film Festival. (Foto: Rolf Konow © Nordisk Film)

Den tredje film i feltet, 'Ser du månen, Daniel', der er en filmatisering af Puk Damsgårds roman af samme navn, og som er instrueret af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen, får til gengæld først premiere i de danske biografer den 29. august.

Stærke bud - med hver sin styrke

Filmanmelder og vært på 'Filmland' på P1, Per Juul Carlsen, mener, det er tre stærke bud – som hver især har sine kvaliteter:

- 'Ser du månen, Daniel', som jeg endnu ikke har set, er en film, som enhver vesterlænding kan forholde sig til. Det er en fortælling, som også kunne være skabt i USA, og det er helt sikkert et emne, som kommer til at sparke igennem.

- 'Før frosten' er den her type lokale fortælling, som amerikanerne har det med at blive fascineret af. Af de tre film er det den, der kommer tættest på at skildre den form for global, fælles forståelse, som Oscar-akademiet virkelig lægger vægt på i disse år, hvor alle i filmbranchen er enige om, at Donald Trump er en nar.

Jesper Christensen er blevet prisbelønnet ved festivaler i både Chicago og Tokyo for sin hovedrolle som bonden Jens i 'Før frosten'. (Foto: jonas jacob svensson © Nordisk Film)

- 'Dronningen' er hele vejen igennem en meget speciel film, som samtidig lugter af både noget særligt skandinavisk og vaskeægte bergmansk filmkunst. Umiddelbart vil jeg tro, det er den af de tre film, der står stærkest, fordi den er fortalt så anderledes. Men det kræver virkelig, at Oscar-komiteen accepterer en historie, hvor man slet ikke får en forklaring på, hvorfor Trine Dyrholm gør, som hun gør.

Hvilken af de tre film, der løber med indstillingen og dermed ryger videre i den internationale pulje om at opnå en endelig Oscar-nominering, afgøres den 24. september.

Oscar-uddelingen finder sted den 9. februar.

Danske Oscar-nomineringer i nyere tid

  • Følgende danske film har været nomineret i kategorien 'Bedste ikke-engelsksprogede film' i nyere tid.

  • 2017 'Under sandet' (Martin Zandvliet)

  • 2016 'Krigen' (Tobias Lindholm)

  • 2014 'Jagten' (Thomas Vinterberg)

  • 2013 'En kongelig affære' (Nikolaj Arcel)

  • 2011 'Hævnen' (Susanne Bier) - vinder

  • 2006 'Efter brylluppet' (Susanne Bier)

  • 1990 'Dansen med Regitze' (Kasper Rostrup)

  • 1989 'Pelle Erobreren' (Bille August) - vinder

  • 1988 'Babettes gæstebud' (Gabriel Axel) - vinder

Facebook
Twitter