Richard Attenborough er død efter 65 år i filmens tjeneste

Richard Attenborough, instruktøren bag filmen Ghandhi er død 90 år gammel, oplyser hans søn.

Under Anden Verdenskrig gjorde Attenborough tjeneste i Royal Air Force og blev overført til RAF's filmenhed, hvor han medvirkede i propagandafilm. (© Scanpix)

Den britiske instruktør og skuespiller Richard Attenborough, der blandt andet er kendt som instruktør af filmen Gandhi, er død ifølge BBC. Han blev 90 år gammel.

Attenborough er også kendt for sin rolle i storfilmen Jurassic Park (1993), hvor han spiller den excentriske forretningsmand John Hammond, som har udstyret sin tvivlsomme forlystelsespark med aggressive fortidsvæsner.

Attenborough har haft en 65 år lang karriere inden for skuespillet og filmmageriet. Først i 2007 lod han sig pensionere fra det hvide lærred.

Gennembruddet kom i 1947 som ung psykopatisk gangster i filmatiseringen af forfatteren Graham Greenes roman 'Brighton Rock'.

Men filmkarrieren begyndte fra en langt mere udsat position.

Gjorde tjeneste i luftvåbnet

Under Anden Verdenskrig gjorde Attenborough tjeneste i Royal Air Force og blev overført til RAF's filmenhed, hvor han medvirkede i propagandafilm.

Senere fløj han med på adskillige britiske bombetogter over Europa, mens han fra agterskyttens sæde filmede resultaterne af 'Bomber Commands' bestræbelser på at knække tyskernes moral.

I løbet af 1950'erne og 1960'erne medvirkede han i flere end 60 spillefilm.

Står bag 'Ghandhi'

Attenborough har modtaget et hav af priser for sine film, ikke mindst storfilmen 'Gandhi', som i 1983 blev belønnet med otte Oscars, hvoraf Attenborough vandt to af dem.

Filmen om Indiens pacifistiske landsfader kastede også en Golden Globe af sig for instruktørindsatsen.

Attenborough er adlet og har været goodwill-ambassadør for Unicef. Og så er han storebror til David, manden bag BBC's legendariske naturprogrammer.

  • Den 65-årige Attenborough gik bort den 24. august 2014. Her ses han i en yngre alder. (Foto: AFP © Scanpix)
  • Richard Attenborough (th) sammen med sin kone Sheila Sim (tv). (Foto: Gerry Penny © Scanpix)
  • Billedet er taget i 2002, hvor Dronning Elizabeth møder Sir Richard Attenborough, som han jo var udnævnt. (Foto: Stringer © Scanpix)
  • Den ældre herre hepper med fra sidelinjen under en fodboldkamp mellem Chelsea og Aston Villa i 2008. (Foto: Carl De Souza © Scanpix)
  • Richard Attenborough hjælper Nelson Mandela til podiet under afsløringen af statuen af Mandela, der står ved Londons Parliament Square. (Foto: POOL © Scanpix)
  • Den britiske filminstruktør var springfuld af energi ved premieren af hans film 'Closing the Ring' i 2008. (Foto: Andreu Dalmau © Scanpix)
  • Sandra Bullock (tv) og Richard Attenborough (th) (Foto: Andre Durand © Scanpix)
1 / 7

/ritzau/

Facebook
Twitter