Popstjerne sletter scener fra sin Golden Globe-film: 'Jeg har lyttet til kritikken'

Popsangerindens Sias film 'Music' har blandt andet fået kritik for at vise fysisk magtanvendelse mod den fiktive autist.

Den australske popstjerne Sia får sin debut som filminstruktør, når hendes film 'Music' får premiere i USA senere på måneden. (Foto: Neilson Barnard © Getty Images)

Den australske sangerinde Sia, som står bag kæmpehittet 'Chandelier', var helt sikkert rigtig glad, da Golden Globe-nomineringer kom i går eftermiddag dansk tid.

Hendes film 'Music', som samtidig er hendes instruktørdebut, blev nemlig nomineret i to kategorier – bedste kvindelige hovedrolle (Kate Hudson) og bedste musical eller komediefilm.

Men nomineringerne bragte også en gammel kritik af filmen, der får premiere i USA 10. februar, tilbage i rampelyset.

Filmen handler om den non-verbale - altså ikke-talende - unge autist 'Music' (Maddie Ziegler), som bliver placeret i sin ældre halvsøsters (Kate Hudson) varetægt.

Det var netop castingen af rollen som 'Music', der tilbage i november fik kritikken til at hagle ned over Sia, hvis fulde navn er Sia Kate Isobelle Furler.

Rollen som den autistiske 'Music' gik til den unge danser Maddie Ziegler, som tidligere har optrædt i flere af Sias musikvideoer.

Her ses Sia (tv) optræde sammen med den unge danser Maddie Ziegler (th) til et event for Apple tilbage i 2016. Det er Maddie Ziegler, der spiller den omdiskuterede hovedrolle i filmen 'Music'. (Foto: Beck Diefenbach © Scanpix)

Men modsat karakteren 'Music'er Maddie Ziegler ikke autist.

Det fik ivrige Twitter-brugere til at kritisere Sia for ikke at caste en autist til den autistiske hovedrolle.

- Må jeg spørge, hvorfor du ikke har castet en handicappet skuespiller til denne rolle? Din måde at portrættere karakteren på er ret anstødelig. Folk med handicap er ikke ødelagte, og de har ikke brug for at blive fikset, skrev skuespiller Bronagh Waugh på Twitter.

Efterfølgende har flere også kritiseret, at der i lækkede klip fra filmen bliver brugt fysisk magtanvendelse overfor den autistiske hovedrolle.

Netop det går Sia nu ud og undskylder for.

Siger undskyld og sletter Twitter

I en række tweets tirsdag aften amerikansk tid skrev Sia, at hun har "lyttet til kritikken", skriver mediet Variety.

- Jeg lover, at jeg har lyttet. 'Music' vil fremadrettet have en advarsel i begyndelsen af filmen, skriver Sia.

En del af advarslen lyder: "'Music' hverken tolererer eller anbefaler brugen af fysisk magtanvendelse mod autister."

I et andet tweet skriver Sia, at hun fremadrettet vil fjerne alle scener i filmen med fysisk magtanvendelse, som er årsagen til advarslen i filmens begyndelse.

- Jeg lyttede til de forkerte mennesker, og det er mit ansvar. Min research var tydeligvis ikke grundig og bred nok.

I et senere tweet skrev sangeringen "undskyld", hvilket må formodes at være henvendt til de medlemmer af det autistiske miljø, som har været højlydte omkring deres skuffelse over filmens casting og portrættering af autisme.

Efterfølgende har Sia slettet sin Twitter-konto, og derfor kan vi ikke henvise til de omtalte tweets. Du kan dog se dem her.

Forening ser ikke noget problem i valg af hovedrolle

Kritikken rettet mod Sia og 'Music' for ikke at bruge en autistisk skuespiller til den autistiske hovedrolle, forstår man ikke hos Landsforeningen Autisme. Det sagde foreningen i november til dr.dk, da kritikken først kom frem.

- Vi ser overhovedet ikke noget problem i, at en ikke-autist spiller autist i filmen. Det sørgelige ville derimod være, hvis autistiske skuespillere kun kunne spille autister. Det ville være trist.

- Skuespil er jo et fag. Og hvor jeg sagtens kan forestille mig en autist spille en autist, så kan de også spille alle mulige andre roller. Ligesom almindelige skuespillere kan spille autister, sagde foreningens daværende landsformand Heidi Thamestrup, da kritikken rasede i november.

I samme åndedrag, som Sia får sin instruktørdebut, udsender hun også sit syvende studiealbum, 'Music – Songs From and Inspired By the Motion Picture', der udkommer 21. februar.

Hvornår 'Music' får dansk premiere i biografen, vides endnu ikke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk