Revydirektør efter racismebeskyldninger: Idéen var at lave en kærlig plakat

Revydirektøren for Kerteminderevyen svarer nu på beskyldninger om racisme.

Farshad Kholghi og Trine Gadeberg er blandt de skuespillere, der er med i revyen og som figurerer på den omdiskuterede plakat. (© Kerteminderevyen)

En revy har normalt til formål at få folk til at grine, men en revyplakat for Kerteminderevyen 2018 har i stedet skabt en masse vrede.

Plakaten, der viser fire skuespillere klædt ud som gul kineser, rød indianer, en kridhvid kaukasisk kvinde og en mørkmalet mand, der tilsammen holder i snoren på en globusballon, er blevet mødt af beskyldninger om racisme, blandt andet på revyens facebookside.

Men nu svarer revydirektør Mads Nørby på anklagerne.

- Idéen har været at lave en kærlig, inkluderende plakat, som viser, at hele verden holder kloden i sine hænder, fortæller Mads Nørby i P1 Eftermiddag.

Han fortæller også, at han ikke er upåvirket af beskyldningerne.

-Det er aldrig rart at blive kaldt racist. Jeg bliver da ked af det og bryder mig ikke om at få skreget 'racist' ind i hovedet. Det er jo altid mig, der har ansvaret som afsender, så mine tanker (bag plakaten, red.) har for nogle ikke været klare nok, siger han og understreger, at plakaten hverken er lavet for at latterliggøre eller provokere nogen, siger Mads Nørby, siger Mads Nørby.

Han forstår ikke, hvorfor man ikke føler sig inkluderet i det, han betegner som en 'glad plakat'.

Her ses et større udsnit af plakaten. (© Kerteminderevyen)

Skuespiller: Det er mangel på empati

Skuespiller og folketingsmedlem for Alternativet, Roger Matthisen, er én af dem, der kalder plakaten racistisk.

- Jeg forstår som udgangspunkt intentionen, men jeg synes, den rammer helt skævt i forhold til det samfund – og det verdenssamfund – vi er en del af. Diskussionen tager udgangspunkt i intentionen - at intentionen ikke var at være racistisk og krænke nogen, siger han til P1 Eftermiddag.

- Men jeg synes, revyen og direktøren er nødt til at konstatere, at der er enormt mange, der oplever at blive krænket her, og de bliver ikke hørt, siger Roger Matthisen.

- Når nu de, der er modtagere af racismen og de her racistiske karikaturer ikke føler sig hyldet, men faktisk føler sig krænket og bliver kede af det, så forstår jeg simpelthen ikke, at man fortsætter med at fastholde, at det skal man have lov til i stedet for at have noget empati, siger Roger Mathiesen, der har bedt Dansk Skuespillerforbund agere på sagen.

Fastholder plakaten

Revydirektør Mads Nørby fortæller, at man dog ikke har intentioner om at fjerne plakaten trods den store kritik.

- Det er rigtigt, at mange er blevet vrede, og jeg kunne godt censurere den og male hovederne sorte. Men så ville det gå fra at være den glade, kærlige og naive plakat i John Lennons ånd til at blive en satirisk og lidt ondskabsfuld plakat, siger han.

- Jeg synes stadig, det er en mega god plakat, som gør opmærksom på, at der er stereotyper. Og måske skulle nogle af dem, der føler sig krænket, tænke, at det er godt, at der er en revy, der tager stereotyper og ulighed op og ovenikøbet viser det i sin plakat.