Perfekt timing! Eftertragtet filmskaber er klar med højaktuel monsterserie

Racistiske politibetjente og groteske monstre huserer i HBO's Lovecraft Country.

Courtney B. Vance, Jonathan Majors og Jurnee Smollett er nogle af hovedrolleindehaverne i HBO-serien Lovecraft Country. (Foto: Elizabeth Morris © HBO)

Da Jordan Peele for et par år siden annoncerede, at han ville filmatisere bogen 'Lovecraft Country', var det svært at forudsige, hvor relevant serien skulle vise sig at blive i 2020, hvor urolighederne mellem politi og sorte amerikanere falder oveni i en verdensomspændende pandemi.

'Lovecraft Country' bygger på bogen af samme navn fra 2016, og som titlen antyder, låner den fra H.P. Lovecrafts overnaturlige universer, som kombineres med en super relevant historie om racisme i USA.

Bogen er skrevet af Matt Ruff og handler om Atticus Turner, en 22-årig sort mand og krigsveteran, der i 1954 rejser igennem et racistisk, raceopdelt Amerika for at finde sin far, der er forsvundet under mystiske omstændigheder.

I 1954 skulle man som sort amerikaner bruge en 'rejseguide' for sorte, der kunne gøre turen mere sikker - et fænomen der også delvist er beskrevet i filmen 'Green Book' - og som i 'Lovecraft Country' er et vigtigt kompas for at undgå både racemotiveret vold og glubske monstre.

Seriens problematikker kunne ikke ramme på et mere oplagt tidspunkt.

Smid dertil oveni, at vi befinder os i en global pandemi som taget ud af en science fiction-roman - og som i øvrigt har sat film- og serieproduktioner på pause, som får streamingtjenesterne til at synes en anelse tørlagte for tiden.

'Lovecraft Country' er derfor den mest oplagte serie at sætte på netop nu. Selv hvis bogforlagets tematikker ikke umiddelbart fatter din interesse, kan folkene bag HBO's nye flagskibsserie måske alligevel pirre nysgerrigheden.

1

Jordan Peele - fra fjollet komiker til respekteret filmgeni

41-årige Jordan Peele er bedst kendt og anerkendt for sit arbejde med komedie- og gysergenren, hvor han både har gjort sig bemærket foran og bagved kameraet. (Foto: Mario Anzuoni © Ritzau Scanpix)

I de her år bliver det ikke meget større i Hollywood, end når Jordan Peele annoncerer et nyt projekt.

Den 41-årige amerikaner, der først slog igennem som komiker i sketchshowet 'MadTV' og senere lavede 'Key and Peele Show', er på rekordtid gået fra fjollet (omend genial!) komiker til én af verdens mest eftertragtede filmskabere.

Han debuterede som filminstruktør med gyserkomedien 'Get Out'. Den blev ikke bare et gigantisk hit, men blev også betragtet som en af de bedste film i 2017. Opfølgeren 'Us' var også et stort hit. Peeles evne til at kombinere relevante sociale og racemæssige problemstillinger med humor, gys og drama er for tiden uden sidestykke.

De racemæssige aspekter af 'Lovecraft Country' har tydeligvis fanget Peeles opmærksomhed, og han har som producer formået at sætte et stærkt hold, der kan eksekvere hans egen vision for projektet.

2

Garvede J.J. Abrams og stjerneskuddet Misha Green

Misha Green er manuskriptforfatter og producer og har særligt sat fokus på raceuligheder i USA. (Foto: Amanda Edwards © Getty Images)

Som showrunner (hovedforfatter og producent) på serien er valget faldet på Misha Green. Og selvom det nok ikke er et navn, du er bekendt med, så står hun bag hitserien 'Underground', der foregår under slavetiden i USA, og hvor hun med brug af moderne hiphopmusik fortæller om datidens uhyrligheder med et moderne twist.

Også sci-fi-geniet J.J. Abrams er med til at kaste lidt stjernestøv på projektet. Han giver det troværdighed, når det kommer til filmatiseringen af bogens mange overnaturlige aspekter, som indeholder både store frådende monstre, okkulte seancer og mere eller mindre uhyggelige horror-elementer.

'Lovecraft Country' er en eksplosion af fantasy, horror og magi. I serie-versionen er elementerne blevet inddelt episodisk, således at hvert afsnit rummer forskellige gyser- og fantasy-elementer.

3

Gigantisk budget

Mange farer viser sig i 'Lovecraft Country', hvor seriens karakterer må forholde sig til både menneskelige og umenneskelige monstre. (Foto: Elizabeth Morris /Eli Joshua Ade © HBO)

Monstre og andre computeranimerede indslag plejer sjældent at gøre sig ligeså godt i tv-serier, som de gør i film. Ofte hænger det sammen med de budgetmæssige forskelle, og i serier har man ikke altid råd til overbevisende animationer på højde med det, vi normalt ser i Marvel-film og andre store blockbustere.

Men der har efter sigende ikke været nogle budgetmæssige begrænsninger på 'Lovecraft Country', som HBO tydeligvis satser virkelig stort på.

Showrunner Misha Green sagde for nyligt i et interview med filmmagasinet IndieWire, at de havde svimlende 162 stunts, og at de arbejder sammen med nogle af de største selskaber for visuelle effekter i branchen, som også laver animationer til blandt andet 'Star Wars'-film.

- Der var ingen grænser, udover min egen fantasi, hvilket var fantastisk, siger hun, og det kan mærkes, når man ser serien.

Der er ikke sparet på hverken action eller animationer. Og selvom det ikke er alle afsnittene, som er lige vellykkede, bliver man taget med på en rejse, hvor man aldrig ved, hvad der gemmer sig rundt om det næste hjørne.

4

Racemæssige klichéer står i vejen

Selvom handlingen i 'Lovecraft Country' udspiller sig i 1950'ernes USA, debatteres raceproblematikkerne fortsat i USA i dag og gør måske serien mere aktuel end nogensinde. (Foto: Elizabeth Morris © HBO)

I bogen er de hvide menneskers konstante racisme overfor vores hovedpersoner på den ene side sært underholdende fortalt, omend en anelse endimensionelt og klichéfyldt.

Det bliver en smule trivielt i den mere end 300 sider lange roman, og desværre er racismen ikke mere raffineret skildret i serieversionen.

Det er ikke nødvendigvis et kæmpe problem - det er trods alt fiktion og ikke dokumentar, vi har med at gøre. Men med så dygtige kreative kræfter som Jordan Peele og Misha Green som seriens overhoveder havde jeg måske forventet en anelse mere på den front.

Bogens forfatter Matt Ruff er nu engang hvid, og med et sort blik kunne hans udmærkede fortælling nå nye højder. Det lykkes desværre ikke helt, selvom filmatiseringen ud fra de tre afsnit, jeg har set, må siges at være både underholdende og relevant.

Serien kan ses fra den 16. august på HBO Nordic.

Facebook
Twitter