Peter Aalbæk: Jeg har altid elsket kriser og når verden ramler omkring mig

Efter at Arbejdstilsynet har undersøgt Zentropa, vender Peter Aalbæk tilbage til filmselskabet fra sit eksil hos sine grise.

Efter et par måneders fravær kan filmproducenten Peter Aalbæk vende tilbage til Zentropa.

I november blev han kritiseret for at have en krænkende adfærd, efter ni kvinder stod frem i Politiken og berettede om seksuelle krænkelser og mobning centreret omkring Peter Aalbæk.

Men Arbejdstilsynet har ifølge en pressemeddelelse fra Zentropa konstateret, at der ikke var nogen arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet, der gik fra november til nu, og derfor har man valgt, at Peter Aalbæk kan komme tilbage og arbejde hos filmselskabet.

DR Nyheder har interviewet Peter Aalbæk om dagens melding fra Zentropa.

Direktøren forventer dig tilbage på arbejde i løbet af de næste to uger. Hvad tænker du om det?

- Okay. Det må jeg lige overveje. Men hør her: Jeg skal lave film, til jeg dør. Jeg er også glad for at gå og passe mine grise, men jeg er filmmand. Og det ville være fuldstændig utænkeligt for mig ikke at fortsætte med at terrorisere dansk film. Det kan jeg love dig. Så jeg er en lykkelig mand, hvis jeg kan komme tilbage og lave film.

Du er gået i en form for frivillig eksil siden november. Hvordan kan det være?

- Jeg synes, at det eneste rigtige var at lægge alle følelserne til side og bestille en uvildig undersøgelse fra Arbejdstilsynet, når der var en så stor virak.

- Jeg synes, at det ville være helt forkert, at jeg sidder i firmaet, mens den undersøgelse pågår, at så bagefter kan beskyldes for at have påvirket resultatet. Så jeg tænkte, lad mig komme ned til grisene. Jeg har døbt nogle grise efter udvalgte københavnske journalister, og de grise skal slagtes i morgen. Når de er slagtet, så skal kødet modnes og parteres og laves til bacon og hamburgerryg.

Hvad har du lavet i den tid, hvor du har været væk fra Zentropa?

- Jeg har bare trasket rundt herude i solskin og passet mine grise. Og så hører jeg fra en journalist i dag, at jeg åbenbart er på vej tilbage i dansk film, men jeg mangler lige at se det på print fra min egen ledelse. Det skal nok passe. Men jeg tager lige kontakt til firmaet for at høre, hvad de forestiller sig.

Peter Aalbæk har siden november blandt andet passet sine grise på sin bopæl i Herfølge. (Foto: DR Nyheder)

Arbejdstilsynet har fundet ud af, at der er et fint arbejdsmiljø på Zentropa, men de har også opstillet nogle vejledende regler om blandt andet mobning og sexchikane. Er det nogle regler, du har tænkt dig at følge?

- Jeg må lige høre, hvordan min ledelse mener, de skal fortolkes, og så tager jeg stilling til det.

Der var en række personer fra Zentropas småtteuddannelse, der stod frem. Kan folk føle sig trygge, når du vender tilbage til Zentropa?

- Nu må jeg jo ikke kommentere på de konkrete sager. Så det gør jeg ikke. Men jeg skal nok love dig, at jeg kommer med mine uforbeholdne mening omkring hele forløbet, når jeg får min taletid tilbage. Indtil nu er det grisenes forunderlige verden, jeg må forholde mig til.

Men synes du, der er nogle, der skal gå og have ondt i maven?

- Det må du spørge arbejdstilsynet om. Eller spørg de 102 elever, der skrev under på en støtteerklæring til mig, hvad de synes.

Hvordan har du haft det med sagen?

- Enhver krise og tænkepause er god. Det er kun i kampens hede at sværdet bliver hærdet. Jeg har altid elsket kriser, og når hele verden ramlede omkring mig, for så finder du ud af essensen af livet, og du mærker, hvor alle folk er henne. Om der er kærlighed eller ej, og om du har dine venner, eller om du ikke har dem. Så kriser skal man aldrig kimse ad.

Du beskriver det som en krise. Kan du uddybe det?

- Hvis du som person får omkring 12 hele sider i Politiken på en uge, så er du genstand for en vis beskydning, og der sker nogle mærkelige ting både i dig selv, din omgangskreds, venner og kollegaer. Det er dér, du finder ud af, hvor du selv er henne, hvad du er for en slags menneske, og om dine nærmeste er med eller imod dig. Det er altid en interessant proces.

Er krisen ovre nu?

- Det ved jeg, når jeg får min fulde taletid, og jeg har talt med min ledelse. Jeg er lønmodtager og under tøflen på Zentropa, så jeg må se, hvad de meddeler mig omkring min fremtid. Og så får jeg forhåbentlig lov til at tale frit igen.

Tilbage i november var Peter Aalbæk gæst i Deadline, hvor han blev interviewet om sagerne på Zentropa. Du kan se en del af interviewet i videoen neden for.