Protester får Polanski til at trække sig fra filmceremoni

Roman Polanski skulle stå i spidsen for fransk Oscar-ceremoni, men protester fra feminister har fået ham til at trække sig.

Filminstruktøren Roman Polanske skal alligevel ikke stå i spidsen for uddelingen af Cesar-priserne, der også kaldes de franske Oscars. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

Filminstruktøren Roman Polanski har gennem sin advokat meddelt, at han ikke som planlagt vil lede komitéen, som står for uddelingen af "de franske Oscars" - Cesar-priserne 24. februar.

Det sker ifølge det franske nyhedsbureau AFP fordi en række kvinder har truet med protestaktioner, da Polanski for næsten 40 år siden blev dømt for voldtægt af en 13-årig pige i USA.

- Roman Polanski beklager hele kontroversen, som har gjort ham dybt nedtrykt, og som også påvirker hans familie, siger filminstruktørens advokat, Herve Temime.

Han tilføjer, at Polanski ikke ønsker at forstyrre prisuddelingen og fjerne fokus fra filmene.

USA har forsøgt at få den 83-årige Polanski udleveret for at have haft sex med en 13-årig pige til en fest i skuespilleren Jack Nicholsons hjem i Los Angeles i 1977.

Han erkendte at have haft sex med pigen, men ikke at der var tale om voldtægt.

Roman Polanski nåede at sidde fængslet i USA i 42 dage, inden hans forsvarer lavede en aftale med anklagemyndigheden.

Inden dommen faldt, forlod han dog USA og vendte aldrig tilbage. Heller ikke for at modtage den Oscar, som han i 2003 fik som bedste instruktør for filmen 'Pianisten'.

/ritzau/

Facebook
Twitter