Pixar gør det igen: Stjerneregn til 'Inderst inde'

Anmelderne er vilde med 'Inderst Inde', Pixars seneste bud på en ny animationklassiker.

Her ses filmens hovedpersoner. Fra venstre har vi Vrede, Afsky, Glæde, Frygt og Triste. (© Pressebillede fra Disney)

I dag er der premiere på ’Inderst Inde’, Pixars seneste bud på en film, der skal forsøge at skrive sig ind på listen af ikoniske animationsfilm som 'Toy Story', 'Op' og 'Monsters Inc'.

Netop instruktøren bag de sidste to, Pete Docter, er også manden, der har instrueret ”Inderst inde” – og skal man tro anmelderne, har han gjort et fremragende stykke arbejde.

Et innovativt hovedværk

Politikens anmelder, Søren Vinterberg, giver filmen seks stjerner og kalder ’Inderst inde’ et ”hovedværk” – meget apropos for en film, der handler om de følelser og minder, vi alle render rundt med på øverste etage, og hvordan de påvirker vores liv.

Med filmen mener han, at Pixar-holdet endelig er tilbage i rollen som dem, der ”træder sporet for den brede animationsfilm: På én gang uafviselig mainstreamunderholdning og frygtløs innovation”.

Genistreg med stof til eftertanke

Berlingskes anmelder, Kristian Lindberg, kvitterer også med seks stjerner og skriver, at det er "næsten umuligt at følge Rileys opvækst uden at sammenligne med ens egen dannelseshistorie".

Filmanmelder Per Juul Carlsen kalder på dr.dk filmen en "genistreg" og proklamerer, at "’Inderst inde’ er langt mere kompleks og ambitiøs end de fleste fine kunstfilm. Det er avanceret populærvidenskab omsat til begavet underholdning – med den største lethed". Han giver ligeledes filmen seks stjerner.

Personlighed er ikke kun minder og følelser

Kristelig Dagblads Daniels Øhrstrøm er også begejstret for filmen, som han kalder "en af de bedste animations-film længe". Filmen får fem stjerner, men anmelderen har dog en enkelt anke.

Han kritiserer filmens underliggende tese om, at vores personlighed kun skabes af minder og de følelsesmæssige oplevelser vi gennemgår.

- I dag ville de fleste nok være enige om, at et menneske både er et produkt af arv og miljø. Men det er glemt i 'Inderst inde', mens for eksempel 'Løvernes konge' både gav plads til en form for metafysisk undren over livet med sine mange religiøse referencer og historien om, at faderen lever i sønnen, skriver han.

(© Pressebillede fra Disney)

Pixar er noget for alle

I Jyllands-Posten får filmen fem stjerner.

- En neurolog vil nok ikke give filmen et 12-tal for sin videnskabelige præcision, men i originalitet, kreativitet og ikke mindst i ambitiøs fortælleglæde når ”Inders inde” toppen af karakterskalaen, skriver anmelder Nanna Frank Rasmussen.

Animationsgiganterne i Pixar har altid været kendte for deres evne til at fortælle historier, så både børn og voksne føler sig underholdt. Den mission lykkes endnu engang, ifølge Rasmussen.

- Med sit tyggegummiklistrede hukommelsesunivers og sin skrappe farvepalet appellerer filmen til de små, mens den opfindsomme metafilmiske baggrund må henføre et voksent publikum, skriver hun.

Lige lovligt nuttet

Ekstra Bladet er også glad for 'Inderst inde', men giver 'kun' filmen fire stjerner.

- 'Inderst inde' kan ikke måle sig med Pixars allerbedste, men byder stadig på begavet kvalitetsunderholdning, skriver anmelder Henrik Queitsch.

Han er dog ikke videre imponeret over filmens udtryk, som han kalder "lige lovlig nuttet" og med "en lille tendens til ' Disneyficering'"

- Men trods indvendingerne er 'Inderst inde' stadig et oplagt og anbefalelsesværdigt mål for hele familien, slutter han.

'Inderst inde' har premiere i de danske biografer i dag.