Politiet sigter to mænd i sag om ulovlig filmdeling

To mænd er blevet sigtet for at guide brugere til den ulovlige filmtjeneste Popcorn Time. Poltiet håber, det vil virke præventiv, men ekspert kalder kampen umulig.

Den ulovlig tjeneste Popcorn Time tilbyder gratis film og tv-serier.

Bagmandspolitiet ransagede i går to mænds adresser på Fyn. De er nu begge sigtet for at dele vejledninger og viden om, hvordan man ser film på ulovlige streamingtjeneste Popcorn Time.

Det skriver tv2.dk.

De sigtedes to domæner, popcorn-time.dk og popcorntime.dk, er nu beslaglagt, og på hjemmesiderne er opskriften på gratis film nu erstattet af meddelelser fra politiet og Statsadvokaten.

Begge mænd erklærer sig skyldige

Efter ransagninger og indsamling af bevismateriale skal det nu vise sig, om det er muligt at blive dømt for lovovertrædelsen, siger Michael Hellensberg, der er politiinspektør i afdelingen for særlig økonomisk og international kriminalitet.

Skyldsspørgsmålet er der dog ingen tvivl om:

- De to mænd i 30’erne har begge erkendt, at de gennem disse hjemmesider har gjort det muligt at downloade nogle værktøjer, så andre har kunnet se film gratis, siger han til DR Kultur.

De to sigtede afgav i går forklaring, og der var efterfølgende ikke grundlag for at varetægtsfængsle dem, da de ikke kan slette beviser, fortæller Michael Hellensberg.

Klikker man sig ind på enten popcorn-time.dk eller popcorntime.dk nu, vil man blive mødt af denne meddelelse fra politiet og Statsadvokaten. (© Skærmbillede af popcorntime.dk)

Håber på skræmmeeffekt

Politiinspektør Michael Hellesberg håber, at de aktuelle sigtelser kan være med til at stoppe andre med samme hensigter og få dem til at tænke sig om en ekstra gang.

- I sager som disse vil anholdelser, sigtelse og ransagninger forhåbentlig have en præventiv virkning – da andre kan se, at der kan komme en retslig konsekvens af den måde, man misbruger ens adgang til nettet og bevidst krænker andres ophavsrettigheder, siger han.

Michael Hellesberg siger desuden, at ingen – heller ikke brugerne af Popcorn Time - kan føle sig sikre, men at man lige nu har valgt at gå efter dem, der har givet brugerne indgang til disse hjemmesider.

"Umuligt at stoppe Popcorn Time"

Claus Bülow Christensen, der er medieanalytiker og udviklingsdirektør i Zibra Digital Media Group, kalder det et godt initiativ og mener, at sigtelserne kan være med til at skærpe opmærksomheden hos dem, der bruger de ulovlige sider.

Men sigtelserne vil på ingen måde være med til at stoppe Popcorn Time, da nettet er fyldt med sider, som også oplyser om de ulovlige tjenester.

- Det vil være helt og aldeles umuligt at bekæmpe fænomenet, men det kan selvfølgelig dæmpe det. Alt, hvad der bliver lukket, vil dukke op igen, og de interesserede brugere vil finde frem til det, siger han.

Derfor mener han, at tjenester, hvor man ved hjælp af et abonnement til en attraktiv pris hurtigere kan få adgang til blandt andet de nyeste premierefilm, er den eneste vej frem for filmbranchen.

- Med sådanne tjenester kan branchen høste frugten af de fantastiske muligheder, som den digitale distribution kan give. I stedet for at bruge så meget energi på at bekæmpe nogle små fisk i et stort hav, man alligevel aldrig får tæmmet, siger han.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)