Rapper gør totalt grin med sig selv i ny dansk serie: 'Han er en kæmpe nar'

Serieekspert kalder 'Junglen' for 'imponerende og tåkrummende'.

I den nye Xee-serie 'Junglen' spiller Zaki Youssef (i midten, nederst) hovedrollen Saba, der er fuldstændig overbevist om sine egne musikalske evner. (© Xee)

Selvom han først lige har fået mainstream-succes, så har Zaki Youssef, der senere i år skal spille Assad i de kommende 'Afdeling Q-film', faktisk været en del af den danske underholdningsbranche i mange år.

I 2010 udgav han rap-albummet 'Zakis Musikmozaik', der gik under radaren på den danske musikscene.

Måske var han for tidligt ude i forhold til den bølge af populære rappere, der fik massiv succes i midten af 10'erne? Måske var albummet bare ikke specielt godt? Det ved jeg ikke. Én ting tyder dog på at være sikkert:

Zaki Youssef er en fremragende skuespiller.

Han fik sidste år en Bodil-nominering for sin rolle i den absurd oversete film 'Danmarks sønner', og nu er han aktuel med sin første serie, 'Junglen'.

Zaki Youssef, der nu har afbleget hår og er svøbt i flamboyante silkeklæder, spiller ikke bare hovedrollen Saba. Han har i samarbejde med en anden dansk rapper, Babak Vakili, også selv udviklet og skrevet serien.

'Junglen' er endnu en delvist selvbiografisk komedieserie a la 'Lillemand', 'Klovn' og 'Fucking fornuftig'. Serier, der alle i større eller mindre grad, følger den amerikanske model, der stort set blev grundlagt af Larry Davids successerie 'Curb Your Enthusiasm'.

Men modsat alle de førnævnte serier, så er hovedfiguren Saba ikke bare uheldig, stædig eller misforstået. Han er en kæmpe nar.

Som det er tilfældet med virkelighedens Zaki Youssef, har karakteren Saba for lang tid siden udgivet et rapalbum. Uden at arbejde for det går han og venter på, at succesen kommer af sig selv. Efter ti år lader succesen dog stadig vente på sig, så for at pleje sit forsmåede ego skyder han derfor skylden på alle, der står ham nærmest.

Heldigvis har han to gode og trofaste venner: Tykke og Bash. Og tidligt i serien møder han den dygtige og gudesmukke Sassy, der måske kan hjælpe Saba ud af sit selvdestruktive spor.

Seriens navn 'Junglen' refererer til den lejlighed, de tre venner bor og optager musik i, som er proppet til randen med stueplanter.

En underholdende præmis og Zaki Youssef imponerende skuespil er dog ikke den eneste grund til at give sig i kast med den nye serie. Læs med herunder!

1

Den mindst forfængelige rapper i branchen?

Selvom 'Junglen' er spækket med mere eller mindre ukendte ansigter, så er der ikke sparet på gæstestjernerne, der blandt andet tæller Bodil Jørgensen, Christopher Læssøe og Bubber. (© Xee)

Ikke siden Lil Dicky har jeg set en rapper, der udleverer sig selv så meget, som Zaki Youssef gør i 'Junglen'. Jeg ved godt, at det er fiktion, men Zaki Youssef prikker tydeligvis til sig selv, når Saba mange år efter sin pladeudgivelse stadig forsøger at promovere sin lunkne musikkarriere over for Gud og hvermand.

Og heldigvis for serien får man mere forståelse for ham efter et par afsnit. For Sabas far skred, da han var teenager. Og som ung mand med egyptiske rødder er succesen ikke bare en mulighed, men en fuldkommen nødvendighed.

Han skal have sit gyldne øjeblik. Men jo mere han forkrampet forsøger at klynge sig til fortidens moderate succes, jo mere spænder han ben for sig selv.

Det munder også ud i ekstremt tåkrummende situationer. For eksempel da Saba tror, han skal spille en stor koncert, men i stedet finder ud af, at han skal hoppe ud af en kage for at tilfredsstille et slipsedyr, der fylder 40.

Eller når han forsøger at bilde den succesfulde danske rapper Lord Siva ind, at han bør få procenter af andre rapperes indtjening. Eller når han bliver interviewet af P3-værten Andrew Moyo, og Moyo læser ydmygende sms'er op, som lytterne har sendt ind.

Det, Zaki Youssef har gang i, er ren og skær bashing af egen karakter. Der er ingen nåde, og det er forfriskende i en branche, hvor selvforherligelse er normen.

2

Biroller, der fortjener bifald

Zaki Youssef har haft fart på sin skuespilkarriere de seneste år. I 2018 debuterede han internationalt i Hulu-serien 'Looming Tower'. (© Xee)

Serien og Sabas ubehagelige facon bliver dog blødet gevaldigt op af en perlerække af birollepræstationer. I rollerne som Sabas bedste venner har vi Besir Zeciri og Wahid Sui, der også er venner med Zaki Youssef i virkeligheden.

Wahid Sui, der går under navnet Tykke, er vennegruppens hjemmegående husfar, der bogstaveligt talt holder liv i 'Junglen', da han er den eneste, der husker at vande alle planterne.

Wahid Suis præstation er underspillet og charmerende og desuden det komplette modstykke til enhver stereotyp "indvandrercasting" med alt, hvad det indebærer af kriminelle tendenser og hårdkogte gangstere, som man før har set et utal af gange i diverse danske film og serier.

Tykke får en overvældende trang til at gå på toilettet, når en pige taler til ham, og han går egentlig bare og drømmer om at slå sig ned med en partner.

Besir Zeciri er i sit es i rollen som den hurtigsnakkede amatør-skuespiller Bash, der ynder at citere Al Pacino, når han sidder alene i sin bil. Besir Zeciri spillede tidligere i år overfor Sidse Babett Knudsen i 'Kød og blod', og man fornemmer, at hans karriere for alvor er ved at tage fart. For han skinner virkelig i 'Junglen', hvor han leverer det ene sjove øjeblik efter det andet.

3

Kærlighedshistorie med imponerende newcomer

Josephine Abeba spiller den kvindelige hovedrolle, Sassy, i den nye Xee-serie 'Junglen'. (© Xee)

Seriens store overraskelse må være newcomeren Josephine Abeba, der elegant og med stor naturlighed spiller sangerinden Sassy. Den karismatiske skuespillerinde udlåner også sin smukke sangstemme til seriens lydside.

Saba bliver straks forelsket i Sassy, og selvom hendes talent klart overgår hans eget, så er han på en målrettet mission om at vinde hendes hjerte. Og selvfølgelig at lave en hitsingle med hendes vokal på.

I mit yndlingsafsnit (afsnit 4) er Zaki taget til Falster for at opsøge Sassy, der bor sammen med sin kæreste Jakob. Jakob bliver ramt af et kort øjebliks jalousi, da han ser Saba og Sassy jamme sammen. Men han bliver hurtigt forgabt i Saba og hans påståede stjernestatus.

Saba og vennerne havner til en fest med Jakob og hans gigantiske bamse-agtige barndomsven Peter "Firehjul". Han giver drengene en skræmmende, men venlig, introduktion til sin fest.

Festdeltagerne ser på Saba og kompagni som noget meget eksotisk, og hverdagsracismen ligger hele tiden og ulmer under overfladen, lige indtil det bobler over i afsnittets geniale kulmination.

Hold særligt øje med Ari Alexander, der med sin intimiderende størrelse og utilregnelighed gør det umuligt at kigge væk, når han er på skærmen. Også Christoffer Hvidbjerg Rønje, der spiller Sassys naive kæreste Jakob, er enormt morsom og har en vild kemi med Zaki Youssef, der nyder godt af den intellektuelle kløft mellem Sassys to bejlere.

'Junglen' har bestemt også skønhedsfejl, og nogle afsnit er klart bedre end andre. Men giv serien en chance, se et par afsnit, og lad dig charmere af et af de bedste serie-casts i år.

Xee skal i øvrigt have respekt for gang på gang at turde satse på ukendte ansigter. Det giver ro i maven, når man tænker på den fremtidige generation af skuespillere. Zaki Youssef er kommet for at blive, og jeg vil til enhver tid træde ind i hans fiktive universer, hvor nuancerne i både parforhold, diskrimination og mandlig skrøbelighed bliver udfoldet på kærlig og komisk manér.

Og modsat andre 'Klovn'-lignende serier, så forsøger 'Junglen' at give et bud på, hvorfor hovedpersonen er underligt skruet sammen oppe i hovedet.

Det kommer der en smuk fortælling om en ung, rodløs mand ud af. Mere af det, tak.

'Junglen' kan ses på tv-kanalen og streamingtjenesten Xee.

Facebook
Twitter