Ryan Gosling fra hypet Oscar-film: Jeg troede, musicals hørte fortiden til

Oscar-favoritten ’La La Land’, der er nomineret til 14 statuetter i weekenden, er filmstjernen Ryan Goslings første musical.

Det ser så legende let ud, men en musical er én stor udfordring.

Der skal danses, synges, spilles skuespil og musik. Entusiasmen skal bankes helt op til loftet, og sidst men ikke mindst skal det hele helst se smukt og elegant ud. Det lyder som lidt for meget arbejde, ikke sandt?

Det syntes en hel del Hollywood-folk i hvert fald, da instruktør og manuskriptforfatter Damien Chazelle prøvede at skaffe penge til sin musicalfilm ’La La Land’. Seks år gik der, før filmen kunne laves.

Men det var tydeligvis besværet værd. Med imponerende 14 nomineringer har ’La La Land’ mulighed for at blive den helt store vinder ved weekendens Oscar-uddeling.

Filmen har desuden allerede vundet syv Golden Globe-statuetter i år.

De to stjerner i 'La La Land', Emma Stone og Ryan Gosling, er begge oscarnomineret for hver sin hovedrolle, Damien Chazelle bejler til prisen ’Bedste instruktør’, og filmen kan blandt andet også vinde en Oscar for ’Årets film’.

Musical? Ingen problemer

Ryan Gosling var helt tryg ved rollen, selvom ’La La Land’ er hans første musical, fortæller han til DR’s USA-korrespondent Stéphanie Surrugue.

- Jeg er fan af de gamle Hollywood-musicals, men ligesom de fleste andre troede jeg, det hørte fortiden til. Så at få muligheden for at lave sådan en film med en instruktør som ham (Chazelle, red.), gjorde mig ikke nervøs, siger Ryan Gosling.

Det betyder dog ikke, at alt var lige til at gå til.

I filmen spiller Ryan Gosling en håbefuld jazzmusiker, så stjernen måtte i tre intense måneder øve sig flittigt på klaveret.

Scenerne ved tangenterne var derfor hans største udfordring, siger han:

- Instruktøren ville gerne skyde filmens musikscener i ét take, så der var ikke nogen mulighed for at snige en anden ind, der kunne afløse mig. Jeg var nødt til at lære at spille de her melodier, ellers ville scenen ikke fungere.

Ryan Gosling ved klaveret sammen med instruktør Damien Chazelle. (Foto: Dale Robinette © Nordiske Film)

Musicals kan også være mørke

Selvom mange nok afskriver musicalgenren som gammeldags, så er den faktisk meget eksperimenterende, mener Ryan Gosling – naturligvis bare på en meget tilgængelig måde.

- I en af scenerne flyver vi for eksempel op i stjernerne. Den er svær at retfærdiggøre, men i en musical kan man bare sige: Jamen, det er sådan, de føler, siger Ryan Gosling og tilføjer:

- Reglerne er på en måde væk, og man kan gøre, hvad man har lyst til for at retfærdiggøre en følelsesmæssig oplevelse. Dermed ender det også med at blive en god oplevelse for publikum.

Emma Stone og Ryan Gosling i en meget hollywood-klassisk scene med dans, romantik og smukke farver. (Foto: Dale Robinette © Nordisk Film)

Hvis der findes en regel om, at musicals kun skal være glade og romantiske, så er ’La La Land’ skyldig i at bryde den.

Filmen har nemlig også en mørk og eftertænksom side, for musicalen som genre kan udtrykke mange flere følelser, end folk forventer af den, mener instruktør Damien Chazelle.

- Den viser naturligvis glæde bedre end nogen anden genre, men den kan også udtrykke fortrydelse, minder, tristhed og det bittersøde. Jeg ville gerne have, at denne film landede lidt i midten af alt det, siger han.

Spiller sammen for tredje gang

Ryan Gosling har spillet sammen med Emma Stone hele tre gange nu.

Ud over ’La La Land’ har de stået overfor hinanden i den romantiske komedie ’Crazy, Stupid, Love’ og gangsterfilmen ’Gangster Squad’.

Men hvor Ryan Gosling ikke havde erfaring med musical, så landede ’La La Land’ på de helt rigtige tidspunkt for hans kvindelige kollega.

- Timingen var god for mig, for jeg spillede for første gang med i en musical, ’Caberet’, på teatret der. Jeg sang og dansede allerede otte gange om ugen, siger hun.

Emma Stone spiller den håbefulde skuespillerinde med caféjobbet i 'La La land'. Her ses hun i en dansescene fra filmen. (Foto: Dale Robinette © Nordisk Film)

Emma Stone kastede sig derfor uden forbehold ud i det, der nu er blevet den mest hypede musicalfilm i årevis. Måske fordi musikken og dansetrinnene ikke er det afgørende i filmen.

- Hvis man fjernede musikken, ville det stadig være en kærlighedshistorie om to drømmere, der kæmper, og som har en vanskelig fortid (…) Det er ikke kun en eskapistisk musicalfilm, den har også meget hjerte og dybde, siger hun.

Oscar-favoritten ’La La Land’ har dansk premiere i morgen over hele landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk