Ris og ros efter Matador-repremiere: Man taler da ikke ind over introen

Der er mange roser til den nye udgave, men "DR skal spise et holdkæft-bolche næste lørdag".

Kirsten Olesen og Ove Sprogø i rollerne som Agnes og doktor Hansen i Matador. (Foto: © Rolf Konow, dr)

"Et dejligt gensyn" og "en klar forbedring" lyder nogle af reaktionerne på første afsnit af Matador, der i aftes rullede over skærmen i en restaureret udgave.

Men der er også kritik af den næsten 40 år gamle serie - eller måske snarere af DR's håndtering af den. Således handler den mest "likede" kommentar på DR Nyheders Facebookside ikke om selve indholdet, men om indpakningen:

- Hvis I én gang til speaker ind over introen, får I en rigsretssag på halsen, lyder det fra Martin Kirchgässner.

Han får opbakning fra mange andre:

- Ja, det var da godt nok en fornærmelse. Temaet er i høj grad en del af vores Matador, skriver Martin Svanborg Kristensen.

- Ja, det var flot restaureret, men kan I ikke holde kæft både før og efter udsendelsen, lyder det fra Lone Motzfeldt Truelsen.

Ronni Lykke Møller mener endda, at "Danmarks Radio står til et kæmpe los i røven":

- Tænk at speakeren ikke kunne holde kæften lukket i både begyndelsen og afslutningen af aftenens første afsnit. Det er dybt respektløst overfor både Erik Balling, Bent Fabricius-Bjerre og ikke mindst Lise Nørgaard. Prop venligst et hold kæft bolche i munden på speakeren næste lørdag, tordner han og slutter af med et hjerte og ordene:

- Gud bevare seerne, Danmark og Matador.

Grisehandlerens trøje er lilla

Seks gange tidligere er Matador blevet genudsendt, men aldrig i samme kvalitet som dén version, der blev sendt lørdag aften. De gamle optagelser er nemlig blevet restaureret i en proces, der har taget tre år.

Det har gjort billederne lysere og farverne flottere, og det kvitterer flere brugere også for:

- Dejligt gensyn. Flotte billeder. Har aldrig lagt mærke til, at grisehandlerens trøje var lilla, skriver Rita Brandt Nees.

- Selv om jeg både har den på VHS og DVD og har set den en million gange, så bliver jeg aldrig træt af den. Kanon flot stykke arbejde, der er gjort for at få den så flot, som den var i aften, skriver Elin Mathiasen Højvælde.

En ny Matador-generation ser med

Men der er dog også kritik:

- Jeg synes, at restaureringen gjorde, at det lignede et dårligt teaterstykke. Jeg elsker Matador, men ikke i denne udgave. Vil til hver en tid hellere se den rigtige. Det andet er bare for kunstigt. Der er nogle ting, man ikke piller ved, skriver Tanja Palm Hymøller.

Selv om restaureringen af serien blandt andet er sket for at gøre serien seværdig på moderne fladskærme, er der flere, der mener, at oplevelsen er blevet mere grynet. Og andre savner bare de gamle farver:

- Jeg kunne bedre lide den gamle støvede udgave, hvor man kunne fornemme de tilrøgede lokaler. Alle farverne var for skarpe i den nye udgave. Det så slet ikke godt ud, skriver Ian Albæk Møller.

Andre kritiserer, at DR sender serien som lørdagsunderholdning, men noget tyder dog på, at Matador også fungerer for de yngre seere, selv om den er optaget i 1978 og handler om 1920'erne.

- Min datter på 6 år synes, det var hyggeligt at se. Så der er håb for næste generation af Matador-seere, skriver Maria Bondegaard Sørensen.

Brugerkommentarerne i denne artikel er hentet på DR1- og DR Nyheders Facebook-sider.