Politikere uenige om ny film: Er dansk terrorists baggrund interessant?

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har vidt forskellige holdninger til Zentropas kommende film om Omar El-Hussein, der skød to civile og sårede seks betjente.

Omar El-Hussein skød og dræbte blandt andet en mand foran Krudttønden på Østerbro. Senere dræbte politiet gerningsmanden på Nørrebro. (Foto: Pacific Press © © 2015 Pacific Press)

Har vi brug for en film, der fortæller, hvad der gjorde Omar Abdel Hamid El-Hussein så radikaliseret, at han i februar dræbte to civile og sårede flere betjente i København?

Det er to kulturordfører lodret uenige om.

Socialdemokraternes Mogens Jensen mener, at det er godt at se på gerningsmandens baggrund.

- Selvfølgelig er det i offentlighedens interesse, at man vil fortælle, hvordan den slags mennesker udvikler sig til at være radikaliserede. (...) Det er godt at gå bag om personen og illustrere, hvad det var, der gjorde, at han udførte den gerning. Men jeg synes, man bør udvise en respekt for familierne til begge ofre. Og for så vidt også familien til Omar El-Hussein, siger han til DR Kultur.

Baggrund er uinteressant

Alex Ahrendtsen, Dansk Folkepartis ordfører, er uenig. Efter hans mening er det uinteressant overhovedet at undersøge Omar El-Husseins historie.

- Det er jo den sædvanlige venstreorienterede undskyldelsesretorik om, at det er de sociale forhold, der skaber de her mennesker, siger han og pointerer:

- Du kan ikke forhindre sådan noget. Islam er jo inspirationskilden for de her mennesker. Og det er uanset hvor de kommer fra – høj, lav, klog eller ikke klog, universitet eller ikke universitet. Det er islam, der er kilden.

Zentropa må selv bestemme

På ét punkt er de to politikere dog enige. For ingen af dem ønsker at blande sig i, hvilke film Zentropa beslutter at lave.

- Zentropa har jo ret til at lave alle de film, de har lyst til. Det skal jeg ikke blande mig i. Hvis de tror på, at den kan trække nogle folk i biografen, og at de kan tjene nogle penge på den, må de jo om det, siger Alex Ahrendtsen.

Og samme holdning har Mogens Jensen.

- Vi har jo kunstnerisk frihed her i landet, så Zentropa må lave film om de emner, de vil.

"Lidt tidligt" at lave film

Mogens Jensen tilføjer dog, at det efter hans mening er lige lovlig tidligt at tage terrorhandlingerne op på det hvide lærred.

- Med respekten for de døde og deres familier in mente så synes jeg, at det er meget tidligt, at man søsætter sådan et projekt, siger han.

Mogens Jensen erkender dog, at udviklingen af en spillefilm ofte tager lang tid - og at ”der jo nok vil gå to til tre år”, inden biografgængerne får filmen at se, og at vi til den tid har fået det mere på afstand og dermed bedre kan bearbejde det, som ordføreren formulerer det.

”Gør mordere til helte”

Alex Ahrendtsen er overordnet meget kritisk over for filmen. Blandt andet fordi, det ud fra beskrivelsen af filmen efter hans mening lyder som om, at Omar El-Hussein bliver fremstillet for positivt.

- Det lyder som sådan en undskyldelses-film. Amerikanerne gør det jo på en anden måde. Der fremhæver de jo ofrene og forsøger at fortælle deres historie i stedet for at gøre de her mordere til helte, siger politikeren, der i øvrigt ikke mener, at filmen burde have fået offentlig filmstøtte fra Dansk Filminstitut.

- At det er lykkes Zentropa at overbevise dem om, at det er et originalt manuskript, som skulle have støtte, ja det siger måske en del om Dansk Filminstitut.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk