Rigtig grum fornøjelse: Ny film har opfundet et både komisk og virkelig uhyggeligt væsen

Et ungt par finder lykken i 'Lamb'. Det er naturen ikke helt tilfreds med.

Noomi Rapace spiller Maria, der finder lykken på en måde, som ikke helt er i balance med naturen. (Foto: Lilja Jonsdottir © Camera Film)

Noget sniger sig ned ad bjerget, prustende og brummende, forbi husdyrene, der trækker sig forskræmte sammen i kuldedisen, og ind i en lade, hvor et får falder fortumlet om. Tilsyneladende voldtaget.

"Hvad er det for noget, der sniger sig ned ad et bjerg og voldtager får?", kan jeg høre dig spørge.

"Fortæl, fortæl!"

Næhnej, det må du selv finde ud af. Du må selv se islandske 'Lamb'.

Og hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg ikke, hvad det er for noget, der kommer ned fra bjerget. Jeg har set det, men jeg ved ikke, hvad det er.

Jeg er heller ikke sikker på, at instruktøren, Valdimar Jóhannsson, der debuterer aldeles overbevisende med 'Lamb', ved det.

Han har skabt et væsen, men han har ikke gjort det for at opfinde en ny dyreart. Eller for at søsætte en bunke gyserfilm med et monster i stil med rumvæsenet fra 'Alien'-filmene.

Han har snarere forsøgt at udtænke et væsen, der viser vi menneskers forhold til naturen. At vi er en del af naturen. At den føder os og giver os liv, men at vi samtidig forsøger at betvinge den og tæmme den.

At det er et forhold, der bare må gå galt en gang imellem.

Hilmir Snær Guðnason og Noomi Rapace spiller Ingvar og Maria, parret der finder lykken med et ganske særligt lille lam. (Foto: Lilja Jonsdottir © Camera Film)

Det er lykke

I 'Lamb' kaster det et ungt par ud i det helt store drama. Ud af voldtægten af fåret kommer et særligt lam, som parret tager til sig som var det deres barn.

Det er lammets mor ikke spor tilfreds med. Men menneskeparret Ingvar og Maria insisterer med den brutalitet, som mennesker altid hiver frem, når dyr og natur står i vejen. Lille Ada er deres. Punktum.

Som Ingvar svarer, da hans bror spørger ham, hvad det er, der foregår i huset: "Det er lykke."

Så glade er de for at have fået Ada.

Takket være det prustende og brummende noget, der kommer ned ad bjerget, har filmverdenen puttet 'Lamb' ned i genrekassen med gyserfilm.

Det er mere forvirrende end retvisende. 'Lamb' er lige så lidt en gyser som Ali Abbasis ’Grænse’. Den udspringer af folketro og gammel overtro i et land, hvor man - også i dag - bygger nye veje udenom klipper og bjerge, fordi man mener, at der lever nisser og alfer i dem.

Den hyggelige julemand er ikke ene om at repræsentere julen på Island. Ældre folkesagn fortæller også om kæmpeheksen Gryla og Julekatten, der begge hygger sig med at fortære uartige børn.

Gryla koger endda børnene, inden hun spiser dem.

Som altid når naturen er irriterende, og den ikke gør, som vi mennesker synes, den skal gøre, løser mennesket problemet på brutal vis. Det sørger Noomi Rapace, der er mest kendt for sine rolle som Lisbeth Salander i 'Millennium'-filmene, for. (Foto: Lilja Jonsdottir © Camera Film)

Naturen bestemmer

'Lamb' bygger videre på de sagn, myter og naturfortællinger. Maria og Ingvar bor midt i den storslåede og voldsomme islandske natur, men instruktør Valdimar Jóhannsson svælger ikke ligefrem i romantik og postkort.

Det kan godt være, at Jóhannsson og fotografen Eli Arenson bruger løs af naturen til at skabe smukke billeder, men der er råt omkring parrets øde gård. Brungrå bjerge tårner sig op på begge sider - som for at understrege, at Ingvar og Maria ikke kan slippe fri.

Naturen bestemmer her. Punktum.

I den henseende er 'Lamb' typisk islandsk. Islændingene springer ikke bare deres natur over, når de laver film. Men Valdimar Jóhannsson og hans medforfatter, Sjón, har placeret noget alt andet end typisk i midten af 'Lamb' - ved siden af altid hyperintense Noomi Rapace som Maria.

'Lamb' er instruktøren Valdimar Jóhanssons første spillefilm (Foto: Bjarni Eiriksson © Bjarni Eiríksson)

De har udtænkt en både komisk og skræmmende tingest, som bliver ved med at skubbe historien fremad og prikke til vores nysgerrighed.

Den kan virke fjollet til at begynde med, men efterhånden som naturen strammer sit greb om Maria og Ingvar, virker den mest uhyggelig.

"Hvad er det for en tingest?", hører jeg dig spørge. Det må du selv finde ud af ved at se 'Lamb'.

Rigtig grum fornøjelse.