Peter Aalbæk nægter at undskylde: Jeg vil fandeme ikke betragte den danske kvinde som offer

- Jeg har aldrig lagt skjul på, at nøgenhed og provokationer om køn og seksualitet var essentielt for min dagligdag, siger Zentropas stifter.

Peter Aalbæk vendte tilbage til Zentropa efter at Arbejdstilsynet havde undersøgt arbejdsforholdene i virksomheden. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Han er flabet og har tidligere fået påbud om at arbejde hjemme, efter at ni kvinder havde fortalt om seksuelle ydmygelser centreret omkring ham.

Stifteren af Zentropa, Peter Aalbæk, kom efter en arbejdsmiljøundersøgelse tilbage til filmselskabet som udviklingsproducent og med et forbud mod at uddele klask på numsen blandt de ansatte.

Men han nægter at sige undskyld til dem, der har følt sig krænket på grund af hans adfærd.

- Jeg har uddannet så mange, og de fleste af dem sidder i ledende positioner i det danske medieliv - og endda hos mine allerværste konkurrenter.

- Jeg har gjort en forskel ved at være den, jeg er. En del, af den jeg er, har været at have den her - efter nogens mening - krænkende adfærd. Men jeg synes, nettoresultatet er, at jeg har skabt meget, siger Peter Aalbæk til P1 Morgen.

Blev belønnet af mor for at være uartig

Han fortæller til programmet, at han i det øjeblik, at sagen om Harvey Weinstein begyndte at rulle, var overbevist om, at han ville have 100 journalister på nakken dagen efter.

- Jeg har aldrig på nogen måde lagt skjul på, at jeg synes, at en provokerende og flabet adfærd var nødvendig for min firmakultur. Jeg har aldrig lagt skjul på, at nøgenhed og provokationer omkring køn og seksualitet var essentielle for min dagligdag.

- Jeg er fuldstændig vild med at provokere folk. Jeg er nærmest sygeligt besat af at forsøge at fremtvinge en reaktion fra den person, jeg står overfor, siger han.

Hvorfor?

- Det kan du spørge min anarkistiske mor om. Jeg blev altid belønnet af min mor, når jeg fik sedler med hjem fra skole om, at jeg havde været uartig. Min mor syntes, det var fantastisk, når jeg var i opposition.

- Derfor har jeg været det stort set siden 5. klasse. Det er en ekstrem stor del af min identitet at have den her grænsesøgende adfærd. Jeg elsker, når jeg får igen. Det er dét, jeg barnagtigt søger.

Lille andel af klager

Selvom kritikken af Peter Aalbæk var hård for lidt over et halvt år siden, så mener han selv, at han har været grænsesøgende og ikke grænseoverskridende.

- Det synes jeg, når jeg ser statistisk på det. Jeg har haft 2000 mennesker ansat, og hvis ni personer har følt, det var for meget, så vil jeg sige, det er en ekstremt lille del. Enhver virksomhed vil jo komme ud for, at nogen på en eller anden måde ikke trives, siger han.

Nogen kan have svært ved at sige fra. Burde du ikke have lavet en kultur, hvor alle kunne sige fra?

- De skal netop lære at sige fra. Det er en almindelig banal hærdelseskultur, jeg har budt de her mennesker. Så kan du stå og være forarget eller snerpet – og det er du i din gode ret til. Jeg har uddannet dansk films svar på Frømandskorpset. Jeg har uddannet nogen, som skulle være stærkere end stærk.

- Danske kvinder er ikke ofre

Peter Aalbæk fortæller, at Zentropa på grund af mændenes dominans på filmområdet i 90’erne valgte at tage ekstra mange kvinder ind i selskabet.

Men han mener ikke, at han bør tage særlige hensyn til, at kvinder frem for mænd og siger, at mænd i Zentropa også fik klask bagi.

- Jeg vil fandeme heller ikke betragte den hvide, veluddannede og velbjergede danske kvinde som offer. Jeg har altid snakket til kvinder, som om de var en murerarbejdsmand bugnet af 120 kilo. Den største respekt er ikke at tage nogen som helst hensyn overhovedet til, hvem du står overfor.

- Jeg elsker at få en opposition i gang og at nogen gør oprør mod mig. Hvis det skal ske, er jeg nødt til at trykke dem så meget på maven, at de enten slår fra sig eller i ganske få tilfælde vælger at trække sig, siger han.

Du kan høre hele interviewet med Peter Aalbæk i P1 Morgens tredje time her.