Populær true-crime er tilbage: Selvsikker advokat vil have drabsdømt frifundet

Ny advokat vender op og ned på den verdenskendte Avery-sag fra Netflix-serien ‘Making A Murderer’.

Kathleen Zellner (th) kæmper i en ny sæson af 'Making A Murderer' for at få Steven Avery (tv) frifundet for drab. (© Netflix)

SPOILER ALERT: Denne artikel indeholder afsløringer om handlingen i første sæson af ‘Making A Murderer’. Nu er du advaret.

En ny sæson af ‘Making A Murderer’ har netop haft premiere på Netflix – og der er kommet helt nye boller på suppen.

I true-crime-serien om amerikanske Steven Avery og Brendan Dassey, som begge er dømt til livstid i fængsel for voldtægt og mord, er der nemlig sendt bud efter en ny advokat. Hun hedder Kathleen Zellner, og hun er ikke, som advokater er flest.

Kathleen Zellner kravler sig gennem beviser og udfører grundige rekonstruktioner for at understøtte påstanden om at Steven Avery, og dermed også Brendan Dassey, er uskyldige. At det lokale politi i Manitowoc, hvor de to mænd kommer fra, simpelthen plantede beviser og spor, og at grundlaget for livstidsdommene ikke holder vand.

Kathleen Zellner beskæftiger sig udelukkende med klienter, som allerede er blevet dømt, og arbejder på at tale deres sag. Hvis der altså er en sag at tale, og det mener hun, at der er i dette tilfælde. Det forklarer seriens skabere Laura Ricciardi og Moira Demos.

- Hun har fået 17 mennesker frikendt fra forkerte domfældelser. Når vi har filmet med hende gennem de sidste to år, tror jeg, at hun har hjulpet to andre mennesker med at blive frikendt. Hun er utrolig succesfuld, fortæller Moira Demos.

- Det der fascinerer os er måden, hun går til en sag. Hun er ikke som nogen anden advokat, vi har mødt. Hun arbejder ikke på sine sager fra skrivebordet.

Avery og Dassey

Vi tager den lige fra begyndelsen.

I den amerikanske Wisconsin, nærmere betegnet byen Manitowoc, bliver Penny Beerntsen overfaldet, slæbt ind i en nærliggende skov og brutalt voldtaget. Da hun senere samme dag går til politiet, udpeger hun gerningsmanden: Steven Avery.

Steven Avery er indehaver af et lokalt autoophug, og på en eller anden måde er han blevet en torn i Manitowoc-politiets øjne. Det påstår han i hvert fald selv og mener, at politiet har framet ham for en forbrydelse, han ikke har begået.

Han bliver dømt, men efter 18 år i fængsel dukker der nye beviser op i sagen, og Steven Avery bliver løsladt. Han vender tilbage til livet og sin familie – men kun for en kort stund.

Tre uger efter løsladelsen forsvinder den 25-årige Teresa Halbach, og der går kun få dage, før hendes bil bliver fundet på Steven Averys grund. Endnu en gang bliver Steven Avery bliver slæbt for retten.

Denne gang er Steven Avery ikke den eneste mistænkte. Hans nevø, den småt begavede teenager Brendan Dassey, er nemlig også på anklagebænken. Anklaget for, sammen med sin onkel Steven, at have misbrugt og dræbt Teresa Halbach.

  • Steven Avery er dømt på livstid for at have voldtaget og myrdet Teresa Halbach. (© Netflix)
  • Et screenshot fra Brendan Dasseys filmoptagede tilståelse, som ifølge ham selv blev manipuleret frem af politiet. (© Netflix)
1 / 2

Efter dommen

Men har de gjort den forfærdelige forbrydelse, eller er politiet virkelig ude på at få en uskyldig mand ned med nakken? Steven Avery påstår, at han er uskyldig, mens Drendan Dassey siger, at politiet manipulerede ham til at tilstå. Det er her, Kathleen Zellners arbejde begynder.

Steven Averys nye advokat svarer på spørgsmål fra pressen. (© Netflix)

Det er ikke bare som advokat, men i høj grad også som karakter, at Kathleen Zellner er en stor gave for ‘Making A Murderer’-serien, fortæller Laura Ricciardi.

- Hun er selvsikker, kompetent, proaktiv. Men det er også enormt interessant, hvad der får hende til at tage specifikke sager. Hun kan vælge frit, og hun får mange anmodninger hvert år. Men hun vil kun repræsentere folk, som hun tror er uskyldige, siger Laura Ricciardi og fortsætter:

- For hende handler det om at korrekse de fejl, der er begået.

Kritik fra Kratz

Da første sæson af ‘Making A Murderer’ fik premiere på Netflix, mødte den en blandet modtagelse. Mens nogle jublede, gik andre serieskaberne på klingen og kaldte den for manipulerende og partisk.

En af seriens mest fremtrædende kritikere er Ken Kratz, der som statsanklager i Avery-sagen har en fremtrædende rolle, både i retssalen og i serien. Han hævder, at Laura Ricciardi og Moira Demos overlagt undviger nogle af de vigtigste beviser, og at seerne derfor får et misvisende billede af sagens helhed og ham som anklager.

Til det har dokumentaristerne svaret, at Kratz er 'velkommen til at lave sin egen dokumentar' og pointerer desuden, at han flere gange har afslået at blive interviewet til serien.

- Vi står ved vores projekt. Det er gennemarbejdet. Det er nøjagtigt. Det er fair. Det er derfor, det tog os ti år at producere det, sagde Laura Ricciardi i et interview med The Wrap.

Laura Ricciardi og Moira Demos modtog fire Emmy-priser for 'Making A Murderer' i 2016. Blandt andet for 'bedste dokumentar' og 'bedste instruktion'. (Foto: Tommaso Boddi © Getty Images)

Seks kamera-teams

De første omtrent otte år, mens Laura Ricciardi og Moira Demos filmede det, der endte med at blive til første sæson af ‘Making A Murderer’, var de på egen hånd.

Pludselig blev Netflix kæmpestort og har givet de to dokumentarister en større økonomi i ryggen til deres nye sæson.

- Vi kunne hyre crew og ikke bare være os to. Det har åbnet for nogle flere kreative muligheder, end vi havde i første del, forklarer Moira Demos.

- Vi havde seks kamera-teams, som kunne dække flere karakterer på én gang. Det var spændende. Men hovedsageligt var forskellen tid. Nu er det jo blevet en historie, som hele verden følger og læser om hver dag online.