Piloten Sully udøvede et mirakel på Hudsonfloden

PORTRÆT: I 2009 nødlandede Chesley Sullenberger på Hudsonfloden og reddede 155 menneskers liv. Ny film viser nye sider af hans historie.

Her ses Chesley Sullenberger til den amerikanske premiere på filmen 'Miraklet på Hudsonfloden'. På engelsk har filmen fået titlen 'Sully', der samtidig er pilotens kælenavn. (Foto: Darren Ornitz © Scanpix)

Flyet var lige lettet fra LaGuardia Lufthavn i New York, da dets to piloter ikke kunne se ud af forruden i cockpittet.

En perfekt formation af gæs var fløjet lige ind foran deres udsyn, og før piloterne kunne nå at foretage sig noget, blev fuglene blæst ind i flyets motorer. En lugt af brændt kød spredte sig.

Og så blev der stille.

Motorerne var gået ud.

Om bord på flyet var 155 passagerer, og ikke langt under dem lå Manhattan. Der var brug for en rask beslutning for at redde passagerer og styre uden om det tætbefolkede område.

Sådan en beslutning var piloten Chesley Sullenberger mand for, da det var allermest påkrævet, og hans berømte nødlanding på Hudsonfloden i januar 2009 er nu blevet til en film, der har dansk premiere i morgen.

Nye sider af historien

Men ’Miraklet på Hudsonfloden’, der er instrueret af Clint Eastwood, og som har Tom Hanks i hovedrollen, handler ikke bare om pilotens heltedåd eller de liv, han reddede. Eller den potentielle katastrofe, som han styrede flyet uden om.

Den handler også om det drama, som Chesley Sullenberger, kaldet Sully, oplevede i månederne efter nødlandingen. Det er en del af historien, som ikke mange kender til.

Sullenberger gik igennem kabinen to gange for at tjekke, at alle passagerer var blevet reddet ud, inden han selv forlod det synkende fly som den sidste. (Foto: ERIC THAYER © Scanpix)

Gennem 18 måneder efterforskede den amerikanske sikkerhedskommission National Transportation Safety Board (NTSB) nemlig, om Sullenberger havde handlet korrekt.

Kunne han rent faktisk have nået at flyve tilbage til LaGuardia øst for Manhattan, eller kunne han have fløjet til Teterboro Lufthavn vest for Manhattan, sådan som han kortvarigt diskuterede med kontroltårnet, inden han meddelte dem, at han ville lande på vandet ud for Manhattans vestkyst.

Passagerer forsvarer Sullenberger

Også en tidligere pilot, William Langewiesch, stillede spørgsmålstegn ved det, som den brede befolkning i USA ellers var enige om, var en heltedåd. Han mente ikke, at Sullenbergers landing var et udtryk for nogen ”usædvanlige færdigheder”.

Det ville passagerne imidlertid ikke finde sig i. For eksempel sagde 32-årige Brad Wentzell, der var ombord på flyet, således til New York Times:

- Jeg siger det lige ud: Jeg tager det meget personligt, når nogen som helst prøver at miskreditere den her mand. Han er grunden til, at min kone har en mand, og at min datter har en far.

Året efter nødlandingen indstillede Chesley Sullenberger karrieren som pilot. Nu er han forfatter, foredragsholder og arbejder som konsulent inden for luftfartssikkerhed. Billedet her er fra 2009. (Foto: ROBERT GALBRAITH © Scanpix)

Selv siger Chesley Sullenberger i et nyligt interview med ABC News, at han mange gange har spurgt sig selv, om han handlede rigtigt, da han bragte Airbus A320-maskinen til landing i vandet.

I tiden efter havde han symptomer på posttraumatisk stresssyndrom, kunne ikke sove og fik flashbacks, hvilket han skriver om i selvbiografien 'Highest Duty', der har dannet forlæg til filmen.

Invitation fra Obama

Ikke desto mindre nød han stor opbakning for sin gerning.

New Yorks borgmester Michael Bloomberg døbte ham ’Captain Cool’, George W. Bush ringede personligt og takkede ham for at redde så mange menneskeliv, og da Obama holdt sin indsættelsesceremoni som præsident bare fem dage efter ulykken, var Sullenberger inviteret. Han takkede ja på betingelse af, at også hans besætning og deres familier måtte komme.

Til ABC News siger han, at det næsten ikke er til at forstå, at Tom Hanks nu skal spille rollen som ham.

- Det er næsten en ud-af-kroppen-oplevelse at se ting, som Jeff Skiles (hans medpilot, red.) og jeg har sagt til hinanden i cockpittet, blive spillet af skuespillere, siger han.

Filmen ’Miraklet på Hudsonfloden’ har premiere i de danske biografer torsdag 8. september. Se traileren her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk