Pilou Asbæk er blevet en stjerne i udlandet. Nu vil han arbejde i Danmark

Den danske skuespiller ser frem til at komme hjem og dele ud af sine erfaringer.

Pilou Asbæk har ikke lavet en dansk film siden ’Krigen’ i 2015. I dag er han aktuel i den danske 'Skytsenglen'. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Det er efterhånden nogle år siden, vi sidst har set noget til Pilou Asbæk i dansk film og tv – og det er der god grund til.

Efter han skabte sit navn foran kameraet herhjemme i tv-serier som ’Borgen’ og spillefilm som ’Kapringen’, fik udlandet nemlig øje på den danske skuespillerens talent.

Lige pludselig lagde Pilou Asbæk ansigt til roller som Euron Greyjoy i kæmpeserien ’Game of Thrones’ og Batou i scifi-filmen ’Ghost in the Shell’.

I denne uge er der premiere på filmen ’Skytsenglen’ med Pilou Asbæk i hovedrollen. En film, som bygger på en dansk historie om det såkaldte hypnosemord i 1951.

Efter nogle år med fart på i det store udland er Pilou Asbæk nu begyndt at lege med tanken om at arbejde i Danmark igen.

- Men det er altså ikke et tilbageskridt at komme hjem. Tværtimod, så er det en meget naturlig udvikling. At søge ud, få en masse erfaring og komme hjem og dele ud af den erfaring, også med yngre skuespillere, for så at søge udenlandsk igen, siger Pilou Asbæk.

Drømmer om at pendle

Faktisk er det en drøm for Pilou Asbæk at få mulighed for at pendle mellem Danmark og udlandet.

- Tænk at få den mulighed, at få lov til at gøre det. Og så er der også noget på den private front, der hedder, at éns datter starter i skole, eller at éns familie har brug for støtte i en svær periode, eller hvad ved jeg, siger han.

Pilos Asbæk spiller kriminalbetjenten Anders Olsen i spillefilmen 'Skytsenglen'. Filmen bygger på de såkaldte 'hypnosemord', som fandt sted i København tilbage i 1951. (© Scanbox)

Inden Pilou Asbæk blev et internationalt navn, arbejdede han hyppigt sammen med instruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm. Manden bag filmene ’Krigen’, ’Kapringen’ og ’R’, der alle har Pilou Asbæk på rollelisten.

Muligheden for måske at arbejde sammen med Tobias Lindholm igen er også noget, der trækker i Pilou Asbæk.

- Jeg føler, at Tobias og jeg har haft noget på hjerte med fortællingerne, som jeg er utroligt stolt af. Jeg har ikke lavet noget i Danmark siden ’Krigen’. Jo, en Bet365-reklame, men det er jo ikke en spillefilm eller en tv-serie. Tobias er en af de første, der kan lokke mig hjem, fortæller Pilou Asbæk.

En lille brik

Pilou Asbæk understreger, at der er mange danske instruktører, han gerne vil arbejde sammen med, når han ’kommer hjem’.

- Der sker så meget på den danske scene, som jeg gerne vil hjem og være en del af. Jeg har bare ikke haft mulighed for det før nu, fordi jeg har arbejdet så meget på 'Game of Thrones' og andre produktioner. De unge drenge som kommer frem i Danmark nu. Fenar (Ahmad, red.) for eksempel. Jeg glæder mig til at se, hvad han skal lave næste gang.

Selvom Pilou Asbæk ikke er bange for at sige, at han er ambitiøs, og hans navn for længst er kendt langt udenfor de danske grænser, så kender han også sine begrænsninger.

- Jeg har ikke en stor plan om, at nu skal jeg skabe verdensfred gennem mine film. På den måde er jeg stadig bare en lille brik i en underholdningsindustri, hvor det handler om kroner og ører og hvor mange abonnenter, man kan få på streamingtjenesterne.

'Skytsenglen' har premiere i de danske biografer torsdag.

Facebook
Twitter