Pilou Asbæk får smadret ansigtet til ukendelighed i overraskende vellykket tjubang-film

'Overlord' lykkes med at få en ellers garvet anmelder til at trippe nervøst.

Mathilde Ollivier og Jovan Adepo medvirker i 'Overlord' i deres hidtil største filmproduktion. (Foto: Peter Mountain © Paramount Pictures)

Hold nu op. Du har jo set alt i 'Overlord' før.

Du har set Steven Spielbergs 'Saving Private Ryan', altså har du prøvet at mærke den angst, en menig soldat må have følt, lige inden de amerikanske soldater gik i land i Frankrig i slutningen af 2. verdenskrig under D-dag.

Du har set talrige amerikanske krigsfilm, så du ved udmærket, at når menige soldater går og småsludrer om fjollede emner, eksempelvis piger eller tyggegummi, bag fjendens linjer – endda i måneskin – går noget galt.

Og fra amerikanske krigsfilm, der foregår i Frankrig, ved du, at amerikanerne altid allierer sig med en smuk, ung fransk kvinde, der forsøger at holde skansen i en af de sønderbombede landsbyer.

Hvis du har set danske Pilou Asbæk fyre den af som skurk, for eksempel som Pontius Pilatus i 'Ben-Hur', ved du også, at Pilou Asbæk ikke kommer til at være en hyggefætter i rollen som naziofficer.

Helt ærligt, hvor overrasket kan du blive?

Spoiler: Pilou Asbæk er ikke ligefrem en hyggefætter i rollen som naziofficer i 'Overlord'. (Foto: Peter Mountain © Paramount Pictures)

Man sidder og tripper nervøst i sædet

Og når du hører, at nazityskerne eksperimenterer med et eller andet grumt i kældrene under en kirke nær den franske kyst, kan du da sagtens gennemskue, at 'Overlord' ender i den helt store kamp, formentlig en kæmpeeksplosion – Hollywoods udgave af en orgasme – i kirken.

Sværere er det heller ikke.

Og alligevel sidder du nervøst og tripper i sædet, din gamle filmtosse? Sidder du virkelig og er spændt over en film, som du mere eller mindre kan gennemskue fra start til slut?

Er det fordi, du kravler ind i hovedet på menig Boyce, vores hovedperson, der ryster af nervøsitet i det krigsfly, som forsøger at snige sig hen over de tyske kanoner og ind i Frankrig, derhen hvor det skal kaste faldskærmssoldater ned, så de kan afmontere nazisternes kommunikationscentral?

Kan du faktisk mærke, hvor dødsensangste de soldater i virkeligheden har været, uanset hvor vant vi er til at se amerikanske soldater som kølige helte på film?

Eller vent lidt … bliver du faktisk urolig i sædet, fordi du godt ved, at når fire soldater går og småsludrer om piger eller tyggegummi bag fjendens linjer, så sker der noget lige om lidt?

Du ved mere eller mindre hvad der skal ske – og derfor venter du nervøst?

Skuespiller bringer nyt twist

Og fordi du ved, at når historiefortællere spekulerer i, at nazisterne lavede uhyggelige eksperimenter i kældrene, så er det faktisk rigtig uhyggelige eksperimenter, de opererer med?

I virkelighedens verden var flere ledende nazister faktisk opslugt af det okkulte. Nogen mener endda, at de i al hemmelighed eksperimenterede med hemmelige dommedagsvåben.

Det er rene spekulationer, men det er meget sandsynligt, at instruktøren Julius Avery og hans forfattere har brugt de spekulationer til nogle heftige rædsler i kælderen under kirken.

Eller er du slet og ret nervøs, fordi 'Overlord' er velkonstrueret og velfortalt? Bliver du revet med af menig Boyce, fordi unge Jovan Adepo spiller som om, han faktisk er i krig for første gang?

Jovan Adepo, der spiller hovedrollen som Bryce i 'Overlord', har tidligere medvirket i tv-serier som 'The Leftovers', 'Sorry for Your Loss' og 'Jack Ryan'. Her ses han sammen med Dominic Applewhite. (Foto: Peter Mountain © Paramount Pictures)

Og som om han mener det, når han siger, at de amerikanske soldater er nødt til at bevare værdigheden og ikke bare kan være tavse vidner, mens naziofficeren voldtager den franske kvinde – at de er nødt til at reagere, selvom det kan spolere deres mission?

Er det faktisk den menneskelighed, den følsomhed, midt i en køligt kalkuleret fortælling, der gør 'Overlord' spændende?

Eller har det en betydning, at Jovan Adepo er sort og dermed giver hele den klassiske opsætning et twist ved at komme ind fra højre og prædike værdighed over for alle de hvide soldater?

Måske er der alligevel noget, du ikke har set før i 'Overlord'. I hvert fald var der et eller andet, der fik dig, din halvgamle sut af en jeg-har-set-det-hele-før-anmelder, til at trippe nervøst og ønske, at det hele snart var forbi.

Det er da noget af en bedrift af en omgang amerikansk ramasjang og tjubang som 'Overlord'.

Pilou Asbæk i 'Overlord' - altså inden han får smadret sit ansigt. (Foto: Peter Mountain © Paramount Pictures)
Facebook
Twitter